Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Stratolaunch Systems, compania lui Paul Allen co-fondatorul Microsoft, dezvoltă rachete de dimensiuni medii şi un avion spaţial reutilizabil

selfie spatiu

Compania spaţială a miliardarului Paul Allen, co-fondator al Microsoft, a prezentat în această săptămână detalii referitoare la dezvoltarea de rachete de lansare de dimensiuni medii şi un avion spaţial reutilizabil, sporind concurenţa pe piaţa profitabilă a serviciilor de lansare în spaţiu, relatează Reuters preluată de news.ro

Stratolaunch Systems încearcă prin intermediul acestor rachete să profite de cererea mai mare anticipată pentru anii următori pentru nave care plasează sateliţi pe orbită. Acestea vor concura însă cu alţi antreprenori şi companii din sectorul spaţial, cum sunt SpaceX, a miliardarului Elon Musk, şi United Launch Alliance, un parteneriat între Boeing şi Lockheed Martin.

Stratolaunch, companie din Seattle fondată de Allen în 2011, a anunţat că vehiculele sale de lansare vor face la plasarea sateliţilor să fie la fel de simplă ca rezervarea unui bilet de avion. Cu toate acestea, prima lansare a unei astfel de rachete nu va avea loc înainte de 2020, iar avionul construit pentru lansarea rachetelor este încă în faza de testare pre-zbor.

În loc să fie lansate de pe o platofrmă de lansare, rachetele Stratolaunch vor lansate de la o altitudine înaltă de sub avionul companiei, care va avea şase motoare şi fuzelaj dublu, cel mai mare care a fost construit vreodată în funcţie de anvergura aripilor.

Această metodă de lansare este similară cu cea dezvoltată de compania Virgin Galactic, a miliardarului Richard Branson.

Avionul companiei Stratolaunch este proiectat să transporte o rachetă şi o sarcină utilă cu o greutate combintată de până la 550.000 de livre (250.000 kilograme), similară cu capacitatea de lansare de la sol a unei rachete SpaceX Falcon 9.

Îm jurul anului 2020, ar urma să fie lansaţi anual aproximativ 800 de sateliţi mici, de peste două ori mai mulţi faţă de media anuală din ultimul deceniu, potrivit unui analist al Teal Group, Marco Caceres.

Stratolaunch a anunţat că noua sa rachetă de dimensiuni medii, cu o capacitate de circa 3.400 de kg, ar urma să zboare cel mai devreme în 2022. Compania mai are un proiect aflat în fază iniţială pentru dezvoltarea unei variante a rachetei cu o sarină utilă de 6.000 de kilograme.

Compania nu a menţionat cine vor fi clienţii şi cât va costa dezvoltarea vehiculelor spaţiale.

Stratolaunch a confirmat în schimb că proiectează un avion spaţial reutilizabil pentru transportul de mărfuri de pe şi către Pământ, iar o variantă ulterioară ar putea transporta oameni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.