Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu| Cum îți poți afla adevărata vârstă biologică: Ochii dezvăluie informații importante despre sănătate

radiochisinau.md
barbat ochi

Un nou studiu, despre care cercetătorii spun că este primul de acest gen, spune că retina poate fi capabilă să ne ofere o modalitate uşoară, neinvazivă de a determina vârsta biologică adevărată a corpului uman, care poate sau nu oglindi vârsta cronologică.

Studiul a analizat peste 130.000 de imagini retiniene din eşantioane date de persoanele care participă la BioBank din Marea Britanie, un studiu guvernamental pe termen lung, cu peste 500.000 de participanţi din Regatul Unit cu vârste cuprinse între 40 şi 69 de ani. Folosind un model de învăţare profundă, care este o formă de învăţare automată, cercetătorii au estimat o „diferenţă de vârstă retiniană” între sănătatea biologică reală a ochiului şi vârsta persoanei de la naştere, potrivit CNN.

Studiul a constatat că a existat o creştere cu 2% a riscului de deces din orice cauză pentru fiecare an de diferenţă între vârsta reală a unei persoane şi vârsta biologică mai înaintată identificată în ochi.

Decalajele mai mari de trei, cinci şi 10 ani între vârsta reală şi vârsta biologică măsurată din retină au fost asociate semnificativ cu un risc cu până la 67% mai mare de deces din cauza unor boli specifice, chiar şi după luarea în considerare a altor factori, cum ar fi hipertensiunea arterială, greutatea şi diferenţe de stil de viaţă, cum ar fi fumatul.

„Folosind un algoritm de învăţare profundă, computerul a reuşit să determine vârsta pacientului dintr-o fotografie color a retinei cu o acurateţe destul de bună”, a spus dr. Sunir Garg, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie şi profesor de oftalmologie la Wills Eye Hospital din Philadelphia, care nu a fost implicat în studiu, potrivit Mediafax.ro.

Au existat două grupuri de boli pentru care modelul nu a reuşit să prezică în mod semnificativ un risc crescut de deces: boli cardiovasculare şi cancer. Acest lucru ar putea fi cauzat de un număr mai mic de astfel de cazuri în populaţia studiată, au spus cercetătorii, sau îmbunătăţirii tratamentelor pentru cancer şi boli de inimă.

„Vor trebui efectuate seturi de date mai mari pe populaţii mai diverse, dar acest studiu evidenţiază că testele simple, neinvazive ale ochiului ne-ar putea ajuta să educăm pacienţii cu privire la sănătatea lor generală şi, sperăm, că vor fi utile pentru a-i ajuta pe pacienţi să înţeleagă schimbările pe care le pot face să-şi îmbunătăţească nu doar sănătatea ochilor, ci şi sănătatea lor generală”, a scris Garg.

„Retina oferă o unică şi accesibilă pentru a evalua procesele patologice care stau la baza bolilor vasculare şi neurologice sistemice care sunt asociate cu riscuri crescute de mortalitate”, a scris autorul studiului, dr. Mingguang He, profesor de epidemiologie oftalmică la Universitatea din Melbourne şi Centrul pentru Cercetarea Ochilor din Australia. Studiul a fost publicat marţi în British Journal of Ophthalmology.

Ochii pot oferi o „fereastră spre suflet”, aşa cum spun poeţii, dar au şi multe de spus despre starea de sănătate. Ochii uscaţi pot fi un semn al poliartritei reumatoide. Nivelurile ridicate de colesterol pot determina formarea unui inel alb, gri sau albastru în jurul părţii colorate a ochiului, numit iris.

Un inel auriu-cupru care înconjoară irisul este un semn cheie al bolii Wilson, o tulburare genetică rară care face să se acumuleze cuprul în creier, ficat şi alte organe, încetinind otrăvirea organismului.

Leziunile vaselor de sânge din spatele ochiului, numite retină, pot fi semne precoce ale leziunilor nervoase din cauza diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor coronariene, chiar şi cancerului, precum şi glaucomului şi legate de vârstă.

Verificarea semnelor de boală este un motiv esenţial pentru care medicul dilată ochii pentru a cerceta adânc în profunzimile lor la examenele anuale oftalmologice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.