Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME din dosarul deputatului PSD Ion Ochi: Apare și un greu social-democrat

stenograme

DNA a cerut arestarea preventivă a unui deputat PSD! Este vorba despre Ion Ochi, pe care procurorii îl acuză de luare demită și trafic de influență. În stenograme apare și unul dintre greii PSD la nivel local, Niță Constantin.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă stenograme din dosarul întocmit de procurori.

”În aceste condiții președintele CĂNCESCU ARISTOTEL ADRIAN chiar a delegat atribuţiile pentru această procedură , vicepreşedintelui, deci lui OCHI ION.

Citește și: Prima reacție a deputatului PSD pe care DNA îl vrea arestat

Într-o convorbire telefonică purtată în data de 13.03.2012 de Căncescu Aristotel Adrian , președinte CJ Brașov cu Chiriac Viorel , primul afirmă ”dacă face o ilegalitate (n.n. Ochi Ion) o face el cu mâna lui, n-are decât s-o facă”.

Același lucru rezultă și din convorbirea din aceeași dată purtată de Căncescu Aristotel și Niță Constantin (”Costică”) – parlamentar, președinte de partid, filiala județeană Brașov:

C.A.A.: eu vreau să-i fac lui (n.n. Ochi Ion) o împuternicire să semneze el, dacă vrea să semneze o ilegalitate s-o semneze.”

N.C.: (…) eu i-am spus foarte clar (n.n. Ochi Ion) că banii pe acel tronson se dă la viitorul primar…dar nici nu vreau acum să-i dau lu ala bani să iasă el în față să arate că a făcut drumul. …

A rezultat că, tot din punct de vedere politic, legat de acel drum se făceau presiuni şi împotriva reparării drumului de către Niţă Constantin, preşedintele PSD Braşov, deputat în Parlament, care nu dorea ca respectivul drum să fie reparat motivat de faptul că primarul din Prejmer trecuse de la PSD la PDL şi atunci Niţă îşi exercita influenţa să nu fie efectuat drumul!

Niță Constantin a arătat că la începutul anului 2012 primarul din Prejmer, Șerban Todorică a trecut la un alt partid și a candidat pe alte liste, astfel că relaţiile cu Șerban Toderică s-au stricat, dar Ochi Ion l-a susținut și au apărut divergențe. Niţă i-a cerut lui Căncescu să nu deconteze lucrările de la drum până la alegeri, deoarece pe Niţă îl interesa din punct de vedere politic să vadă cine câștigă alegerile!

Convorbire între Căncescu şi Niţă în 13.03.2012

Căncescu Aristotel: Hai să-ţi spun…hai să-ţi spun un lucru, Ochi a fost dimineaţă la mine, foarte tensionat şi nervos, cu ton foarte ridicat şi cu…inclusiv cu ameninţări că el face, că pleacă, că mai ia cinci primari, că…Ascultă, Costică ! Io, io ştii ce vreau pentru că oricum ce-i acolo nu este cuşăr, să ştii, nu e cuşăr ! Eu vreau să îi fac lui împuternicire să semneze el, dacă vrea să semneze o ilegalitate s-o semneze !

Niță Constantin:Nu, nu dragul meu, nu dăm niciun ban acolo, deci aia te rog eu o dai la partid şi noi la partid o discutăm. Eu i-am spus foarte clar că banii pe acel tronson se dă la viitorul primar, nu ştiu că nu acum n-o să suporte comunitatea din Prejmer pentru că e un idiot, dar nici nu vreau acuma să-i dau lu’ ăla bani să iasă el în faţă să arate că a făcut drumu’

Prin urmare, prin achiziționarea în exclusivitate a materialelor de la SC EXPLOCONSTRUCT SRL, Ochi Ion a urmărit și a și obținut un folos material necuvenit pentru sine. Din înscrisurile de la dosarul cauzei și din convorbirile interceptate rezultă că imediat după virarea banilor de către CJ Brașov către SC CONFOREST SA, suma de 2.507.444 lei, au fost efectuate plăți către SC EXPLOCONSTRUCT SRL, în sumă de 490.000 lei.

”Nica :Eu am emis o factură de 25 de miliarde şi ăştia nu vor să mi-o plătească! M-a băgat în faliment !

Dinică:Doamne fereşte ! Da !

N:Păi vedem, vedem…

D:Bine !

N:Cum e, v-am zis, nu v-am uitat, primul sunteţi, mă duc înapoi imediat la unu !” (discuție telefonică purată de Niac Criatian cu Dinică Ilie în data de 07.05.2012)

Întrucât au fost depuse contestații de către firmele MORANI IMPEX SRL și EUROSTRADA SA, inculpatul OCHI ION a intervenit apoi convingând reprezentanții acestor societăți să-și retragă contestațiile, fapt care s-a și întâmplat ulterior.

