Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: Monica Lovinescu. Tezaurul secret, de Angela Furtună

europafm.ro
carte

Stelian Țurlea semnalează astăzi o carte care are un motto surprinzător: „Dacă Regina Maria a inspirat și ctitorit România Mare, Monica Lovinescu a însuflețit și apărat România Liberă. Aceste două simboluri feminine sunt arhetipurile curajului, inteligenței, forței și sacrificiului ce au salvat Patria”, arată Țurlea în MEDIAFAX.

Apoi autorul continuă.

Angela Furtună a luat acest citat dintr-o altă carte de-a ei („FantomeleGeneralului”). Născută în 1957 la Suceava, Angela Furtună este scriitoare, eseistă, publicistă, critic literar, grafician și artist vizual. Susține programe de cercetare precum și activități de PR și Marketing Cultural în cadrul Bibliotecii Bucovinei, dar și programe de promovare a Bucovinei și României prin cultură, artă, interculturalism și proiecte de autor. A fost decorată în decembrie 2013 de NARPA (North American Romanian Press Association) cu titlul Journalist of The Year 2013 1st Place for Culture; iar în 2011 a primit Premiul de Excelență din partea „The World Organization of Bukovinian Jews” pentru creativitate, spirit etic, efortul de a promova dialogul intercultural și de a denunța antisemitismul.

A publicat mult, iar de Monica Lovinescu s-a mai ocupat într-un volum, în 2012 - Monica Lovinescu. Est-etica. Vol.1 Geneze , Editura Vinea, carte distinsă cu Premiul pentru Eseu „Convorbiri Literare” în 2013. Pe blogul său Angela Furtună mărturisea: ,,Prin emisiunile Monicăi Lovinescu de la Europa Liberă s-a produs un veritabil și unic fenomen istoric și cultural”. Apoi, Angela Furtună a scris articolul despre Monica Lovinescu pentru „Dictionnaire encyclopédique des penseurs d’Europe centrale et orientale (Pologne, Hongrie, République tchèque, Slovaquie, Slovénie, Roumanie, Bulgarie, Balkans, États baltes) depuis 1945”, lucrare monumentală de 600 de pagini publicată de L’Institut de France și Académie des Sciences Morales et Politiques din Franța, în parteneriat cu Institutul Hannah Arendt.

„Din anul 1951 și până în 1974, Monica Lovinescu colaborează la Radio Paris, la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze, precum și la redacția centrală a emisiunilor pentru Europa răsăriteană. Începând din 1962, activează la Radio Europa Liberă, cu peste o mie cinci sute de cronici și comentarii de-a lungul timpului. Două au fost memorabilele ei emisiuni săptămânale: Teze și Antiteze la Paris și Actualitatea culturală românească. Astfel, pe calea undelor radio și în plin Război Rece, Monica Lovinescu raporta mereu societatea românească la fenomenul european și universal, iar timp de aproape trei decenii avea să constituie un bastion necenzurat al adevărului și al spiritului academic, ce alimenta publicul românesc cu informații din Lumea Liberă. Aceste emisiuni au jucat un rol fundamental în formarea spiritului critic și democratic din România.”

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: 'Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?'

Acum publică, la Editura Integral, o carte despre „martorul la desvrăjirea lumii politice a secolului trecut”.

„Nu vom epuiza aici analiza importanței operei și acțiunii Monicăi Lovinescu; au făcut alți analiști și exegeți înaintea noastră și aproape epuizând tema principalelor merite ale autoarei. Vom stărui, însă, în această carte, asupra investigării mecanismelor psihologice, culturale și pedagogice care au general preferințele Monicăi Lovinescu pentru temna eticii, pentru definirea literaturii și, din această perspectivă, ca și pentru pledoariile nedezmințite de partea revizuirilor, definind-o astfel pe autoare drept o personalitate care introdus în literatura română ipoteze her,menutice noi, temeiuri de a distribui în mod just vectorii axiologici, abordări plauzibile, ca și inteorgări fecunde și capabile să explice noile resorturi ale literarității.”

Angela Furtună – Monica Lovinescu. Tezaurul secret. Editura Integral, colecția Memoria. 238 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.