Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Strategii marca Băsescu, muze în PSD pentru debarcarea lui Dragnea. Planuri pe mai multe fronturi

paginadepolitica.ro
dragnea basescu

Zilele lui Liviu Dragnea ca lider al PSD  sunt numărate ad-literam. Foștii săi colegi de partid excluși în urma unor decizii orchestrate de actualul președinte social-democrat, dar și colegii  săi de partid marginalizați sau nepoftiți la masa bucatelor guvernării s-au coalizat și au pornit  o ofensivă pe mai multe  fronturi.  Chiar dacă  motivațiile și intersele  acestor acțiuni nu sunt aceleași,  finalitatea ar putea duce la șubrezirea autorității  lui Dragnea în PSD  și așa clătinată după incidentul  Grindeanu.

Vezi și: Victor Ponta anunță schimbarea lui Liviu Dragnea: Cine va fi viitorul PREȘEDINTE al PSD

În prezent, Liviu Dragnea a devenit ţinta preferată pentru mai mulţi actuali sau foşti colegi, fiind criticat  în special pentru modul în care înțelege să  conducă partidul . Preluând tactica lui Victor Ponta, rând pe rând, Sorin Grindeanu, europarlamentarul Cătălin Ivan, dar și ultimul intrat în corul opozanţilor interni ai lui Dragnea, Eugen Teodorovici,  folosesc  Facebook-ul  pe post de rampă de lansare a  atacurilor la adresa actualei conduceri  de partid.

Pe lângă aceast tactică, alte  două strategii, complementare, au început să se structureze - una în afara PSD, cealaltă chiar  în interiorul partidului.  Exclus din PSD,  Victor Ponta  anunțat un start-up- un nou partid politic va  fi creat în această toamnă și va avea  reprezentare parlamentară.

"În septembrie voi lua o decizie legată de modul în care îmi desfășor activitatea politică, pentru că mai am încă trei ani și jumătate de deputat și pentru că, vă spun sincer, eu, părerea mea și a celor cu care vorbesc eu este că pot să am un cuvânt de spus în politică, în special încercând să-i aduc alături de mine pe cei care, ca și mine, au votat PSD, au votat ALDE, au votat nu PNL, pentru că nu cred că am să conving peneliști, și care acum sunt foarte dezamăgiți. Sunt astfel de oameni, foarte mulți”, a declarat Victor Ponta, în cadrul unei emisiuni la Antena 3.

Vezi și: Guvernul Tudose, LOVITURĂ DURĂ pentru medici: Crește vârsta de pensionare

Dincolo de anunțul în sine, crerea acestui partid are o altă miză -  șubrezirea poziției lui Dragnea în PSD, după tactica  anti-Tăriceanu folosită în PNL cu ceva ani în urmă.  Cu  un guvern fără majoritate în Parlament, Tăriceanu a pierdut șefia partidului, fiind mazilit de proprii colegi de partid rămași fără beneficiile ce veneau dinspre Palatul Victoria. Totul ca efect  al strategiei lui Băsescu, care în 2006, reușea prin Teodor Stolojan, Valeriu Stoica, Gheorghe Flutur și alți 28 de parlamentari liberali,  acțiunea de rupere  a PNL și de creare a  unui nou partid cu reprezentare parlamentară.

Prin noul partid Pro-Romania, Ponta și partenerul său,  fostul  co-președinte ALDE, Daniel Constantin, intenționează să resusciteze acest scenariu, cu Dragnea ca principală țintă.  Potrivit surselor citate, deja cei 6 foști deputați ALDE au aderat la acest proiect, iar Victor Ponta se așteaptă ca și o serie de parlamentari PSD, în special din cei care au votat împotriva  moțiunii de cenzură anti-Grindeanu, să facă pasul înafara partidului, pentru a-l lăsa  pe Dragnea fără majoritatea dorită în Camera Deputaților și Senat.

"Deja experimentul  Grindeanu a  demonstrat cât de  vulnerabili sunt Dragnea și Tăriceanu și cât de fragilă este  majoritatea lor. La Camera Deputaților sunt dependenți de UDMR și de minorități", ne-au explicat surse din zona noului partid.

Vezi și: Interzicerea mașinilor diesel în Europa: Poziția oficială a Comisiei Europene

Această tactică este menită să pună presiune pe Dragnea și colaboratorii  săi și să faciliteze debarcarea acestuia  în interiorul PSD.  Succesul celei de-a doua strategii depinde în mare măsură de efectul acțiunilor foștilor membri PSD și ALDE instrumentate de  tandemul Ponta-Constantin.

În PSD  au  rămas însă destui  partizani cu influență ai fostului lider de partid.  În frunte cu socrul acestuia, Ilie Sârbu, Ioan Rus, Constantin Niță și alții,  dizidenții din partid  vor  căuta să exploateze orice greșeală a  actualei coaliții, atât la guvernare, cât și  în Parlament, pentru a pune  sub semnul întrebării managementul lui Dragnea ca lider de partid, susțin sursele citate.

"De obicei,  este treaba unui partid de opoziție să monitorizeze activitatea partidelor aflate la putere și să vină cu o Carte neagră a guvernării. Noi vom  veni însă cu o Carte Neagră a  conducerii  PSD", ne-au mai explicat sursele citate.

Documentul  va urma să fie folosit, la moemntul oportun, pentru a provoca  un Congres Extraordinar în care să fie supus  votului delegaților social-democrați modul în care este  condus partidul, modificările care trebuie operate la statutul PSD, dar și postul de președinte de partid, ne-au mai dezvăluit sursele citate.

De altfel, europarlamentarul Cătălin Ivan a  recunoscut recent existența unui proiect intern în PSD.

“Lucram deja la un nou proiect politic pentru PSD, in interiorul partidului. Cred ca nu ai voie sa critici daca nu pui macar o solutie in loc. L-am tot criticat pe Liviu Dragnea pentru modul inchis, autoritar spre dictatorial, in care conduce partidul, pentru lipsa de viziune si de directie din ultimul timp", a explicat eurodeputatul.

Până la momentul critic, tactica „picăturii chinezeşti“ la adresa lui Liviu Dragnea pare rețeta preferată pentru contestatarii acestuia, deși eficiența ei  lasă de dorit  de vreme ce nu a reușit să atragă în corul criticilor nici o voce  grea din PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.