Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Ion îl critică pe Klaus Iohannis, după anunțul privind ridcarea MCV: 'Entuziasmul său e deplasat!'

Facebook
Stelian Ion

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, spune că ridicarea MCV pentru România este legată de contextul geopolitic actual, favorabil României.

Fostul ministru al Justiției, din partea USR, Stelian Ion, pune ridicarea MCV-ului pentru România pe contextul geopolitic favorabil țării noastre.

„Comisia Europeană a recomandat azi (marți - n.r.) ridicarea MCV pentru România. A făcut aceeași recomandare pentru Bulgaria în urmă cu trei ani. Asta spune multe despre cât timp s-a irosit din cauza lipsei voinței politice de a reforma justiția și a-i asigura independența, care domină în continuare actualul Guvern. Motivul real al acestei recomandări este legat în primul rând de contextul geopolitic favorabil României și de faptul că, relativ recent, a devenit operațional un alt instrument, un fel de MCV la nivel european care supune unor verificari toate statele UE. Este vorba despre Mecanismul statului de drept, la care grupul RenewEurope a avut o contribuție majoră, în cadrul căruia se poate condiționa acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept”, spune Stelian Ion, informează Mediafax.

Ion spune se observă totuși că anunțul privind posibilitatea ridicării MCV vine într-un moment critic pentru sistemul judiciar din România și notează faptul că „cele trei legi adoptate recent instituie un mecanism de control politic asupra justiției penale sesizat și de Comisia de la Veneția în avizul preliminar; mii de dosare penale vor fi închise în urma deciziilor CCR privind prescripția; inspecția judiciară continuă să îi vâneze pe magistrații curajoși și să propună excluderea lor din magistratură; noua Secție specială nu a mai gasit niciun caz de corupție în justiție, sistemul judiciar rămâne fără magistrați din pricina nenumăratelor cereri de pensionare formulate în ultima vreme, puterea din sistemul judiciar este pusă în mâinile câtorva persoane, iar promovarea la instanțele și parchetele superioare se va face în principal prin interviuri, eminamente subiective”.

„În aceste condiții, entuziasmul președintelui Iohannis și tonul său triumfalist cu care a susținut că recomandarea Comisiei Europene ar confirma că s-au făcut toate reformele necesare sunt deplasate. Avem multe probleme în justiție, mai avem multe de rezolvat. Urmează ca România să fie monitorizată anual prin Raportul privind statul de drept, unde justiția ocupă un loc important. Orice raport negativ pe independența justiției, combaterea corupției, respectarea libertății presei se contabilizează în suspendarea unor fonduri europene.

Amintiți-vă ce se întâmplă cu Ungaria. Așadar, ține doar de Guvern să nu ne așezăm în bancă alături de Ungaria și să pierdem finanțări importante din cauza unor derapaje privind independența justiției. Pericolul este real. Aici nu mai încape niciun dubiu despre cine va fi vinovat dacă acest lucru se va întâmpla”, a mai spus Stelian Ion.

Fostul ministru al Justiției mai spune: „cu sau fără MCV, problemele din justiție rămân, sunt grave, iar cosmetizarea lucrurilor nu ne va ajuta deloc, dimpotrivă”.

„ Am îndoieli serioase că Predoiu și Iohannis vor remedia aceste probleme, pentru că le profită din plin o justiție slăbită. În ce ne privește, USR va propune aceste modificări care vor trebui adoptate în momentul în care majoritatea parlamentară va permite acest lucru. Până atunci, rămâne ca organismele europene, în primul rând Comisia Europeană, să monitorizeze atent și ferm statul de drept din România prin intermediul MCV-ului existent la nivelul întregii Uniuni Europene și să nu permită derapajele care, din păcate, sunt vizibile cu ochiul liber din ce în ce mai des”, a mai spus Stelian Ion.

Potrivit fostului ministru al Justiției, o decizie finală privind ridicarea MCV ar putea fi luată în decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.