Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ştefan-Radu Oprea: 'IMM-urile, domeniu de interes major pentru economiile română şi bulgară'

Ștefan Radu Oprea

România şi Bulgaria au o multitudine de oportunităţi pe care le pot valorifica în plan economic bilateral şi regional, iar climatul de afaceri stimulativ, ritmul alert de dezvoltare şi interconectarea celor două economii permit aprofundarea cooperării sectoriale, în special în industrie, infrastructura energetică şi de transport, turism şi agricultură, consideră ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ştefan-Radu Oprea, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al MMACA, ministrul român de resort, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul bulgar al Economiei, Emil Karanikolov, au avut vineri o întâlnire bilaterală la Palatul Victoria, în marja cvadrilateralei România - Bulgaria - Grecia - Serbia şi a celei de-a cincea reuniuni la nivel înalt a Consiliului de Cooperare între guvernele României şi Republicii Bulgaria.

Citește și: Ministrul Educației vine cu o propunere fără precedent! Ecaterina Andronescu dorește schimbări majore pentru examenul de Bacalaureat

Discuţiile s-au axat pe cooperarea economică foarte dinamică dintre cele două ţări, facilitată de proximitatea geografică, tradiţiile comune, similitudinea de opinii şi interese în plan regional şi european, precum şi de mecanismele instituţionale active, printre care şi consultările economice anuale între cele două ministere.

"Există o multitudine de oportunităţi pe care le putem valorifica în plan economic bilateral şi regional. Climatul de afaceri stimulativ, ritmul alert de dezvoltare şi interconectarea economiilor noastre permit aprofundarea cooperării sectoriale - în special în industrie, infrastructură energetică şi de transport, turism şi agricultură", a declarat Oprea.

Citește și: Cristina Țopescu se implică în scandalul momentului! Reacția acesteia după ieșirea lui Chirilă:’Suntem oameni, nu sfinţi’

Cei doi miniştri au semnat Memorandumul de Înţelegere în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat din România şi Ministerul Economiei din Bulgaria.

În acest context, ministrul Oprea a afirmat: "Avem datoria de a sprijini IMM-urile - care reprezintă baza ambelor economii şi care pot contribui în mai mare măsură la amplificarea relaţiilor comerciale şi investiţionale reciproce".

"Am certitudinea că documentul pe care îl semnăm astăzi va constitui un real suport pentru consolidarea cooperării pe acest palier", a adăugat el.

În spiritul Memorandumului, cei doi demnitari au convenit organizarea unui forum regional al start-up-urilor, care să aducă în contact direct şi să faciliteze cooperarea între clusterele inovatoare. De asemenea, s-a stabilit iniţierea, la nivel de secretari de stat coordonatori, a unor runde de consultări bilaterale în domeniul IMM-urilor şi al start-up-urilor.

Citește și: Toți românii sunt vizați! Prețul gazului va fi modificat- Decizia luată de Guvern

"În discuţii au fost abordate şi teme europene de actualitate, legate de politici comerciale, mediul de afaceri şi evoluţiile pe linia Brexit, ministrul bulgar adresând felicitări pentru modul în care România gestionează mandatul Preşedinţiei la Consiliul UE", se arată în comunicat.

Schimburile comerciale bilaterale au depăşit 4,5 miliarde euro în anul 2018, cu o creştere de 5% faţă de anul anterior. Bulgaria deţine locul 6 în total exporturi româneşti (2,2 miliarde euro), cu o pondere de 3,25% şi locul 12 la importuri (2,3 miliarde euro), cu o pondere de 2,85%.

Citește și: Vești bune! Mii de angajați vor avea parte de încă o zi liberă- Când se va întâmpla asta

Până în prezent, au fost înregistrate 2.564 de societăţi comerciale cu capital integral sau parţial bulgar şi un volum subscris al capitalului social de 171,6 milioane euro, poziţionând Bulgaria pe locul 26 în clasamentul pe ţări de provenienţă a investitorilor străini.

Pe de altă parte, valoarea totală investită de firmele româneşti în Bulgaria este, conform informaţiilor disponibile, de peste 240 de milioane de euro. Între companiile care au investit în Bulgaria se numără: Romstal, Budmax-Arabesque, Petrom OMV Rompetrol, Renault-Dacia, Policolor/Orgachim, Siveco, Ocean Fish - Verdana, Grupul Feroviar Român, ATP Exodus, Budmax, Service Faur, Powertek, Prime Telecom, Amylum, TotalSoft.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.