DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Strategia Națională de Sănătate 2022-2030 - Ce modificări se pregătesc în domeniul Sănătății publice (Document integral)

Medic Hub
strategia nationala de sanatate

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un plan ambițios de măsuri pentru perioada următoare prin care se dorește atenuarea presiunilor financiare pe sistem, precum și îmbunătățirea actului medical și păstrarea personalului de calitate în țară.

Prin urmare din anul 2025 contribuţia de asigurări de sănătate va fi plătită pentru toate veniturile din salarii, pensii şi activităţi independente, şi-a asumat Ministerul Sănătăţii în Strategia naţională de sănătate, document “strategic” care indică schimbările aduse sistemului asigurărilor sociale de sănătate pentru a-l face sustenabil. Din 2026 pacientul îşi va putea alege, contra cost, medicul care îl va trata într-un spital public, iar Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate se vor reorganiza în Case regionale, plan avansat în urmă cu 10 ani, în proiectul noii legi a Sănătăţii care nu s-a mai concretizat.

VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL AL STRATEGIEI NATIONALE DE SANATATE 2022-2030

Ministerul Sănătăţii (MS) a definitivat Strategia naţională de sănătate a următorilor şapte ani, un document amplu care descrie schimbările aduse sistemului asigurărilor sociale de sănătate pentru a-l face sustenabil şi orientat către pacient în orizontul anului 2030.

Principalele modificări vizate:

-Eliminarea subvenţiilor de echilibrare a FNUASS, cu condiţia extinderii bazei de impozitare la toate veniturile din salarii, pensii şi activități independente. Se va menţine posibilitatea echilibrării FNUASS de la bugetul de stat numai în situaţii de criză economică sau epidemiologică. Măsura se va aplica începând cu primul trimestru din anul 2025, reiese din Strategia naţionala de sănătate publică 2022-2030.

-Extinderea bazei de impozitare pentru contribuţii de asigurări sociale de sănătate prin stabilirea obligaţiei de plată asupra tuturor veniturilor obţinute de persoanele fizice, indiferent de natura acestora. Măsura se va implementa treptat, începând cu primul trimestru din anul 2025, reiese din Strategia naţională de sănătate

“În sistemul de asigurări sociale de sănătate, segmente semnificative ale populației beneficiază de servicii de sănătate fără plata contribuției la asigurări de sănătate, deși realizează venituri din pensii sau salarii, ceea ce creează un deficit considerabil la FNUASS. În condițiile în care numai o treime dintre asigurați plătesc contribuții de sănătate către FNUASS, acesta devine vulnerabil la recesiunile economice”, explică autorii Strategiei naţionale de sănătate.

Mai mult, subvenţiile sunt a doua sursă de venituri la FNUASS în anul 2021, după încasările din CASS.

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, din taxa clawback plătită de producătorii de medicamente şi din subvenții. Din banii stânşi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele Teritoriale de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. Din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza legii salarizării unice.

Care sunt cele mai importante schimbări asumate de Ministerul Sănătăţii în Strategia naţională de sănătate publică:

-Clarificarea, completarea şi extinderea, după caz, a regimului juridic al contribuţiilor personale percepute de furnizorii privaţi de la pacienţi pentru servicii medicale finanţate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, luând în considerare suportabilitatea şi transparenţa acestora. Măsura va fi implementată treptat, pe niveluri de asistenţă medicală, începând cu primul trimestru al anului 2023.

-Stabilirea şi calcularea transparentă, prin raportare la veniturile brute încasate, a subvențiilor de la bugetul de stat către FNUASS pentru toate categoriile de persoane adulte care sunt asigurate fără plata contribuției (CASS): şomeri, deţinuţi, beneficiari de ajutor social, personal monahal, pensionari cu pensii mici. Schimbarea se va aplica începând cu primul trimestru din 2023, se arată în Strategia naţională de sănătatate.

-Promovarea asigurărilor voluntare de sănătate suplimentare şi complementare prin reglementări specifice, facilități fiscale și campanii de informare începând cu trimestrul al treilea din anul 2023.

-Testarea în regim pilot a unor mecanisme de plată: plăţi aferente unor procese clinice care necesită colaborarea furnizorilor din mai multe paliere de asistenţă medicală, plăţi per capita condiţionate de rezultate, plăţi pentru serviciile acordate în cadrul consorţiilor/reţelelor de furnizori de servicii medicale, plăți pentru servicii de coordonare a îngrijirilor, plăți pentru servicii de telemedicină, plăți pentru depistarea precoce a unor afecțiuni. Măsura se va implementa începând cu al doilea trimestru din anul 2024.

