Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ştefan-Radu Oprea: 'Avem o oportunitate foarte mare de a ne consolida exporturile pe piaţa spaniolă şi de a atrage noi investiţii în România'

romania spania romania

România are o oportunitate foarte mare de a-şi consolida exporturile pe piaţa spaniolă şi de a atrage noi investiţii, cu accent pe domeniile în care firmele spaniole au un avantaj competitiv la nivel european, a declarat, miercuri, la Madrid, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, cu prilejul semnării unui Memorandum de Înţelegere între instituţia pe care o reprezintă şi Agenţia Spaniolă pentru Exporturi şi Investiţii (ICEX), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Elena Udrea și Alina Bica! Decizia luată de judecătorii din San Jose .

Potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), documentul are drept scop promovarea cooperării economice, dezvoltarea relaţiilor dintre companii şi intensificarea colaborării pentru internaţionalizarea IMM-urilor din cele două state. Principalele direcţii de cooperare menţionate în acord sunt schimbul de informaţii în domeniul comercial şi investiţional, promovarea comerţului şi investiţiilor bilaterale, acţiuni de promovare şi misiuni economice, asistenţă tehnică şi instruirea antreprenorilor care au potenţial de internaţionalizare.

Agenda vizitei oficiale din Spania a ministrului român a mai inclus discuţii bilaterale cu Xiana Mendez, secretar de stat pentru Comerţ şi participarea la sesiunea de inaugurare a Forumului de Afaceri România-Spania, convenit cu ocazia vizitei prim-ministrului Viorica Dăncilă la Madrid în septembrie 2018.

De asemenea, Ştefan-Radu Oprea a avut programate discuţii cu antreprenori români stabiliţi în Spania şi întâlniri cu liderii Camerei de Comerţ a Spaniei şi ai companiei INDRA, care este interesată să-şi extindă investiţiile în România.

"Avem o oportunitate foarte mare de a ne consolida exporturile pe piaţa spaniolă şi de a atrage noi investiţii în România, cu accent pe domeniile în care firmele spaniole au un avantaj competitiv la nivel european. Apreciez efortul pe care companiile româneşti l-au făcut pentru a fi astăzi la Madrid şi sunt convins că sesiunile B2B de la finalul forumului vor duce la stabilirea unor relaţii noi de afaceri pe piaţa Spaniei", a declarat Ştefan-Radu Oprea.

Pe lista companiilor din România care au participat la Forumul de Afaceri România-Spania s-au aflat: Spectra Serv SRL, SC And Computer SRL, Rasub Construct SRL, All Nuts SRL, Espanish Market, Five Continent SRL, Fuente De La Salud Vasmar SRL, Autonova SA, Kober SRL, Rulmenti Bârlad SA/URB Group, Proinvest Group SRL, CS România, Seroxy, EEU Software SRL, Kinderpedia SRL, MarcTel S.I.T., Smart ID Dynamics SA, Octopus Logistic, Cabinet Avocat Anghelescu Doina, BDR Associates Communication Group. De asemenea, au mai participat reprezentanţi ai Consiliul Judeţean Iaşi.

ICEX este agenţia specializată în comerţ exterior şi investiţii, subordonată Secretariatului de Stat pentru Comerţ din cadrul Ministerului Industriei, Comerţului şi Turismului din Spania.

La 30 noiembrie 2018, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Spania a fost de 4,016 miliarde de euro, în creştere cu 10,64% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

Exporturile româneşti în Spania au totalizat 1,985 miliarde de euro, în creştere cu 14,01% faţă de primele 11 luni din 2017, reprezentând 3,14% din totalul exporturilor româneşti (locul 8), iar importurile de produse spaniole în România au atins nivelul de 2,03 miliarde de euro, în urcare cu 7,52%, reprezentând 2,65% din totalul importurilor româneşti (locul 13).

Astfel, balanţa comercială a înregistrat un sold de 45,27 milioane euro, favorabil părţii spaniole, faţă de un deficit de 147,21 milioane euro la sfârşitul lunii noiembrie 2017.

Principalele sectoare exportatoare au fost: vehicule şi mijloace de transport (28,84%), maşini, aparate, echipamente electrice (16,25%), produse ale regnului vegetal (14,64%), materiale plastice şi cauciuc (7,56%).

România a importat din Spania în principal aparate şi echipamente electrice (23,29% din total importuri), vehicule şi mijloace de transport (17,65%), materiale textile (12,87%).

Conform datelor ONRC, la 31 decembrie 2018, erau înregistrate în România 5.976 companii cu participare de capital spaniol în valoare totală de 1,72 miliarde euro. La această dată, Spania ocupă locul 8 în clasamentul ţărilor de provenienţă a capitalului străin investit în România, cu o pondere de 3,80% în totalul capitalului străin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.