Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Ion: 'Produsele contrafăcute pun în pericol sănătatea publică'

Inquam Photos / George Calin
Parlament, audieri, stelian Ion, Inquam Photos / George Calin

Ministrul Stelian Ion a participat vineri la reuniunea informală a miniştrilor Justiţiei din statele membre UE, ale cărei teme de discuţie au fost protejarea adulţilor vulnerabili, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală prin intermediul dreptului penal, legătura dintre contrafacere şi criminalitatea organizată, precum şi digitalizarea, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat de presă transmis duminică de Ministerul Justiţiei, participanţii au fost de acord că fenomenul contrafacerii "pune în pericol sănătatea publică şi siguranţa consumatorilor", îndeosebi în actualul context pandemic, şi "afectează toate sectoarele activităţii economice, produsele contrafăcute concurând neloial" cu produsele legitime şi reducând stimulentele pentru inovare.

"Există legături puternice între contrafacere şi criminalitatea organizată care impun eforturi substanţiale din partea autorităţilor pentru combaterea acestor fenomene. Un pas important în acest sens îl poate reprezenta ratificarea de către statele membre UE a Convenţiei privind contrafacerea produselor medicale şi a infracţiunilor similare care implică ameninţări la adresa sănătăţii publice, adoptată de Consiliul Europei la 28 octombrie 2011 (Convenţia Medicrime), care se poate dovedi un instrument foarte util în cooperarea judiciară în materie penală. Discuţiile vor continua şi cu privire la eventuale armonizări la nivel unional a incriminării încălcării drepturilor de proprietate intelectuală", se precizează în comunicat.

Citește și: Vlad Voiculescu a ieșit pe ascuns din Ministerul Sănătății, pentru a nu da ochii cu protestatarii

Potrivit ministrului Stelian Ion, Convenţia de la Haga conţine dispoziţii adecvate pentru facilitarea recunoaşterii şi executării reciproce a măsurilor de protecţie a adulţilor vulnerabili.

"Consider că ratificarea de cât mai multe state membre va oferi cadrul normativ necesar pentru protejarea drepturilor adulţilor vulnerabili, în situaţii transfrontaliere. Putem susţine analizarea problematicii şi la nivelul UE, pentru identificarea elementelor concrete care ar reclama o acţiune imediată", a declarat el.

De asemenea, participanţii la reuniune şi-au arătat sprijinul pentru transformarea digitală a Justiţiei şi promovarea instrumentelor necesare la nivelul UE, pentru a menţine accesul la justiţie pentru toţi cetăţenii.

Reuniunea de vineri a fost prima organizată de Preşedinţia portugheză a Consiliului UE. În mod tradiţional, în cursul semestrului I 2021, urmează să mai fie organizate încă două reuniuni ministeriale, în martie şi iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.