Măsuri din 2025:

-Eliminarea subvenţiilor de echilibrare a FNUASS, cu condiţia extinderii bazei de impozitare la toate veniturile din salarii, pensii şi activități independente. Se va menţine posibilitatea echilibrării FNUASS de la bugetul de stat doar în situaţii de criză economică sau epidemiologică. Măsura se va aplica începând cu primul trimestru din anul 2025, reiese din Strategia naţionale de sănătatepublică.

-Menţinerea unor subvenţii de la bugetul de stat (prin bugetul MS) către FNUASS pentru a compensa costul unor cheltuieli de sănătate stabilite prin lege în sarcina FNUASS (de exemplu, cheltuieli pentru servicii de sănătate publică şi servicii medicale nou transferate de la MS, servicii din pachetele minimale de servicii, centre de permanenţă.

-Extinderea bazei de impozitare pentru contribuţii de asigurări sociale de sănătate prin stabilirea obligaţiei de plată asupra tuturor veniturilor obţinute de persoanele fizice, indiferent de natura acestora. Măsura se va implementa treptat, începând cu primul trimestru din anul 2025, reiese din Strategia naţională de sănătate.

-Stabilirea şi implementarea unor mecanisme de impozitare a factorilor de risc asociat bolilor cronice cu impact major în dizabilitate şi mortalitate evitabilă, începând cu anul 2025, spune în strategie.

-Acordarea serviciilor din pachetul de servicii de bază persoanelor neasigurate, cu acoperirea costurilor aferente prin subvenții de la bugetul de stat către FNUASS. Măsura se va aplica începând cu primul trimestru din 2025.

-Reglementarea posibilităţii ca spitalele publice să obţină venituri din servicii medicale furnizate contra cost, prin contract cu pacienţii sau cu societăţile de asigurare, în condițiile partajării veniturilor respective cu personalul implicat. Măsura e condiţionată de funcţionarea sistemului e-trimiteri în cadrul PIAS (platforma informatică a asigurărilor sociale de sănătate) şi implementarea sa ar putea începe în al treilea trimestru al anului 2025, conform Stategiei.

-În 2025 începe reglementarea activităţii echipelor multidisciplinare de profesioniști în sănătate publică și actualizarea statelor de funcţii pentru a include funcţiile respective, se arată în Strategia naţională de sănătate.

Măsuri din 2026

-Din 2026 pacientul va avea posibilitatea să îşi aleagă, contra cost, medicul care îl va trata într-un spital de stat – ”În primul trimestru din 2026 începe “pilotarea furnizării anumitor servicii ambulatorii elective în unitățile sanitare publice, cu posibilitatea alegerii profesionistului care oferă serviciile de sănătate solicitate, în baza unei plăți reglementate legal și suportate de beneficiar, precum și a posibilității programării transparente a serviciului respectiv în sistemul electronic de programări”, se spune în Strategia naţională de sănătate.

-Reorganizarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în structuri regionale: ”Analiza fezabilităţii reorganizării la nivel regional a structurilor judeţene ale Ministerului Sănătăţii şi, respectiv, ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cu atribuţii consolidate în planificarea serviciilor de sănătate e planificată pentru începutul anului 2026, reiese din Strategia naţională de sănătate.

În ultimul trimestru al anului 2026 e planificat un program pilot prin care guvernul va evalua cum funcţionează reorganizarea la nivel unei regiuni de dezvoltare a structurii regionale a MS şi a Casei de Asigurări de Sănătate, potrivit Strategiei de sănătate.

Reorganizarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate în Case regionale a fost prevăzută în proiectul noii legi a Sănătăţii din anul 2012, care nu s-a mai oficializat, după cum Economica.net a scris pe larg la acea vreme. Schimbarea – suspendată vreme de 10 ani – e inclusă în actuala Strategie naţională de sănătate şi s-ar putea implementa în cursul anului 2026, după cum am explicat mai sus.

În 2026 începe acordarea unui pachet de servicii preventive de sănătate orală pentru populația adultă, finanţat preponderent din asigurări voluntare de sănătate, anunţă Ministerul Sănătății în Strategie

Ţinte pentru 2030

Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale contribuie direct sau indirect, prin subvenții de la bugetul de stat, la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate”, îşi asumă MS în Strategia naţională de sănătate.

Platforma informatică a asigurărilor sociale de sănătate va fi restructurată și extinsă cu sistem de e-programări, e-trimiteri, instrumente de asistență la prescriere și diagnostic.

Vor fi funcţionale dosarul electronic de sănătate şi portalul naţional de sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.