Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME Durere în PSD pentru Nichita

Nichita

Consiliul Local Iasi l-a ales in 25 mai pe viceprimarul PSD Mihai Chirica sa ocupe interimar functia de Primar al municipiului dupa ce Gheorghe Nichita, aflat in arest la domiciliu, a fost suspendat din functie prin decizie a Prefectului de Iasi.

În ședința de Consiliu Local PSD-iștii au adoptat o atitudine 'onorabila' spunand ca nu este vorba de 'inlocuirea' lui Gheorghe Nichita, au propus amanarea unui interimat si au evitat subiectul fierbinte al anchetei DNA. PSD-istii au vorbit in permanenta despre "starea de fapt de azi" care nu este dorita de PSD, ca "s-a deturnat starea de normalitate", ca este 'un moment de tristete" si primarul interimar a spus ca nu se vor rasturna "acele trasee pe care le-a definit domnul presedinte".

Reprezentantul PNL din CL Iasi a spus, ironic, ca il "induioseaza" gestul consilierilor PSD.

EXTRAS DIN STENOGRAMA:

Domnul consilier Matasaru Petre Daniel: Eu as avea o intrebare pentru doamna secretar, apropo de ordinea de zi, daca conform legii, ma rog, inteleg ca au fost niste modificari aparute in Monitorul Oficial zilele trecute, daca este obligatoriu ca pe perioada in care avem sa zicem preluare prerogativelor de primar de catre viceprimar, daca este obligatorie preluarea acestor prerogative de catre un consilier la nivelul viceprimarului? De ce intreb acest lucru? Pentru ca mai sunt doar doua saptamani pana avem un verdict mai clar in 5 iunie si as vrea eventual sa asteptam pana atunci, daca legea nu impune obligativitatea de a lua de indata in discutie acest lucru.

Doamna Denisa Liliana Ionascu - Secretar Municipiul Iasi: Legea 215, art. 72, alin. 2 prevede posibilitatea preluarii acestor atributii de catre un consilier local. Este la aprecierea Consiliului Local, nu este o obligatie legala.

Domnul consilier Matasaru Petre Daniel: In acest caz daca nu este o imperativitate, sa spunem, v-as propune de comun acord impreuna cu colegii, sa amanam acest punct de vedere pentru o perioada de doua saptamani pana cand avem o decizie clara in justitie pe 5 iunie.

Domnul consilier Danga Marius Sorin: Ma induioseaza asteptarea asta a dumneavoastra pentru domnul primar inapoi. Partidul dumneavoastra dodolot asa, nu a avut aceeasi rabdare la Consiliul Judetean, s-a grabit repede sa isi adape partenerii de alianta. Ei zic ca - municipiul are nevoie de intreg, de tot executivul functional si o zi, si doua si o saptamana, vorba domnului perfect, care oricum a paralizat municipiul de la finalul saptamanii trecute pana astazi, ca iarasi la Consiliul Judetean paraliza judetul daca... eu zic ca intregul executiv sa fie complet, sa desemnati astazi. Ati decis la partid. Oricum noi suntem observatori asa cum propuneati si in comisie. Ati decis cine este viceprimarul. Cand va veni domnul primar legea va produce efecte, supuneti la vot si asta si ajutati primarul care va iesi astazi sa isi duca prerogativele mai departe, ca e un oras mare, nu e nici Barlad, nici Dorohoi.

Domnul viceprimar Chirica Mihai: Deci eu apreciez foarte mult modul in care a pus problema colegul nostru, domnul Matasaru, de asemenea am inteles foarte bine si punctul dumneavoastra de vedere, domnul consilier. Eu nu as vrea neaparat sa privim sedinta de astazi ca o sedinta de inlocuire a primarului. Sedinta de astazi este o sedinta de preluare a prerogativelor in conditiile in care domnul prefect s-a pronuntat ca este suspendat din functie pe perioada prevazuta de lege. Din punctul meu de vedere, domnul Matasaru are o atitudine onorabila care vizeaza o perioada de doua spatamani de zile si as vrea sa specific foarte direct ca in Biroul Judetean de ieri, domnul Matasaru a fost nominalizat pentru preluarea prerogativelor de viceprimar in locul celuia care va fi si va prelua prerogativele de primar si cred ca este o maniera sa spunem suficient de decenta fata de situatia in care ne aflam in momentul de fata si de aceea eu o sustin asa cum a pronuntat-o domnul Matasaru, bineinteles cu precizarea aspectului legat de preluarea prerogativelor dupa data de 5 iunie.

Domnul consilier Matasaru Petre Daniel: Deci eu am intrebat din ratiuni practice, sunt un om destul de practic. Am stat si m-am gandit la un moment dat cum anume ar trebui sa functioneze, pana se discuta lucrurile, pana se pun la punct, pana se gaseste un spatiu pentru birou, pana se rezolva alte chestiuni care tin de ordinul, circuitul actelor daca vreti in Primaria Municipiului Iasi, trec cele doua saptamani. Era in aceasta idee ca acest interimat, practic ar fi avut nevoie de ceva timp sa intre in vigoare. Efectivitatea muncii nu ar fi avut niciun fel de rezultat. Da, sigur daca doriti, era doar o propunere, nu fug de raspundere, e in regula, imi pot asuma nu am niciun fel de problema. Decizia partidului este luata si la nivel local si la nivelul Biroului Permanent Judetean. De asta am intrebat de imperativitate, doamna secretar.

