Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategia Dunării reprezintă prima iniţiativă de amploare a României la nivelul UE

observator.tv
decebal de la dunare

Strategia pentru regiunea Dunării reprezintă prima iniţiativă de amploare a României la nivelul Uniunii Europene (UE), a declarat, joi, Melania-Gabriela Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), la Forumul anual al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la Palatul Parlamentului potrivit Agerpres.

"După cum ştiţi, SUERD este una dintre cele patru strategii macro-regionale ale Uniunii Europene, iniţiată şi promovată cu succes de către România şi Austria, în iunie 2008, cu misiunea de a coagula interesele convergente, dezvoltarea regiunii din interiorul Uniunii Europene şi din vecinătate. Aprobat în anul 2011, Strategia este un proiect politic de mare vizibilitate reprezentând prima iniţiativă de amploare a României la nivelul Uniunii Europene. Pe parcursul perioadei Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene ţara noastră a promovat conceptul de coeziune şi valoare europeană a acestuia prin legăturile complexe care există între coeziune şi securitate, prosperitate, dezvoltare şi integrare", a spus Ciot.

Reprezentanta MAE a subliniat, totodată, că în regiunea Dunării este nevoie de îmbunătăţirea conectivităţii şi a mobilităţii, prin proiecte care vizează, printre altele, transportul, turismul şi digitalizarea.

"Preşedinţia română la SUERD şi-a propus ca principal obiectiv politic relansarea Strategiei Dunării. Oferta noastră este de a promova mai activ obiective noi de interes comun şi de a readuce SUERD pe agendele politice naţionale ale statelor participante. Procesul de revizuire a Planului de acţiune SUERD reprezintă un pas foarte important în această direcţie. La nivel politic, România depune toate eforturile pentru a realiza un consens între statele membre în procesul de revizuire a Strategiei Dunării. Sperăm că strategia revizuită să permită o mai bună sincronizare a priorităţilor SUERD cu obiectivele programelor care finanţează strategiile macro-regionale. Am impulsionat discuţiile şi am propus includerea agriculturii şi acvaculturii între domeniile de interes. De asemenea, am propus promovarea unor teme transversale pentru aprofundarea cooperării între ariile prioritare ale SUERD, precum şi a unor domenii orizontale de interes major pentru întreaga regiune. Un alt ţel pe care ni l-am propus este îmbunătăţirea conectivităţii şi a mobilităţii în regiunea Dunării prin promovarea transporturilor, turismului, digitalizării şi contactelor inter-umane", a adăugat oficialul MAE.

România găzduieşte, în perioada 27-28 iunie, la Bucureşti, cel de-al VIII-lea Forum anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), organizat la Palatul Parlamentului, de Ministerul Afacerilor Externe, alături de Comisia Europeană şi Programul Transnaţional Dunărean (DTP).

În perioada 1 noiembrie 2018 - 30 octombrie 2019, România deţine Preşedinţia rotativă a SUERD, în urma deciziei consensuale a participanţilor.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, lansată în anul 2011, este una dintre cele patru macro-strategii existente la nivelul Uniunii Europene, şi reprezintă un mecanism de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice, sociale şi teritoriale a acestei macro-regiuni.

La Strategie participă 14 ţări dunărene, dintre care nouă state membre ale UE (Austria, România, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania, ca stat federal, landurile Baden-Württemberg şi Bavaria, Slovacia, Slovenia, Ungaria) şi cinci state terţe (Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova şi Ucraina).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.