”Ţibre Vasile ( director DGRFP Brașov și șot al administratorului SC EUROSTRADA)): Da, vă rog!

Ochi Ion (OI): Domnu’ Ţibrea! Să trăiţi!

ŢV: Trăiţi!

OI: Nelu Ochi sunt! Spuneţi-mi sunteţi liber, sunteţi în Ţara Bârsei...

ŢV: Stimă!

OI: Sunteţi...

ŢV: Sunt în ţara...

OI: Bârsei!

ŢV: A... Bucur... Bucur. Cum îi zicea înainte la cătunu’ ăsta? Bucur... Cum îi zicea de o ajuns Bucureşti?

OI: Bucur, că era ciobanu’!

ŢV: A era ciobanu’ Bucur, da.

OI: Vă întoarceţi zilele astea?

ŢV: Păi nu eu... mâine seară sunt acasă, eu în weekend vin de obicei.

OI: Da? Bun! E în regulă! Facem cumva să ne vedem o clipă?

ŢV: Fără probleme.” (discuție telefonică 22.03.2012)

”Ochi Ion: Domnu’ Ţibrea... Vă salut! Nelu Ochi!

Ţibre V.: Da, boierule!

OI: N-am reuşit aseară... Ia spuneţi, îmi faceţi un program de un minut aşa, azi?

ŢV: Păi pe unde eşti?

OI: Eu sunt la şedinţă la PSD dar spuneţi-mi unde şi când să vin şi cum să facem.

ŢV: Auzi! Şi aşa n-ai fost pe aici, pe la noi ... Ă... Eu am venit că... No, ne pregătim şi noi de una alta, am venit la nişte hârtii aicea în spate la Carfil, la Uzina 2.

OI: Ştiu acolo.” (discuție telefonică din 24.03.2012)

”Ochi Ion: Îl sun pe Titi să-mi trimită o... Da... o adresă prin care să reclame...

Viorel Costea: Îi solicităm ca probă ...

OI: ... că drumul judeţean...

VC: ... uite domnule ce calitate mi-a făcut. (n.n. MORANI)

OI: Da, că drumul judeţean de acolo are deja probleme după o iarnă.

VC: Îhî, îhî, îhî. Asta cred că e o probă în plus.

OI: Îhî, bun!

VC: Şi-i atacăm şi... Asta e o probă cum se zice, scrisă, ne... Eu nu-i semnez! Pe onoarea mea de om, nu-i semnez nici să mă împuşte cineva.

OI: E în regulă. Bine! Când vrei să ..?.... mâine?

VC: Mâine, poimâine mă externează dar încă nu m-am refăcut complet şi zice că-mi dă..”. (discuție telefonică din 24.03.2012)

SC CONFOREST SA a depus centralizator lucrări luna aprilie 2012 şi situaţie de şantier aferentă aceleaşi luni, prin care atestă şi solicită decontarea unor lucrări în valoare de 2.507.444, 30 lei, ceea ce reprezenta peste 60% din valoarea totală a contractului. În realitate, ordinul a fost scriptic, formal, nefiind urmat și de o începere efectivă a lucrărilor, din cercetările efectuate rezultând că după lucrările din decembrie 2011, CONFOREST nu a mai efectuat lucrări în baza contractului până în luna noiembrie 2014, cu toate că termenul de execuție din contract era de 10 zile. Înscrisurile întocmite, respectiv dispoziția de începere a lucrărilor și situațiile de lucrări semnate de dirigintele de șantier au avut ca singur scop plata sumelor de bani către CONFOREST SA.

”Nica Cristian Dorin: Na ! Deci, îi bine că s-a semnat în sfârşit că asta mi-a fost cea mai, cea mai importantă fază, semnatu' !

Dinică I: Da, da, da ! Îhî !

NCD: Na ! Şi acuma cum îi, cât de repede îi dat drumu' cu atâta de repede e clar se rezolvă, o rezolvăm!

DI: Am înţeles ! Am înţeles !

NCD: Da ! Eu, eu zic, zilele astea, azi ar trebui să dea ordinu de începere şi noi facem, noi facem în 2 , 3 zile, facem recepţie şi trebuie să ne facă plata!” (discuție telefonică purtată d Nica Cristian cu Dinică Ilie, administrator carieră piatră SC EXPLOCONSTRUCT SRL)

Actul adițional nr. 2 a fost semnat din partea CJ Brașov de Ochi Ion, iar următoarele de Ispas Radu, administratorul județului.

