Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu Black Friday 2023: Câţi români intenționează să facă achiziții, ce bugete au şi ce produse caută

facebook.com
Black Friday 2023

Studiu Black Friday 2023: Câţi români intenționează să facă achiziții, ce bugete au şi ce produse caută

6 din 10 români intenționează să facă achiziții de Black Friday 2023, în scădere ușoară comparativ cu 2022.

8 din 10 români au un buget dedicat, față de doar 20% în 2022.

Față de 2022, a crescut interesul pentru articolele de Fashion (+14%).

Procentul românilor care intenționează să profite de reduceri de Black Friday în acest an a scăzut cu 5 puncte față de 2022, ajungând de la 62% la 57%, conform celui mai recent studiu MKOR privind cumpărăturile de Black Friday.

Și-au făcut planuri pentru reducerile din luna noiembrie în special persoanele sub 40 de ani, femeile, persoanele cu venituri medii, părinții cu copii minori și cei fără copii.

Cei hotărâți să meargă la cumpărături de Black Friday își fac lista cu 2-3 săptămâni înainte de 1 noiembrie. Gen Z și persoanele fără copii tind să fie mai spontane, 2 din 10 preferă să decidă pe moment ce cumpără.

Pe fondul climatului economic incert, majoritatea românilor care intenționează să profite de reducerile de Black Friday și-au făcut deja un buget orientativ. Doar 1 din 5 români mai merg la cumpărături fără un plan financiar prestabilit, față de 4 din 5 în 2022. Sumele sunt în principal alocate în funcție de resursele financiare disponibile și prețul produselor de pe lista de cumpărături.

Și în acest an, electronicele și electrocasnicele se află în topul preferințelor, deși interesul a scăzut cu 7 procente față de 2022. Cu un procent similar s-a redus și apetența pentru produsele IT&C, de la 34% în 2022 la 27% anul acesta. Bărbații sunt mai interesați de această categorie de produse (32%).

În schimb, articolele de modă (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii etc.) câștigă teren, înregistrând un interes crescut cu 14% din partea cumpărătorilor. Iar interesul este chiar mai mare pentru Gen Z (64%) și femei (58%).

Achiziționarea produselor sau serviciilor dorite, la prețuri mai bune, rămâne motivul principal pentru care 6 din 10 români cumpără de Black Friday. În plus, ocazia este preferată și de cei care vânează ofertele în general (36%). Reducerile din noiembrie sunt și un bun prilej de a cumpăra cadouri pentru Crăciun sau diverse alte aniversări.

Online-ul rămâne mediul de achiziție preferat de Black Friday, deși 1 din 4 români vor miza pe mixul dintre magazinele fizice și cele online.

Mediul online este preferat și când vine vorba de căutarea de informații privind ofertele disponibile de Black Friday. Aplicația mobilă a magazinului și rețelele de socializare sunt cele mai accesate, cu particularități în funcție de vârstă. Reclamele TV sunt o sursă de inspirație pentru o treime dintre cei care au planuri de Black Friday.

“Am reluat studiul privind planurile românilor de Black Friday pentru că ne-am dorit să vedem cum au evoluat preferințele față de anul trecut. Rezultatele arată că, deși interesul pentru cumpărăturile de Black Friday se menține relativ ridicat, românii adoptă o abordare mai prudentă în 2023, gestionându-și mai bine bugetul alocat. Totul pe fondul unui pesimism general privind situația economică actuală.”, menționează Corina Cimpoca, fondatoarea MKOR.

Datele sunt extrase din studiul Cumpărăturile de Black Friday, pe care MKOR îl derulează recurent începând cu 2022. Eșantion: reprezentativ național pe criterii de gen, vârstă și distribuție geografică, N 2023=1000, N 2022=530, target: populație generală, 18-55 ani, metodă de cercetare: sondaj (CAWI), instrument de cercetare: chestionar, abordare: online, prin panelul propriu MKOR, perioada: noiembrie 2022, noiembrie 2023

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.