Domnul consilier Danga Marius Sorin: As fi spus asta mai devreme la ordinea de zi dar daca nu mi-ati dat cuvantul gasesc acum ca e mai potrivit. Eu sunt perfect de acord cu domnul viceprimar care spune ca nu este nicio schimbare, practic e o continuitate si preluarea pe un termen limitat a atributiilor, pentru ca intr-adevar nu stiu cum sa interpretez, cum prezinta massmedia lucrurile astazi ca daca domnul viceprimar Chirica sau domnul viceprimar Surdu ar prelua atributiile, s-a indepartat vechiul sistem si exectivul dintr-o data este reformat s.a.m.d. Orice optiune am face-o astazi, nu stiu care sunt candidatii, inseamna practic o continuitate. Este Gheorghe Nichita cu unul dintre cei doi adjuncti ai domniei sale. As prefera ca astazi sa avem alte optiuni in fata si poate era un gest mult mai frumos ca cei doi sa se retraga si sa dam acestui consiliu ocazia sa propuna alti doi viceprimari, daca tot voiam, ca asa am vazut mass-media prezinta o revolutie fantastica, asa incat astazi oricare dintre variante vor fi va fi o continuitate a administratiei Nichita. Grupul de consilieri PNL oricum nu are cum sa arbriteze lucrul asta, noi nu avem practic o optiune in fata. Invit PSD-ul sa isi stabileasca primarul interimar si sa mergem mai departe.

Domnul viceprimar Surdu Gabriel Mihai: Informatiile care sunt in presa, sunt corecte, PSD-ul conduce Primaria Iasi prin numarul de consilieri si prin votul cetatenilor care au trimis acesti consilieri in Consiliul Local, asta nu inseamna ca ceea ce facem noi astazi continuam o administratie, ci ce facem noi astazi are nevoie Iasiul si anume de a fi condus de catre un primar interimar, iar consiliul care astazi va hotari cine va fi acela, va tine cont in primul rand de recomandarea Organizatiei Judetene a Partidului Social Democrat ca aceasta functie sa fie preluata de domnul viceprimar Mihai Chirica. Continuarea activitatilor in primarie nu a avut de suferit nici in ultima perioada de nici un fel avand in vedere ca executivul si-a dus la indeplinire tot ceea ce a insemnat lucrul pentru cetatean. Ca atare, astazi vom vota o perioada de interimat care este necesara conform legii, in urma situatiilor neprevazute care au aparut. Atat executivul cat si colegii din Consiliul Local care apartin Partidului Social Democrat au contribuit permanent in activitatea pe care o au in comisii, activitatea pe care o desfasoara si pe aceasta cale cred ca e cazul sa aducem multumiri si celor care sunt in opozitie in Consiliul Local pentru ca si dumnealor participa la toate comisiile, isi aduc aportul si in acest fel realizam o conducere corecta a activitatilor de care are nevoie municipiul Iasi. Deci propunerea mea este ca domnul viceprimar Mihai Chirica sa fie nominalizat pentru a conduce in continuare in functia de primar interimar primaria Iasiului. Multumesc.

Domnul viceprimar Chirica Mihai: Am cerut si eu cuvantul. Multumesc. Nu as vrea neaparat sa incercam sa transformam sedinta in altceva decat trebuie sa fie, dar mi-as permite sa raspund domnului Marius Danga. Starea de fapt despre care discutam de astazi, nu este dorita de niciunul dintre cei doi viceprimari, domnule Danga, iar lucrurile care s-au intamplat la Primaria Muncipiului Iasi si din pacate, afirm din pacate s-au intamplat si la Consiliul Judetean Iasi, au deturnat starea de normalitate. Stare de normalitate este ca un primar sa fie ales prin vot, iar deciziile privind programele, modalitatea de coordonare a activitatii acelui sector pe care iesenii l-au votat indiferent ca spunem ca e primarie sau Consiliul Judetean, trebuie sa fie a acelui care a fost desemnat de votul iesenilor. Nu vrea nimeni sa se numeasca primar decat prin vot cand va veni momentul votului. Avem de aplicat o decizie a prefectului judetului Iasi si ramanem sa spunem nu cu un moment de bucurie ci cu un moment de tristete care ne aduce in aceasta situatie. Nu o priviti ca o continuare a unei politicii cum, putem spune acelasi lucru cand vorbim si de Consiliul Judetean, oare? Credeti ca el, colegul nostru de la Consiliul Judetean va rasturna acele trasee pe care le-a definit domnul presedinte? Sau credeti ca domnul Lupu si-a pus coroana de rege in judet in situatia in care se afla actualul presedinte pentru ca nu schimba cu nimic titulatura si nu imbogateste CV-ul nimanui si nu ajunge sa spunem in curtea unor lauri pe care nu-i merita nimeni. Asa incat lauti-o ca o situatie de fapt si nu neaparat ca o disputa politica. Multumesc.

Sursa foto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.