”Şerban Todorică : Salut Nelu .

Ochi Ion : Tudore, poţi vorbi ?

ŞTC: Da, sigur că da .

OI: Auzi ce rugăminte, pentru drumul ăsta judeţean, mai fă-mi o cerere de prelungire a termenului de execuţie, ştii, exact identică cu cealaltă, motivând acelaşi lucru că lucrările de canalizare şi aducţiune cu apăi şi nu ştiu ce... da ?

ŞTC: Bine Nelu. Şi cum ? Unde-o trimit ?

OI: Trimite-o pe faxul ăla la mine ca să prelungim că până astăzi a fost actul ăla adiţional de prelungire, ştii, şi să prelungim ... cere şaizeci de zile acum, da ?

ŞTC: Bine Nelu în regulă .

OI: Că precis... da eu zic că e potrivit aşa fiind că în mod garantat nu terminăm în două luni treaba aia şi numai după aia se pune stratul doi, nu ?

ŞTC: Da, da, da corect .

OI: Atunci şaizeci de zile, da ? La, pe faxul ăla la mine la secretară, da ?

ŞTC: Bine Nelu, imediat ajunge.

OI: No bun. Bine mersi, salut .

ŞTC: Pe calculator şi-o trimitem rapid.

OI: Da bun, merci frumos salut.

ŞTC: Salut sănătate.” (convorbire din data de 28.05.2012 între Ochi Ion și Șerban Todorică)

Apoi, în ciuda opoziției inițiale a lui Niță și Căncescu, urmare a presiunilor exercitate de Ochi Ion, au fost efectuate finalmente plăți către CONFOREST SA, în total 2.507,444 lei.

”T: Îl găsesc eu pe ăla.

Ochi Ion: Bă da măgăria a fost mare! Măgăria a fost mare pentru că te pune pe tine într-o situaţie idioată şi eu ştiu ce vor face ei mai departe, îl vor pune pe Virgil preşedintele de la Prejmer să dea în Tudor contra unii, celorlalţi dar am făcut eu două scheme importante, organigrama corupţiei la PSD şi organigrama corupţiei la Consiliul Judeţean. Dacă le dau mâine drumul la ăştia aşa, sare în aer tot judeţu’. Da, da. Astăzi am avut o discuţie, să înnebunesc, mă, am crezut că fac infarct acolo da-ţi povestesc mâine. Nu vrea să mai finanţeze drumu’ de la Luncă la Prejmer şi am spus, da domnule, dacă nu câştigă firma PNL dumneata nu mai semnezi! Nu, că tu ai probleme în partid cu Niţă, nu ştiu ce .... Dă-l nene în p.... mea! N-am nici o treabă cu Niţă! Aici e o chestiune care mi-o asum eu, da? E la Consiliul Judeţean, n-are treabă politicianu’ cu actele administrative! O am prinsă în lista de investiţii, o am finanţată, am destinaţia sumelor pentru chestia asta.... De ce nu semnezi raportul de evaluare? Nu, bă, că Niţă, că nu ştiu ce! Ei futu-vă în gură pe amândoi de şmecheri! Şi i-am făcut ... Ştii?” (convorbire telefonică purtată de Ochi ion cu Tibi în data de 13.03.2012)

Periculozitatea acestuia pentru ordinea publică rezultă și din aceea că în mediul politic și de afaceri și-a construit imaginea de persoană de neatins, aflată deasupra legii, împrejurare care rezultă atât din interceptările realizate cu autorizația judecătorului, cât și din declarațiile persoanelor audiate în cauză.

Șerban Todorică : Aha. Bun şi să vorbesc cu Cristi? Să ne întâlnim încoace undeva ? Să-l chem încoace să vii şi tu?

OI: Da. Vin şi trebuie spus pe faţă mă, ăla şi-a băgat bani acolo, i-am zis, dom’le nu-i aicea nu sunt costuri aiurea, nu sunt, sunt dosare dă-le dracu, am aflat că-s dosare plângeri făcute la DNA din cauza asta mă piş pe ele, ideea este ori îl blocaţi pe omu’ ăsta definitiv şi-l nenorociţi ori dacă nu, îi daţi banii dom’le, sau dacă nu spuneţi-i ceva să facă un credit pe document, daţi-i ceva.”

”Cu certitudine Ochi Ioan mi-a spus că există această plângere penală înainte să primesc soluţia prin poştă de la DNA. Nu mi-a spus că el sau eu am face obiectul unor măsuri de supraveghere tehnică.” (declarație martor Căncescu Aristotel)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.