Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Ion, despre controversele desființării SIIJ: 'E greu să scoţi bolovanul din apă fără să te uzi'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Stelian Ion

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, miercuri, că desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie se produce "tot cu zgomot", la fel cum s-a înfiinţat, subliniind că trebuie găsită o soluţie echilibrată, astfel încât să nu fie blocate dosarele.

Citește și: Decizie la guvernare: Pensionarii vor primi toți banii pierduți prin calculele greșite din vina statului

"Desfiinţarea Secţiei speciale este o promisiune pe care am făcut-o şi de care ne ţinem. Dar, lucrurile stau în felul următor: când un nebun aruncă un bolovan în apă, zece înţelepţi, se spune, e greu să îl scoată. Asta s-a întâmplat: nişte nebuni, în ghilimele, au aruncat acest bolovan în apă şi au înfiinţat SIIJ, iată că această desfiinţare se va produce tot cu goarne şi tot cu zgomot. Este greu să scoţi acel bolovan din apă fără să te uzi, pentru că într-o alianţă a trebuit să se ajungă la o variantă astfel încât această secţie, aş numi-o diabolică, să fie desfiinţată. S-au purtat negocieri în cadrul alianţei USR PLUS, s-a venit cu propunerea să nu existe nicio garanţie suplimentară, pentru că nu era necesară această garanţie, PNL, de asemenea, însă aliaţii noştri din coaliţie, UDMR, au solicitat garanţii suplimentare. Şi, atunci, în urma acestor negocieri, varianta care a fost acceptată pentru moment pentru desfiinţarea SIIJ a fost aceea acceptată şi de către CSM", a afirmat Stelian Ion, după adoptarea proiectului în plenul Camerei Deputaţilor.

El a precizat că, în perioada următoare, va transmite proiectele de legi ale Justiţiei care "nu vor include acest tip de garanţii", adăugând că întreaga legislaţie în domeniu este "în construcţie" şi subiectul nu este închis.

"Ascultăm vocile magistraţilor, suntem în dialog şi cu cei care vin cu soluţii alternative, varianta corectă, ideală ar fi ca la Senat să se treacă acest proiect de lege venit de la Guvern fără niciun fel de amendamente suplimentare. Dar, trebuie să ne hotărâm: vrem să desfiinţăm Secţia specială şi să ne asumăm acest lucru sau mergem pe premisa că ne blocăm cu proiectul", a completat Stelian Ion.

Potrivit ministrului Justiţiei, majoritatea asociaţiilor magistraţilor vor desfiinţarea SIIJ şi doar o mică parte vor ca aceasta să fie păstrată.

"Trebuie să găsim o soluţie echilibrată, să nu se blocheze dosarele. Varianta propusă de UDMR ca toate dosarele să meargă la Parchetul General ar fi încălcat obligaţiile asumate în programul de guvernare, pentru că am spus că nu ne vom atinge de competenţa DNA şi că dosarele acestea vor reveni pe viitor DNA. Pe de altă parte, s-ar fi ajuns într-un blocaj total în privinţa acestor anchete, pentru că o unitate de Parchet centralizată nu poate face faţă acestor provocări şi nu poate desfăşura toate aceste anchete, vorbim de 6.000 de dosare", a explicat Stelian Ion.

Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, proiectul privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) cu mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM. Camera Deputaţilor este primul for legislativ sesizat, iar Senatul este decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.