Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategii puse la cale la Teheran: Rusia și Iranul conspiră pentru slăbirea dolarului american

ipis.ir
iran rusia

Oficialii ruși și iranieni depun eforturi pentru a slăbi dolarul american, discutând despre interesele lor comune în cadrul unei întâlniri care a avut loc duminică la Teheran, notează The Jerusalem Post.

Consilierul prezidențial rus Igor Levitin, care se află în prezent într-o călătorie de două zile la Teheran, s-a întâlnit cu secretarul Consiliului Național Suprem al Iranului, Ali Shamkani, iar cei doi au discutat despre modalitățile de a contracara sancțiunile occidentale.

În timpul întâlnirii, Shamkani și-a exprimat satisfacția față de volumul cooperării economice dintre Rusia și Iran, lăudând "calea care a început să reducă influența dolarului în schimburile economice regionale și internaționale".

Aceste planuri, a spus el, "vor limita la minimum dominația Occidentului asupra economiei mondiale".

Reprezentanții au discutat, de asemenea, despre proiectul comun în curs de desfășurare, Coridorul de transport Nord-Sud, pe care Shamkhani l-a descris ca având "un rol decisiv în schimbarea geometriei tranzitului de mărfuri în regiune".

Coridorul de transport Nord-Sud (NSC) este o rețea de transport pentru deplasarea mărfurilor între Iran, Rusia, Azerbaidjan și alte țări din Asia și Europa.

Coridorul de transport are ca scop crearea de noi rețele pentru a evita SUA și Occidentul, pe măsură ce sancțiunile impuse Iranului cresc. Iranul a furnizat Rusiei drone pentru războiul din Ucraina, iar Iranul dorește mai mult sprijin rusesc pentru industria sa de apărare.

La rândul său, Levitin a exprimat disponibilitatea Moscovei de a investi în industriile siderurgică, petrolieră și petrochimică din Iran.

Poziția economică a Rusiei

În pofida eforturilor Rusiei de a slăbi dolarul american, moneda a continuat să se aprecieze în această săptămână, în timp ce rubla rusească are cea mai proastă săptămână din acest an de până acum.

Rubla rusă a suferit cea mai proastă săptămână din acest an în raport cu dolarul, prăbușindu-se din cauza lipsei de valută la Moscova și a vânzării de afaceri occidentale în Rusia, deși a câștigat ușor vineri după-amiază, deoarece comercianții și-au blocat profiturile.

Rubla a alunecat vineri cu peste 2% în raport cu dolarul american, ajungând la un minim intraday de 83,50, cel mai slab nivel din aprilie anul trecut, și a scăzut cu peste 2% în raport cu euro, ajungând la un minim intraday de 91,32.

Rubla a scăzut până la 113 pe dolar după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei în februarie 2022, dar banca centrală și ministerul de finanțe au ajutat la stabilizarea monedei, iar aceasta s-a întărit până la 50 pe dolar în iulie.

Occidentul a impus apoi un plafon de preț pentru petrolul rusesc - sufletul economiei rusești - la sfârșitul anului trecut, de atunci rubla a slăbit de la aproximativ 60 pe dolar la peste 80 în această săptămână.

Traderii au declarat că moneda rusă a fost sub presiune în ultima vreme din cauza unui cocktail de probleme, inclusiv vânzarea de active occidentale către investitorii interni, care a alimentat cererea de dolari, în timp ce prețurile mai mici la petrol din martie au redus veniturile din exporturile țării.

Rubla are a treia cea mai slabă performanță dintre monedele globale până acum în acest an, după lira egipteană și peso argentinian, arată calculele Reuters.Rusia și Iranul conspiră pentru slăbirea dolarului american în cadrul unei reuniuni comune

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.