Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ilie Sârbu a pus cruce reformei lui Victor Ponta / Stenogramă

Ilie Sarbu

Liderul PSD, Victor Ponta, a facut o propunere menita sa schimbe imaginea Parlamentul: aleșii sa lucreze si joia. In acest sens PSD a adoptat si o decizie la CExN de la Sinaia. Zis si facut. Doar ca marea reforma a tinut o saptamana la Senat, unde s-a revenit foarte rapid la vechiul program, in care senatorii pot pleca acasa de joi si nu mai trebuie sa fie prezenti la votul final.

De doua saptamana, senatorii au votul final miercurea.

Intr-o discutie din conducerea Senatului, liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, remarca faptul ca mutarea dorita de Victor Ponta a trecut 'neobservata' la Camera Deputatilor si ca trebuie discutat daca are rost ca senatorii sa mai aiba vot final joia.

Aceasta reforma a fost discutata si la Cotroceni, la consultarile cu Klaus Iohannis.

"Mai concret, un mod de lucru şi la Camera Deputaţilor, şi la Senat care să urmeze modelul de la Parlamentul European, şi anume ziua de luni, zi de lucru în grupurile parlamentare şi de prezenţă a Guvernului, fie prim-ministrul, fie miniştrii în faţa celor două camere pentru a răspunde la întrebări, interpelări la diverse teme aflate pe ordinea de zi, ziua de marţi, activitate în comisii, activitate transparentă la care să participe toţi reprezentanţii diverselor grupuri, societate civilă, miercuri şi joi, dezbateri în plen şi vot final joi. Este, repet, modelul de la Parlamentul European care asigură eficienţă, transparenţă şi responsabilitate din partea Parlamentului", declara Victor Ponta.

Extrase din stenograma sedintei Biroului Permanent al Senatului din 16 februarie:

(Discuţii în sală.)

Stimaţi colegi, ce facem, renunţăm la obiceiul bun cu joi – votul final?

Domnul Ioan Chelaru: Miercuri după-amiază.

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: De ce?

(Discuţii în sală.)

Domnul Vasile Nistor: Vă răspund eu, domnule preşedinte, pentru că în plen…

Domnul Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu: Să opresc microfonul.

Domnul Vasile Nistor: În plen, am constatat cu toţii că nu avem…

(Discuţii fără microfon)

Domnul Ilie Sârbu: Camera Deputaţilor şi-a modificat programul şi n-am văzut să fie mare revoluţie în lumea presei şi a… a trecut neobservat.

(Discuţii fără microfon)

Domnul Ilie Sârbu: Trebuie să hotărâm, domnule preşedinte. Ceea ce spune colegul Moga, poate confirmă vecinul meu, în Ungaria s-a întâmplat. Atât că ei au avut alt mod de abordare. Au pus un secretar de stat care ţinea direct de prim-ministru şi a luat toată legislaţia şi a adaptat-o, a adus-o… Sigur, şi cu ceea ce cunoaşteţi. N-aş vrea să ajungem şi noi în… (Intervenţie neinteligibilă din sală.) V-am dat ca model. Deci, preocuparea asta există. Nu chiar aşa să luăm, că intrăm în alt balamuc. Acum, problema e simplă. Vrem să lucrăm şi joi sau nu vrem? Că asta e întrebarea. Restul sunt poveşti: că-s declaraţii, că nu sunt. Aici, Biroul permanent să se pronunţe, iar noi adaptăm programul.

Avem două variante. Şi eu am două variante, şi secretarul general a propus două, şi colegi de la PNL. Întrebarea e, ca să nu ne mai învârtim atât în jurul problemei, vrem să ne asumăm? E greu, dacă dai mult, după aceea, să iei. Noi am dat. Trebuia să spunem că lucrăm şi marţi şi li se părea mai mult, că era… Lucrăm şi miercuri. Acum, ne-am dus până joi… Dar când iei ziua de joi, o tai din program, au ce să ne reproşeze. Dar tot de noi depinde. (Discuţii în sală.)

Domnul Mario-Ovidiu Oprea: În mandatul 2004 – 2008, era plen luni şi joi, marţi şi miercuri era activitate în comisii, şi treceau foarte multe legi joia. Era şi vot final joia. Dar nu asta voiam eu să spun. Eu voiam să vă rog, domnule preşedinte, să luaţi în considerare trei variante, nu două variante. Prima variantă este cea actuală, la care se adaugă aceste două propuneri. Atunci când vom supune la vot, dacă ajungem în situaţia asta. Mulţumesc. (Discuţii în sală)

Eu o să vorbesc la microfon, că…

Domnul Ilie Sârbu: (…) Noi am venit că vrem până joi. Acum, îl vrem până miercuri. Cum v-am spus la început, e complicat să iei înapoi ceea ce ai dat, dar depinde cum hotărâm. Putem merge pe varianta asta: marţi, după-amiază, plen; miercuri – toată ziua, plen; la ora 17.00 sau la ce oră stabilim – vot final o oră. Depinde de noi. (Discuţii în sală.)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.