Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAMĂ Joaca în fața `gloanțelor`:Ai grijă! Ai pățit-o odată, cu ANAF-u` cu firmele pe numele tău/Era și DNA, da/A declarat că el nu știe, că TĂNĂSESCU știe

wall-street.ro
DNA - Directia Nationala Anticoruptie

O discuție dintre patronul firmei de catering interesat de prelungirea contractelor a spațiilor de servicii din aeroporturi, om cheie al DNA în mega dosarul CNAB, și patronul uneia dintre firmele interesate, Millenium Pro Design, discută despre cum directorul ultimei firme menționate ar mai fi fost pe vremuri în vizorul DNA „legat de o problemă cu firme„ și „ANAFu„.

Concret, reiese din discuția prezentată în ordonanța de punere sub urmărire din dosarul CNAB, anterior acestui dosar numele directorului Millenium Pro Design, Radu Laurențiu Tănăsescu ar mai fi fost vehiculat la nivelul Direcției Naționale Anticroupție de un asociat al firmei, Emil Roșca.

Acesta ar fi vorbit la vremea aceea nachetatorilor DNA, care îl citaseră și le-ar fi indicat faptul că directorul Tănăsescu ar cunoaște detaliile de interes solicitate de către magistrații anticorupție.

Preambul - Protagoniști - Dosarul

Fostul director general al CNAB, George Alexandru Ivan, presupușii traficanți de influență Cătălin Lăscuț, acționar majoritar la SC Millenium, așa-zisul „rege” al Duty Free-urilor, fiul fostului sef al Direcţiei de Supraveghere şi Control din Direcţia Generală a Vămilor, Pavel Lăscuţ și Radu Laurențiu Tănăsescu, director SC Millenium Pro Design și Dumitru Cristian Bălan, „combinatorul„ care opera traficul de influență al celor doi patroni, au fost plasați miercuri de Tribunal în arest la domiciliu pe o durată de 30 de zile.

Cei patru sunt acuzați de DNA în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, cercetat în prezenta cauză) și de la directorul general al unei alte societăți comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro și 1.200.000 de euro).

În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra ministrului transporturilor și directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceștia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spațiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB și societatea inculpatului care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB și societatea unde lucrează directorul general.

2. Într-un context asemănător și pentru același motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, inculpatul asociat în cadrul unei societăți comerciale, care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăți comerciale folosința unor spații comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei.

3. În perioada 29 decembrie 2021 - 01 februarie 2023, inculpatul Lițoi Bogdan-Șerban, în calitatea menționată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatul, asociat al unei societăți comerciale care exploatează spații comerciale pe segmentul de retail, suma de 15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziția de servicii de consultanță și asistență organizată de CNAB.

4. În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăți comerciale (martor în cauză) la informații din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicității, respectiv la date din conținutul unui caiet de sarcini pentru achiziția de servicii de consultanță, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiași om de afaceri și modalitatea prin care putea să câștige licitația respectivă.

A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini.

Lecția de perseverență...infracțională...

„HARDANSAADEH: Mă rog, e treaba voastră, nu vă...

TĂNĂSESCU RADU-LAURENȚIU: Gen bonus, e legal, am vorbit cu casa de avocatură, problema e la mine, dacă nu le mută după mine, cum ...(expresie trivială)... scot eu banii ăia?

HARDAN SAADEH: Da, cum scoți tu banii? Și tu ești vulnerabil.

TĂNĂSESCURADU-LAURENȚIU: Da...

HARDANSAADEH: Ai grijă omule, că tu ești...

TĂNĂSESCU RADU-LAURENȚIU: Știu... în bătaia puștii...

HARDAN SAADEH: Nu, te vând ăștia...Ai grijă! Ai pățit-o odată, problema cu ANAF-u', cu firmele pe numele tău...

TĂNĂSESCURADU-LA URENȚIU: DNA-u'...

HARDANSAADEH: Pe numele tău... Nu știu, dar erau DNA?

TĂNĂSESCURADU-LAURENȚIU: Era și DNA, da.

HARDAN SAADEH: Mă rog, nu contează acuma cine au fost, da...”,  discutau cei doi protagoniști.

La DNA te duci ....că te aduc cu mandat...

„TĂNĂSESCU RADU-LAURENȚIU: Nu s-a dus... Că d-aia ți-am zis să te ferești de EMIL... Nu s-a dus și-a declarat că el nu știe, că TĂNĂSESCU știe, nu mai știi povestea?

HARDANSAADEH: Ah, EMIL, da' s-a dus la DNA EMIL?

TĂNĂSESCU RADU-LAURENȚIU: Păi, nu l-a chemat?!? Ce, putea să nu se ducă? în rest a fugit de peste tot, da' la DNA n-ai cum, când te cheamă ca persoană să nu te duci, exclus, că te aduc cu mandat.

HARDAN SAADEH: Am zis, că eu propun ceva și am zis că hai să vedem, oricum aia o să aștepte să mă... eu o să mă duc să... vorbesc... și vedem cu Cătălin, toți trei, dacă nu participăm (neinteligibil)... da' ai grijă RADUCU!”, au mai povestit cei doi interlocutori.

Discuția dintre cei doi lasă de înțeles că în trecut cel puțin Radu Laurențiu Tănăsescu ar mai fi dat explicații la DNA cu privire la o serie de firme.

Acum acesta se află în arest la domiciliu, după ce DNA l-a reținut și a solicitat unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, Anemari Iorgulescu, arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Magistratul de drepturi a respins însă propunere anchetatorilor DNA și a stabilit plasare tuturor celor patru inculpați în arest la domiciliu pe durata derulării anchetei penale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.