Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stoltenberg: Trebuie să continuăm dialogul cu Rusia

cdm.me
jens stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, au insistat vineri asupra necesităţii continuării dialogului cu Rusia, pentru asigurarea securităţii comune, transmite agenţia EFE.

'Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia şi sprijinul ei continuu pentru separatiştii din estul Ucrainei au zdruncinat pacea în Europa, dar în acelaşi timp nu putem să închidem pur şi simplu uşa Rusiei', a declarat Stoltenberg la conferinţa de presă comună cu Steinmeier. El a ţinut să amintească şi faptul că Rusia 'este cel mai mare vecin al nostru' şi are un rol determinant în viitorul securităţii europene.

Citește și: Finlanda va reduce numărul de imigranți în următorii doi ani

Secretarul general al NATO a mai menţionat că Alianţa va continua să caute în relaţia cu Rusia un echilibru între o descurajare puternică şi un dialog cu conţinut, subliniind că dialogul cu Rusia este o oportunitate şi pentru transmiterea clară a poziţiilor şi 'evitarea posibilelor accidente şi incidente'.

La rândul său, ministrul Steinmeier i-a mulţumit lui Stoltenberg pentru susţinerea acestui dialog şi a pledat el însuşi în favoarea menţinerii unui echilibru între cei doi piloni ai NATO, respectiv descurajarea şi dialogul. Vorbind despre primul pilon, el s-a referit la decizii concrete, precum consolidarea prezenţei militare, iar despre al doilea a menţionat că şi acesta trebuie însoţit de 'oferte la fel de concrete'.

Ministrul german de externe şi-a exprimat preocuparea şi pentru faptul că de mulţi ani controlul armamentelor nu mai face obiectul dialogului, cel puţin nu în mod activ. În acest sens, Steinmeier s-a arătat convins de necesitatea de a tatona dispoziţia Rusiei pentru reluarea dialogului privind aspecte ale securităţii comune, cu scopul de a ne asigura că nu vom cădea în vechile linii de confruntare.

'Trebuie să evităm o nouă cursă a înarmărilor, să evităm un nou Război Rece', a apreciat şi Stoltenberg, adăugând că pentru a reuşi acest lucru trebuie studiate modalităţile de a avansa la capitolul controlului armamentelor, dar a admis că există obstacole şi probleme.

Ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, preşedintele în exerciţiu al OSCE, a propus săptămâna trecută negocierea cu Rusia a unui nou acord pentru controlul armamentelor, iniţiativă sprijinită de omologul său francez, Jean-Marc Ayrault.

Însă Washingtonul a manifestat rezerve faţă de propunerea germană, reprezentantul permanent al SUA la OSCE apreciind într-un interviu acordat agenţiei Reuters că un asemenea demers este inoportun în condiţiile în care Rusia nu respectă nici acordurile la acest capitol care sunt în vigoare, iar pentru Washington prioritară este aplicarea acestor acorduri, cum ar fi Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale din Europa (CFE), acordul Cer Deschis sau acordul încheiat în anul 1990 la Viena, ce prevede schimbul de informaţii şi vizite reciproce în instalaţiile militare, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.