Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stoltenberg asigură că Trump susţine NATO: Subliniază creşterea bugetului SUA

cdm.me
jens stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat miercuri, cu o zi înaintea summitului Alianţei, creşterea 'semnificativă' a bugetului pe care administraţia preşedintelui SUA, Donald Trump, l-a propus pentru a fi alocat prezenţei militare americane în Europa, transmite agenţia EFE. 'Trump şi-a manifestat sprijinul clar pentru NATO şi baza este apărarea colectivă. Şi-a manifestat sprijinul pentru garanţiile noastre de securitate', a indicat Stoltenberg la conferinţa de presă premergătoare summitului care va avea loc joi la Bruxelles.

Secretarul general al NATO a insistat că sprijinul lui Donald Trump faţă de apărarea colectivă se bazează 'nu doar pe vorbe, ci pe fapte', întrucât bugetul SUA pentru exerciţiul bugetar 2018 propus marţi de administraţia de la Washington prevede 'o creştere cu 40% a cheltuielilor pentru prezenţa militară americană în Europa'. 'Este o suplimentare semnificativă', care va permite 'sporirea prezenţei militare a SUA cu mai multe trupe, echipamente, exerciţii militare, tehnică prepoziţionată, arme şi muniţii şi investiţii în infrastructură', a continuat Stoltenberg.

Proiectul de buget propus de administraţia Trump prevede o reducere semnificativă a fondurilor alocare asistenţei sociale şi o creştere a celor pentru apărare, cu aproximativ 10%, şi a celor pentru securitatea naţională, cu circa 6%. El a insistat că Trump 'şi-a manifestat sprijinul faţă de garanţiile noastre de securitate şi, bineînţeles, şi-a exprimat de asemenea o puternică susţinere faţă de articolul 5 (din Tratatul Atlanticului de Nord), întrucât apărarea colectivă este fundamentul NATO', conform Agerpres.

Stoltenberg a mai menţionat că acest sprijin din partea lui Donald Trump a fost exprimat atât 'în public' cât şi în reuniunile sau discuţiile bilaterale, sprijin transmis de asemenea de către vicepreşedintele Mike Pence, secretarul de stat Rex Tillerson şi de şeful Pentagonului, James Mattis. Pe de altă parte, Stoltenberg a sugerat că are încredere în administraţia Trump în ceea ce priveşte colaborarea dintre serviciile de informaţii militare, în pofida polemicii legate de presupusa transmitere a unor informaţii secrete către Rusia.

'Transmiterea reciprocă de informaţii este de mulţi ani o activitate esenţială a NATO şi o intensificăm, pentru că am creat şi o structură de informaţii', a subliniat secretarul general al NATO. Întrebat despre investigaţia privind presupusele legături ale anturajului lui Trump cu Rusia, el a răspuns că aceasta este o 'problemă internă' a SUA şi nu se implica într-o asemenea dezbatere, dar a ţinut să precizeze că această chestiune 'nu a afectat nicidecum activitatea NATO sau modul în care colaborăm în domeniul informaţiilor'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.