DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

STENOGRAME în dosarul Belina: 'Se DOREȘTE introducerea acestui proiect de hotărâre pe ordinea de zi. E un proiect mai vechi de care toată lumea știe'

sigla dna

Procurorii DNA, redau, în rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată dosarul Belina, obținut de ȘTIRIPESURSE.RO, stenogramele din ședința de Guvern în care s-a adoptat Hotărârea de Guvern 858 privind modificarea şi completarea, după caz, a denumirii, codului de clasificaţie, descrierii tehnice şi/sau adresei unor bunuri imobile aparţinând domeniului public al statului şi aflate în administrarea MINISTERULUI MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE prin Administraţia Naţională "Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa şi Administraţia Bazinală de Apă Olt.

"Conform extrasului din Stenograma şedinţei de Guvern din 06.11.2013, declasificat, referitor la ceea ce va deveni HG 858, între min 26’55” şi 28’02”, în raport cu ora de începere a şedinţei, care a fost 13:20, a avut loc următoarea conversaţie:

Dl Victor Viorel Ponta: Proiect de Hotărâre privind modificarea şi completarea, după caz, a denumirii codului de clasificaţie … ceva la Apele Române.

D-na Rovana Plumb: Da. Domnule prim ministru, este vorba de nişte lucrări de cadastru care au fost făcute la trei administraţii bazinale, la Argeş-Vedea, la Olt, şi la Buzău, Ialomiţa, în urma cărora s-au constatat, în momentul în care au fost trecute în domeniul public al statului, câteva neconcordanţe. Pentru a corecta aceste neconcordanţe în urma măsurătorilor făcute de către noi, trebuie să adoptăm hotărârea de Guvern pentru a fi prevăzute conform procedurii legale. Mai avem de luat aici semnătură de la … acum, până la sfârşitul şedinţei.

Dl Victor Viorel Ponta: A, bine, toată lumea. Aprobat, atunci.

D-na Rovana Plumb: Avize de la Finanţe şi de la Justiţie. Am vorbit cu colegii…

Dl Victor Viorel Ponta: dacă aveţi toate avizele, aprobat, altfel nu se publică.

D-na Rovana Plumb: Mulţumesc.

Raportând astfel momentul temporal al conversaţiei la orele de trimitere a faxurilor, rezultă dincolo de orice dubiu că MINISTERUL MEDIULUI ŞI SCHIMBĂRILOR CLIMATICE a prezentat un proiect de HG care nu avea avizele obţinute, mai mult, ministerele avizatoare, prin direcţiile de specialitate, nu au avut originalul spre analiză şi avizare.

De asemenea, raportat la conversația dintre numitul Victor Viorel Ponta, premierul României, și numita ROVANA PLUMB, ministrul M.S.C., se cuvine a se sublinia că ministrul, în scurta prezentare pe care o face proiectului de H.G. supus aprobării în ședința de guvern, face o expunere trunchiată, de natură a-l induce în eroare pe premier.

Astfel, numita ROVANA PLUMB invocă strict lucrările de cadastru efectuate, deși acestea nu au nicio legătură cu modificarea codurilor de clasificație și a denumirilor imobilelor. Mai mult, aceste lucrări cadastrale au reprezentat doar pretextul pentru adevăratul scop urmărit: schimbarea codurilor de clasificație și astfel a denumirii imobilelor, pentru a crea aparența că acestea nu mai aparțin bazinului hidrografic Dunărea și albiei minore a fluviului. În acest fel, noua natură juridică a bunurilor, concepută cu caracter aparent și ad-hoc, este menită a deturna atenția ministerelor avizatoare ale P.H.G. 943/2013 cu privire la categoria actului normativ pe care trebuia să o îmbrace transferul insulei și a brațului.

Tocmai acest pretext explică şi de ce martorul Ban Cristian-director management lucrări hidrotehnice (2013-prezent) în cadrul A.N.A.R., fiind întrebat de către ofițerul de poliție judiciară: Cum influențează H.G. 858/2013 posibilitatea de transferare a Insulei Belina și a Brațului Pavel din proprietatea publică a statului și din administrarea ANAR în proprietatea publică a județului Teleorman și în administrarea C.J. Teleorman, a răspuns: HG 858/2013 a fost adoptată pentru ca A.N.A.R. să poată opera modificările în inventarul centralizat conform cadastrului și măsurătorilor efectuate.

Este evident că lucrările cadastrale au reprezentat doar un paravan, H.G. 858/2013 devenind astfel mijlocul prin care proiectul H.G. 943 ajungea realizabil, apropiindu-se de procesul de adoptare.

Elocventă pentru graba promovării noului proiect de H.G. este şi şedinţa premergătoare şedinţei de guvern, în cadrul căreia, conform procesului verbal de redare încheiat la data de 28.03.2018, se fac următoarele precizări:

Bănescu Dragoș-Ionuț: (…) Şi mai am un proiect de hotărâre privind modificarea şi completarea după caz a denumirii codului de clasificaţie, descrierii tehnice şi/sau adresei unor bunuri imobile aparţinând domeniului public al statului şi aflate în administrarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice prin Administraţia Naţională „Apele Române” , Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, Administraţia Bazinală de Apă Buzău-Ialomiţa şi Administraţia Bazinală de Apă Olt, prevăzute în Anexa nr.12 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat a bunurilor din domeniul public al statului ca urmare a efectuării lucrărilor de cadastru şi publicitate imobiliară. Rugămintea este...nu avem avizele, mai avem nevoie de avi ... avem avizele ... nevoie de avizele de la Ministerul de Finanţe şi Ministerul Justiţiei. Se doreşte introducerea acestui proiect de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri.

