Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Argintul era utilizat ca mijloc de plată în sudul Levantului încă din Epoca Bronzului

Agerpres.ro
tezaur comori comoara monede de argint bronz

Oamenii de ştiinţă au descoperit indicii privind utilizarea argintului ca mijloc de plată în sudul Levantului care datează din Epoca Bronzului, cu aproximativ 3.600 de ani în urmă, informează agenţia Xinhua.

Studiul, realizat în comun de Universitatea din Haifa şi Universitatea Ebraică din Ierusalim, antedatează cu aproximativ 500 de ani perioada din istorie în care argintul era utilizat ca mijloc de plată în regiunea antică din sudul Levantului, potrivit unui comunicat emis duminică de Universitatea din Haifa.

Utilizarea argintului ca mijloc de plată în Mesopotamia în mileniul al III-lea î.e.n. era deja cunoscută, însă în ceea ce priveşte sudul Levantului - regiune ce cuprindea teritorii pe care se află în prezent în principal Israelul, Palestina şi Iordania - opinia predominantă era că această practică a devenit comună abia în Epoca Fierului, începând cu secolul al XII-lea î.e.n.

După examinarea tezaurelor alcătuite din piese de argint descoperite de-a lungul anilor în mai multe regiuni, cercetătorii au confirmat utilizarea acestora ca mijloc de plată după forma, cantitatea şi locurile publice în care acestea au fost găsite, cum ar fi un depozit sau la porţile oraşului, potrivit studiului publicat în Journal of Archaeological Science.

Multe dintre piesele de argint arătau ca nişte brăţări care fuseseră împărţite în diferite dimensiuni, prin urmare nu erau utilizate în scop ornamental, au explicat cercetătorii.

Piesele erau de obicei găsite împreună, învelite în pânză şi păstrate într-un vas de pământ, un argument în plus privind utilizarea lor ca mijloc de plată, au adăugat oamenii de ştiinţă.

Tranziţia către o economie bazată pe piese de argint, care nu se strică şi sunt mai uşoare comparativ cu cerealele, a contribuit la dezvoltarea urbană şi economică a regiunii din sudul Levantului, au conchis cercetătorii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.