Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME. Cum s-a furat in dosarul retrocedarilor in care e implicata sefa DIICOT

stenograme

Stenograme din marturiile celor implicati in dosarul fostei sefe DIICOT Alina Bica fac lumina asupra modului in care s-a derulat afacerea care a adus un prejudiciu satului de peste 60 de milioane de euro. Va prezentam mai jos extrase din marturiile stranse de procurori in ancheta penala:

SERGIU DIACOMATU, fost vicepreședinte ANRP, fost șef PMP Sector 1, fost șef PNL Sector1, martor sub control judiciar

,,Dorin Cocoş mi-a promis că voi fi menţinut în funcţie (n.r.: vicepreşedinte ANRP), dar, în situaţia în care va avea nevoie de sprijinul meu în legătură cu activitatea ANRP, să i-l ofer necondiţionat.”

CĂTĂLIN TEODORESCU, fost președinte ANPC, fost vicepreședinte ANRP, deputat PNL (rămas fără imunitate în vederea arestării)

“Ea ( Crinuţa Dumitrean) avea o relaţie vădit apropiată cu domana Bica. Această concluzie fiind lesne de conturat datorită faptului că înaintea celor mai multe şedinţe aveau discuţii în biroul de la ANRP. Nu am participat la aceste discuţii, dar faptul că, în cadrul comisiei aveau o poziţie comună mă duce cu gândul că discuţiile purtate se refereau la abordarea unitară a dosarelor. Este ştiut faptul că Crinuţa Dumitrean era susţinută în poziţie de Ioan Oltean , acesta venind periodic la sediul Autorităţii, ocazii cu care purta discuţii uneori îndelungate , în biroul doamnei Dumitrean, cu aceasta. Pe parcursul discuţiilor, doamna preşedinte nu putea fi deranjată , nici măcar la telefon, nici dacă era o urgenţă în cadrul instituţiei.“

“I-am cerut doamnei Dumitrean o discuţie , spunându-i că eu şi ea suntem răspunzători şi atunci mi-a replicat că nu suntem acolo de capul nostru , că am fost numiţi şi susţinuţi politic şi mi-a sugerat , pentru a fi bine, să avem o poziţie unitară , ceea ce sigur nu avea cum să facă să nu te gândeşti la un vot unitar. Am considerat că este o modalitate de presiune, ea prevalându-se de relaţia strânsă pe care o avea cu Ioan Oltean. Era clar pentru mine că , dacă voi mai avea atitudini contrare, va apela la Ioan Oltean pentru a mă schimba din funcţia de vicepreşedinte ANRP şi pentru a-mi periclita situaţia politică. “

“A fost unica situaţie în care un evaluator a fost prezent în cadrul comisiei cu raportul de evaluare. Iniţiativa a aaprţinut exclusiv doamnei Bica . Au fost dosare pentru care comisia a cerut reevaluarea , datorită faptului că a considerat că suma evaluată din raport era una mare . Dosarele trimise veneau înapoi cu alte rapoarte de evaluare cu mult diminuate . Dar îmi amintesc că multe veneau şi cu sume mai mari, dar nu în perioada în care eram vicepreşedinte ANRP. În ceea ce priveşte dosarele în care titularul a fost Gigi Becali , acestea au fost trimise la reevaluare. Nu cunosc care a fost cuantumul sumelor stabilite de expert.”

VALENTIN VIŞOIU, om de afaceri, arestat la domiciliu în alt dosar, urmărit penal în trei dosare

“Gheorghe Gabriel mi-a spus că urma să cumpăr aceste drepturi de le Gheorghe Stelian, pe care îl ştiam doar din vedere de la meciurile echipei de fotbal Dinamo. Mi-a spus în mare despre ce este vorba şi cum urma să facem afacerea , respectiv să plătim un avans şi restul la emiterea acţiunilor. Am acceptat să merg la discuţia cu Gheorghe Stelian împreună cu Gheorghe Gabriel pe strada Polonă, dar nu pot preciza dacă la această întâlnire a participat şi Adrian Andrici. În momentul în care am ajuns la sediul firmei lui Gheorghe Stelian , în biroul acestuia mai era şi Alin Cocoş, pe care nu-l cunoşteam, atunci l-am cunoscut. Cu această ocazie, Gheorghe Stelian mi-a relatat faptul că este posesorul unor drepturi litigioase în valoare de 377 milioane lei şi că intenţiona să cesioneze o parte din acestea , întrucât are nevoie de bani, în jur de 20-25%. Am negociat modalităţile de plată, preţul care trebuie plătit şi am stabilit că vom plăti în 3 tranşe: 5% la semnarea contractului , până la 50% după emiterea deciziei individuale de către ANRP şi ultima tranşă să fie plătită după 10 zile de la emiterea acţiunilor. Nu-mi aduc aminte dacă în negocierea dintre mine şi Gheorghe Stelian a intervenit Alin Cocoş, dar mi-a lăsat impresia că se cunosc şi sunt apropiaţi.“

“Pe 07.02.2011, eu , Gheorghe Stelian, Gheorghe Gabriel , Alin Cocoş şi Andrei Andrici ne-am deplasat la sediul biroului avocaţilor mei pentru perfectarea contractului. Nu pot explica prezenţa lui Alin Cocoş la încheierea şi semnarea contractului, eu apreciindu-l ca pe un prieten sau chiar partener al lui Gheorghe Stelian. După încheierea contractului, am făcut prima plată de 456728 euro (1947120 lei) din contul meu în contul lui Gheorghe Stelian , iar ulterior am plătit restul sumelor după ce am ridicat titlurile de conversie, respectiv acţiunile. Menţionez că ultimele două plăţi, la solicitarea lui Gheorghe Stelian , le-am făcut, în urma unei adrese , în alt cont. Pentru obţinerea titlurilor şi deciziei , m-am deplasat la sediul ANRP, unde am fost însoţit de Gabriel Gheorghe. Menţionez că Gheorghe Stelian mi-a lăsat impresia că poate rezolva acest dosar, fără a-mi da explicaţii.”

ANDREI ANDRICI, om de afaceri, urmărit penal

“După o analiză a acestei oferte , m-am decis să o accept , iar în 07.02.2011 m-am prezentat la notariat , unde m-am întâlnit cu Gabriel Gheorghe, Valentin Vişoiu şi Gheorghe Stelian. Pe Gheorghe Stelian şi Valentin Vişoiu nu-i cunoşteam la acea dată. Conform contractului, eu dobândeam aproximativ 6,8% din drepturile cesionate în schimbul sumei achitate în tranşe .(…) L-am cunoscut pe Alin Cocoş după tranzacţie, prin Gheorghe Stelian, într-un restaurant sau cafenea în zona Floreasca. Înainte de tranzacţie, nu am fost niciodată la biroul din strada Polonă, iar după tranzacţie nu-mi amintesc să mă fi dus acolo.”

“Nu o cunosc pe Alina Bica şi nu i-am auzit numele în discuţii cu vreo persoană. La DIICOT am fost invitat în cursul anului 2014, în calitate de martor, deşi citaţia am primit-o în calitate de suspect. Eu am solicitat dosarul pentru studiu, dar nu mi-a fost pus la dispoziţie şi procurorul a zis că există o sesizare SRI.”

sursa: ciutacu.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.