Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STENOGRAME explozive din dosarul lui Oprea. Cum a inventat DIPI un scandal de spionaj

gabriel oprea

DNA îi anchetează pe Gabriel Oprea şi pe mai mulţi şefi de la DIPI (fostul Doi şi-un sfert) pentru mai multe nereguli în achiziţii. Este vizată inclusiv achiziţionarea unei limizine Audi A8, folosită pentru transportul exclusiv al lui Oprea. Ca să justifice achiziţia limuzinei, şefii DIPI au inventat o teorie a conspiraţiei, în care ministrul de Interne ar fi fost vizat de un serviciu secret străin, ostil României.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea ar fi fost în atenţia unui serviciu de informaţii străin, ostil intereselor României, care i-ar fi accesat neautorizat telefonul mobil şi i-ar fi montat un microfon pentru a-l asculta. Informaţia a fost susţinută de secretarul de stat Nicolae Gheorghe şi de subsecretarul de stat Rareş Văduva, dar este contrazisă de DNA. Limuzina Audi era atât de "cnspirată" încât Oprea o folosea cu girofar la toate deplasările, inclusiv la partid sau la restaurant.

Vezi şi: DEZVĂLUIRI de la DNA: Mafia de la DIPI, patronată de Oprea. Cheltuieli incredibile din bani publici

Potrivit "Adevărul", procurorii DNA au interceptat mai multe discuţii ale secretarului de stat Nicolae Gheorghe din care reiese că alegerea maşinii pentru Oprea a fost făcută cu ajutorul ofiţerilor de la filaj, care au luat la rând dealerii de maşini din Bucureşti pentru a găsi cea mai bună limuzină. Iniţial, s-a optat pentru un bolid cu motor de 5.000 de centimetri cubi, dar pentru că nu era pe stocul vânzătorului, a fost ales un motor mai mic, de 3.000 de centimetri cubi. Pentru Gheorghe, ar fi fost o adevărată ruşine ca ministrul Oprea să folosească o maşină împrumutată de la SRI.

La 11 ianuarie 2016, unul dintre ofiţerii care au denunţat abuzurile de la Interne (procurorii i-au dat numele de cod Ionescu Claudiu – n.r.) s-a interesat cum a fost achiziţionat bolidul.

„Ionescu Claudiu“: Şefu’, dar Audi ăla, hai să fim sinceri, că nu cred că dumneavoastră vă gândeaţi la d-astea! Păi, n-a fost ideea lui?

Nicolae Gheorghe: Nu, nu! Eu l-am trimis pe Gill: «Bă, fă o evaluare, fă un raport, du-te, caută!». Gill l-a găsit! S-a dus cu ăştia de la filaj care-şi mai cumpărau maşini şi singurul care era pe stoc cu motor de 3.000, maşină cum zicea el: «Dom’le, pentru demnitari, maşină 4x4, cu motor...». A vrut să ia unu’cu motor de 5.000, dar n-au găsit! Să fie cu motor peste nu ştiu câţi centimetri cubi, să fie nu ştiu ce dracu’, la impact să reziste şi s-a dus cu ăştia de la filaj şi au zis: «Am găsit maşina asta!». „Ionescu Claudiu“: Dar ministrul nu avea maşină?

„Ionescu Claudiu“: Dar ministrul nu avea maşină?

Nicolae Gheorghe: Păi, ce maşină avea? Avea un Touareg cum avem şi noi, 200... ştii cât am băgat în Touareg-ul ăsta al meu anul trecut? 15.000 de euro. Pe de altă parte... şi ministrul să meargă c-o maşină împrumutată de la SRI?

Ulterior, secretarul de stat a încercat să-i convingă pe membrii echipei de control că achiziţia este legală.

Nicolae Gheorghe: Maşina e aici, n-a fugit nimeni cu banii, e un raport, e aprobat de ministru, e o procedură administrativă, e o... adică banii e clar... circuitul banilor, s-au scos, s-a plătit factura de la Porsche. (...) Îi întrebăm şi noi pe ăia care au luat mai multe. Şi la noi s-au mai luat aşa, nu e prima dată.Filajul cum îşi ia maşinile? Aşa şi le ia.

„Ionescu Claudiu“: Bun. Una e pentru filaj şi alta pentru...

Nicolae Gheorghe: Păi, mă, nu e tot o structură operativă a noastră? Cu ce voiai să meargă?

DNA a interceptat şi mai multe convorbiri telefonice purtate de Gabriel Oprea cu subordonaţii din MAI. Într-una dintre convorbiri, din iulie 2015, Oprea l-a înjurat pe şeful Direcţiei Generale Logistice a MAI doar pentru că maşina de la minister pe care o ceruse pentru a căra acasă nişte curcani s-a stricat.

Radu Butunoi: Am onoarea, domnule ministru. Ordonaţi!

Oprea: Deci, mă, mâine... ai primit aia cu... curcanii?

Radu Butunoi: Am luat toate măsurile! A doua zi, în pofida faptului că Oprea a fost asigurat că maşina este pregătită, ministrul a fost informat că aceasta s-a defectat.

Radu Butunoi: Permiteţi să vă informez o... problemuţă. Avem o problemă cu Phaetonu’ la un calculator. Şi vrem... Nu se poate rezolva decât în service şi dacă aprobaţi de mâine să schimbăm cu BMW-ul ăla de la SPP.

Oprea: Bine, dar dacă îmi mai dai telefoane şi-mi spui treaba asta, te...(foloseşte un verb obscen)!

***

La începutul lunii martie, procurorii Secției de combatere a corupției din cadrul DNA au dispus efectuarea urmăririi penale față de Oprea pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în dosarul în care sunt cercetați și foști șefi ai DIPI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.