Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu ALARMANT: Europa, SUFOCATĂ de zeci de mii de tone de deșeuri nucleare

nuclear danger

Peste 60.000 de tone de deşeuri nucleare radioactive sunt în prezent stocate în facilităţi provizorii în Europa, în timp ce capacităţile de stocare a acestora au ajuns la limită şi nu au fost încă elaborare soluţii pe termen lung, se arată într-un raport prezentat miercuri de Fundaţia Heinrich Boell din Germania, afiliată Partidului Verzilor, relatează agenţia DPA, potrivit AGERPRES.

Centralele atomoelectrice oferă pentru multe state europene o sursă importantă de energie, dar în acelaşi timp şi controversată. Susţinătorii energiei nucleare o consideră o bună alternativă faţă de combustibilii fosili poluanţi, în timp ce adversarii ei avertizează asupra deşeurilor nucleare, care pot rămâne mii de ani radioactive, prin urmare şi cancerigene.

Citește și: Șerban Nicolae: ‘Ați dat ordonanțe de urgență noaptea, hoților!’ .

Finlanda este singura ţară din lume care va construi o facilitate de stocare permanentă a celor mai periculoase tipuri de deşeuri nucleare, potrivit raportului citat.

Actualele capacităţi de stocare pentru deşeurile nucleare cu grad mediu şi înalt de radioactivitate nu au fost concepute pentru a funcţiona ca facilităţi pe termen lung. Cea mai mare parte a combustibilului nuclear uzat este plasat în bazine de răcire, care sunt mai puţin sigure decât depozitele uscate, relevă documentul.

Mai mult, actuala capacitate de stocare se apropie de saturaţie. De pildă, în Finlanda aceste capacităţi sunt pline într-un procent de circa 93%, iar în Suedia de 80%. Multe ţări nici măcar nu furnizează astfel de informaţii, notează autorii studiului.

Citește și: Liderul deputaților PSD, către Orban: ‘Ați fost parlamentar din pixul fostului președinte al PSD. Nu păreați deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea’

Franţa, Marea Britanie, Ucraina şi Germania însumează peste trei sferturi din deşeurile nucleare existente în Europa, potrivit acestui studiu, întocmit parţial pe baza datelor furnizare de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.