Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STRATEGIA SECRETĂ a lui Donald Trump: Cum a ajuns la Casa Albă cu toată opoziția

http://www.npr.org/
Donald Trump

În faţa ostilităţii afişate de numeroase mass-media importante, Donald Trump şi-a promovat mesajul prin mass-media conservatoare şi reţelele de socializare, luate cu asalt de susţinătorii săi care au făcut din ele o platformă de informaţie alternativă, relatează AFP.

Barack Obama a fost primul preşedinte al epocii reţelelor sociale, însă acestea nu erau pentru el decât o modalitate intermediară. Donald Trump a făcut din ele primul său vector de comunicare.

Citește și: Motivul pentru care femeile gardian din pușcării ajung să facă SEX cu condamnații

'Trump putea să schimbe orientarea istoriei prin intermediul reţelei Twitter, pentru că el avea un număr considerabil de abonaţi', subliniază Alan Rosenblatt, consultant în domeniul digital pentru cabinetele de consiliere Lake Research Partners şi Turner4D.

Reţeaua Twitter i-a permis lui Donald Trump să-şi promoveze discursul fără constrângeri, într-un mod atractiv, direct şi percutant.

Citește și: Mamiferele marine sunt în prag de EXTINCȚIE

Omul de afaceri new-yorkez a putut, de asemenea, să se bazeze pe susţinerea site-urilor de informaţie conservatoare, în primele rânduri ale cărora s-a aflat Breitbart News, o platformă foarte 'editorializată', care a devenit o referinţă pentru electoratul republican. În timpul campaniei sale, Donald Trump l-a angajat, în august, pe Stephen Bannon, directorul general al site-ului, ca preşedinte al comitetului său de campanie.

În pofida publicării neîncetate de informaţii compromiţătoare de către mass-media tradiţionale, de la situaţia sa fiscală până la acuzaţii privind gesturi deplasate la adresa mai multor femei, Trump a reuşit să-şi menţină elanul de-a lungul întregii sale campanii.

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

Unii dintre susţinătorii săi au folosit reţelele de socializare pentru a produce o altă informaţie, care se sustrăgea oricărui control în ceea ce priveşte fiabilitatea sa. 'El a reuşit să construiască un discurs alternativ, aş spune chiar o realitate alternativă', estimează Gabriel Kahn, profesor la Annenberg School of Journalism din cadrul universităţii USC.

Acest fenomen a redus considerabil influenţa activităţii de verificare desfăşurată de mass-media tradiţionale, care treceau printr-un filtru fin cele mai neînsemnate declaraţii ale candidatului Trump.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

Un sondaj Gallup publicat anul acesta a arătat că doar 32% dintre persoanele intervievate aveau încredere în capacitatea mass-media de a 'publica o informaţie completă, exactă şi echilibrată'.

Ignorând mass-media tradiţionale, mulţi susţinători ai lui Trump au folosit Twitter, Facebook şi alte reţele sociale drept singură sursă de informaţie. Potrivit observatorilor, acestea conţineau şi informaţii false, titrează agerpres.ro.

Citește și: MEGA-LOVITURĂ dată de DNA: 41 de persoane și 9 firme în DOSARUL ANULUI în România

'Facebook a construit o platformă care permite difuzarea acestor minciuni, în parte pentru că acestea circulă foarte bine', declară Joshua Benton, directorul Nieman Journalism Lab de la Universitatea Harvard.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.