DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Stelian Țurlea prezintă cartea zilei: 'Obiectiv Jablunka', de Nicholas Best

europafm.ro
carte

Stelian Țurlea prezintă la Mediafax cartea zilei: 'Obiectiv Jablunka', de Nicholas Best. Redăm în continuare analiza scriitorului.

Există o singură linie de cale ferată pe care o pot folosi germanii ca să traverseze Carpații. Și aceasta trece printr-un tunel lung la Jablunka.

Sunt foarte rari istoricii capabili să scrie o carte de istorie care să se citească precum un roman de suspans. Nicholas Best este unul dintre aceștia. Este un autor britanic cu origini anglo-irlandeze, crescut și educat în Kenya, apoi la Dublin. A intrat în armată, apoi a ajuns jurnalist, după care s-a apucat de scris. O mulțime de cărți. Cea pe care o semnalăm acum este foarte recentă, a apărut în urmă trei ani.

Tema este începutul celui de-al doilea război mondial, anume un episod extrem de puțin cunoscut de publicul larg – incidentele de la Jablunka. Nicholas Best explică aproape de începutul cărții sale. Jablunka este o trecătoare în munții Carpați, făcea la acea vreme trecerea din Cehoslovacia în sudul Poloniei, pe ruta cea mai rapidă de a se ajunge de la Viena la Varșovia.

„Jablunka este poarta spre sudul Poloniei. Este calea pe care germanii vor fi obligați să o apuce, dacă vor să atace dinspre sud. Există o singură linie de cale ferată pe care o pot folosi germanii ca să traverseze Carpații. Și aceasta trece printr-un tunel lung la Jablunka. Tunelul este cheia pentru sudul Poloniei. Germanii vor depinde de el pentru o victorie rapidă. Îndată ce războiul e declarat, vor trebui să-și treacă trupele prin tunel, în Polonia, înainte să înceapă ploile. Dacă nu pot face asta, vor fi obligați la o campanie îndelungată. Un război lung, prin ploaie, este ultimul lucru pe care și-l doresc.”

Toate acestea le spune un ofițer superior britanic, care explică mai departe: Până nu demult, Jablunka era în Cehoslovacia, acum este în Polonia. Când germanii au intrat în Regiunea Sudeților, anul trecut (1938 – n.n.), polonezii au profitat de ocazie să ocupe și ei o bucată de teritoriu. Și au mutat frontiera înainte, ca să includă trecătoarea Jablunka. Cum se presupunea că polonezii vor distruge tunelul dacă vor simți că germanii vor să pună mâna pe el, ambele țări și-au masat spioni în zonă și, bineînțeles, britanicii au făcut la fel. În august 1939 Hitler a declanșat invazia, reușind să-și treacă trupele prin trecătoare. Despre toate acesta povestește cartea lui Nicholas Best. ”Bazat pe o poveste adevărată.” Pentru că pare o fabulație, de-a dreptul un roman de suspans.

Epilogul explică ce s-a petrecut: douăzeci de tone de TNT au produs o explozie spectaculoasă, distrugând tunelul și căiele ferate. Dar blindatele geramne erau deja masate pe colinele din jur. Trupele generalului Ott au obținut rapid controlul trecătorii, chiar și fără tunel, și au păstruns în Polonia.

Cele aproape trei sute de pagini între explicația existenței trecătorii și sfârșitul tunelului de cale ferată merită citite.

Scriu editorii: „Pe 25 august 1939, Adolf Hitler lansează invazia Poloniei. Susținuți de tancuri și aeronave, mai mult de un milion de soldați germani înaintează spre graniță în întuneric, gata să atace. Trecătoarea Jablunka este fundamentală: dacă germanii pot ocupa tunelul feroviar intact, înainte ca armata poloneză să l arunce în aer, trupele lor vor putea invada Polonia. Totuși, ciudat, Hitler a decis să amâne invazia cu o săptămână. De la Berlin, ambasada britanică îl trimite pe căpitanul Guy Savage la Jablunka pentru a se asigura că tunelul feroviar este aruncat în aer.”

Citește și: Luptele interne din TVR pentru conducerea televiziunii! Dezvăluirile lui Ionuț Cristache: 'Nu cumva poate fi încadrat la trafic de influență?'

Nicholas Best – Obiectiv Jablunka. Editura RAO. 298 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.