Moraru Ion: Te rog Dragoș!

Negoiță Dragoș: Am o rugăminte către toți colegii: dacă puteți să fiți un pic mai atenți la partea de transparență decizională pentru că anumite acte normative nu au parcurs toată procedura de transparență decizională și să nu avem după aceea probleme. Vă mulțumesc!

Moraru Ion: În cazul în speță, care e situația? Spune, spune!

Negoiță Dragoș: Nu, nu a parcurs etapele.

Bănescu Dragoș-Ionuț: Domnul ministru, nu știu. În situația în care nu avem această procedură îndeplinită o să amânăm pentru săptămâna viitoare. Vă mulțumesc!

Prin urmare, observăm că numitul Bănescu Dragoș-Ionuț, Secretar General adjunct al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, prezenta, luni, 4.11.2013, membrilor participanţi la şedinţa pregătitoare, că M.M.S.C. are iniţiat un proiect de HG care nu avea avizele ministerelor avizatoare, nu avea procedura de transparenţă decizională parcursă şi cu toate acestea, sublinia: Se doreşte introducerea acestui proiect de hotărâre pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri.

Folosirea verbului a dori la forma impersonală improprie reflectă că acțiunea nu poate fi atribuită unei persoane.

Este însă evident că folosirea formei impersonale este tocmai pentru a ascunde numele persoanei care doreşte ca proiectul de H.G. să fie adoptat cu celeritate, în ciuda faptului că la nici măcar 24 ore, urma să fie prezentat în şedinţa de guvern cu aceleaşi inconveniente: lipsă avize, lipsa procedură transparenţă decizională.

Graba despre care facem vorbire, este motivată nu numai de sugestia M.D.R.A.P., prin adresele către M.M.S.C. şi A.N.A.R. din 21.10.2013, de promovarea cu celeritate a unui proiect de HG , dar şi de o implicare discretă.

Astfel, cele două mail-uri între angajatele M.D.R.A.P. şi M.M.S.C., deşi conform adresei 102.549/24.08.2017 a M.D.R.A.P., referitor la proiectul de act normativ al HG 858/2013, acest minister nu a avut nici calitatea de iniţiator şi nici de avizator, denotă implicarea M.D.R.A.P. în reuşita adoptării HG 858/2013, mai ales în condiţiile în care va furniza M.M.S.C. extrasele de carte funciară, deşi corect era ca acestea să fie înaintate de către A.N.A.R., astfel cum precizează că ar fi făcut-o prin adresa 5825/CC/27.03.2018. Nu în ultimul rând, mail-ul prin care se înaintau către M.D.R.A.P. proiectul de H.G., nota de fundamentare şi anexa, arată că acest minister era informat îndeaproape despre parcursul proiectului de act normativ.

Din procesul verbal 218/P/2017 din 28.03.2018, rezultă că la data de 26.11.2013 s-a desfăşurat şedinţa pregătitoare, la care au participat din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, inculpata STOIAN(fostă Vasile) IONELA - director general, și șeful de serviciu Bălan Cătălin. Înregistrarea audio pusă la dispoziţie de S.G.G., a relevat următoarea discuţie:

Stoian(Vasile) Ionela: (…) Un alt proiect de hotărâre este Hotărârea privind transmiterea unor imobile din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Administrația Națională „Apele Române” în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman. Proiectul a fost transmis în copie și la colegii de la Ministerul Justiției, în momentul de față este la colegii de la finanțe. Ar fi... încă mai avem discuții pe un contract de închiriere pe care... care va fi preluat de Consiliul Județean, în rest nu sunt probleme, e un proiect mai vechi de care toată lumea știe, rugăm să fie inclus pe ordinea de zi. (…)

Rezultă astfel, că inculpata STOIAN (VASILE) IONELA cunoştea exact care era situaţia cu privire la Proiectul de HG 943/2013, respectiv lipsa avizelor la momentul desfăşurării şedinţei pregătitoare. Mai mult, în cadrul acestei şedinţe, nu se prezentase forma finală a proiectului de HG, astfel cum dispune HG 561/2009: Dupa obtinerea avizelor institutiilor prevazute la art. 22, initiatorul va transmite Secretariatului General al Guvernului, in original, forma finala a proiectului de document de politici publice sau, dupa caz, a proiectului de act normativ, insotit de eventualele observatii si propuneri ale tuturor institutiilor avizatoare, precum si de nota justificativa privind insusirea sau neinsusirea acestora, daca este cazul.

Se mai observă că inculpata STOIAN (VASILE) IONELA exprimându-se în sensul: în rest nu sunt probleme, ascunde membrilor participanţi exact adevărata problemă: imposibilitatea trasferului imobilelor prin HG.

La data de 27.11.2013, proiectul de H.G. ce va purta ulterior nr. 943 se adoptă cu menţiunea să se ţină seama de observaţiile M.F.P., după cum apare scris pe unul dintre materialele pentru şedinţa de guvern", se arată în rechizitoriul procurorilor.

Dosarul în care Sevil Shhaideh a fost trimisă în judecată, alături de alte persoane, este judecat de Tribunalul București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.