Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DEZVĂLUIRI de la DNA: Mafia de la DIPI, patronată de Oprea. Cheltuieli incredibile din bani publici

F. P.
www.adevarul.ro
gabriel oprea dna

Informaţii de-a dreptul incredibile despre ilegalităţile din MAI şi de la Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă ies la iveală din rechizitoriul dosarului în care Gabriel Oprea a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.

Sătui de manevrele şefilor, ofiţerii cu identitate protejată „Mihalcea Ionel“, „Ionescu Claudiu“ şi „Manea Victor“ au povestit anchetatorilor cum au fost tocaţi ilegal banii pentru filaje, dar şi cum au încercat şefii MAI să acopere matrapazlâcurile, până la nivelul actualului ministru de Interne, Petre Tobă, potrivit adevarul.ro. Jaful de la DIPI a ieşit la iveală în urma unui control dispus de fostul secretar de stat în MAI Nicolae Gheorghe. Verificările au avut loc în perioada noiembrie 2014-ianuarie 2015, iar ceea ce s-a descoperit l-a îngrozit pe Gheorghe, care a încercat să muşamalizeze totul.

Potrivit sursei citate, procurorii DNA relatează în rechizitoriu că secretarul de stat a încercat să sisteze verificările. Replica lui Nicolae Gheorghe dată unui ofiţer care a participat la verificări arată dimensiunea jafului de la DIPI. „Ionescu Claudiu“ a declarat procurorilor DNA că secretarul de stat l-a întrebat retoric: „Ce vrei, să sesizez parchetul cu jumătate de instituţie?”.

În viziunea secretarului de stat, răspunderea materială înlătura răspunderea penală pentru deturnarea ori delapidarea fondurilor operative“, au arătat procurorii în rechizitoriu. După control, chestorul Nicolae Gheorghe, deşi a spus că vor fi luate măsuri pentru recuperarea prejudiciilor, nu a făcut-o, astfel că unii dintre cei vinovaţi s-au pensionat sau s-au mutat la alte unităţi ale MAI.

Printre neregulile constatate de membrii Comisiei de control al fondurilor operative, se numără: cheltuirea fondurilor operative în mod excesiv în domeniul administrativ (leagăne, pavaje, piese de mobilier, telefoane, dotări ale Centrului de pregătire Dumbrăviţa), achiziţionarea de uniforme de chestor, stilouri, foarte multe cheltuieli de protocol, cu mese organizate la un restaurantul Excelsior (localul Ministerului de Interne), cadouri constând în bunuri de consum pentru o casă de copii, dotări pentru Asociaţie Sportivă Galaxia, cheltuieli pentru acţiuni informativ-operative despre care a rezultat, din rapoartele întocmite de ofiţerii care au solicitat acei bani, că efectiv nu au existat, cum este cazul pretinsei operaţiuni „Moldova“, susţin procurorii DNA.

Potrivit "Adevărul", „Ionescu Claudiu“ a relatat anchetatorilor că, în octombrie 2015, după demisia Guvernului în funcţie şi, în consecinţă, a ministrului Gabriel Oprea, a fost chemat în biroul chestorului Nicolae Gheorghe. Acesta i-a cerut să găsească urgent o soluţie pentru a distruge documentele justificatuve privind cheltuielile din fondurile operative ale DIPI, pentru perioada 2014-2015.

Chestorul Nelu Zărnică, subsecretar de stat în cadrul DIPI, deşi nu avea atribuţii informativ-operative, deconta tot felul de cheltuieli din aceste fonduri. Zărnică a cumpărat parfumuri scumpe, telefoane, o cadă, ochelari, mobilă etc. Chiar şi secretarul de stat Nicolae Gheorghe, care a vrut să îngroape controlul, a făcut cumpărături personale din fundurile operative. Astfel, unul dintre aceste parfumurile cumpărate de Gheorghe, în valoare de nu mai puţin de 3.700 de lei, a fost dăruit ministrului Oprea, împreună cu cartea sa de vizită. Ulterior, secretarul de stat a încercat să-l acopere şi pe Zărnică, adjunctul său, semnând o dispoziţie prin care, practic, a legalizat cheltuielile personale din fundurile DIPI. Astfel, dispoziţia prevedea că este posibilă decontarea din fondurile operative a cheltuielilor de protocol şi de reprezentare ale DIPI, contrar Hotărârilor CSAT.

La 18 ianuarie 2016, ministrul Petre Tobă a luat la cunoştinţă de raportul exploziv de la DIPI, dar nu a făcut nimic. „Deşi ministrul în funcţie a luat la cunoştinţă de producerea pagubelor menţionate în raport, având obligaţia să dispună cercetarea administrativă, nu şi-a îndeplinit această obligaţie până în prezent“, au arătat procurorii, potrivit sursei citate. Mai mult, s-a dispus cercetarea ofiţerilor „Mihalcea Ionel“ şi „Ionescu Claudiu“ pentru presupuse grave nereguli pe linia protecţiei informaţiilor clasificate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.