Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Statul polonez a împrumutat 6 miliarde euro doar în luna decembrie

The Waesaw Voice
zlot polonez

Datoria atrasă de Trezoreria Poloniei a crescut cu aproape 28 de miliarde de zloţi (6 miliarde euro) doar în luna decembrie, şi cu 100 de miliarde de zloţi (21,2 miliarde euro) în tot anul 2022.

Acest lucru este destul de uimitor, având în vedere că bugetul de stat avea încă un excedent semnificativ la sfârşitul lunii noiembrie, scrie The Warsaw Voice. La sfârşitul anului 2022, datoria Trezoreriei, legată în primul rând de nevoile bugetului de stat, se ridica la 1.240 miliarde de zloţi (263 miliarde euro), potrivit datelor estimative preliminare furnizate de Ministerul Finanţelor. Aceasta este cu 27,6 miliarde zloţi (5,9 miliarde euro) mai mare decât în noiembrie 2022 şi cu 100,4 miliarde zloţi peste nivelul de la sfârşitul anului 2021.

„Ceea ce este surprinzător este, în principal, saltul peste medie al datoriilor doar în decembrie, cel mai mare din ultimii 20 de ani. Se poate presupune că ministerul de finanţe a vrut să profite de condiţiile relativ mai bune de pe pieţe, când costul împrumutului, adică randamentul obligaţiunilor de stat, a scăzut la aproximativ 6% de la 8% în noiembrie“, a declarat Rafal Benecki, economist-şef la ING Bank Slaski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.