Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: curățarea locuinței are impact pozitiv asupra sănătății psihice

curatenie

Curățenia făcută, în mod regulat, în locuințe are impact semnificativ asupra sănătății psihice, arată un studiu recent, publicat în Journal of Environmental Psychology. Dezordinea nu numai că reduce bunăstarea psihologică, dar scade și senzația de apartenență, asociată spațiului locuit, mai remarcă studiul. Cercetătorii au descris dezordinea ca fiind o supraabundență de posesiuni fizice, ceea ce face ca mediul de acasă să pară haotic. Aceștia au descoperit o legătură între efectuarea treburilor casnice obișnuite și un risc mai mic de demență.

Pentru mulți oameni, păstrarea unei case mai ordonate implică mici schimbări și învățarea unei noi strategii de organizare, dar pentru unii poate fi incredibil de dificil și chiar anevoios să scape de dezordine și să se organizeze. Acele persoane care simt că le este dificil să adopte o rutină de curățenie în casele lor este posibil să se confrunte cu o problemă de sănătate mintală sau cu un nivel mai ridicat al cortizolului, punctează cercetătorii.

Curățenia poate avea un efect calmant asupra psihicului

Curățenia poate avea o serie de efecte pozitive asupra sănătății mintale. De exemplu, ajută oamenii să obțină un sentiment de control asupra mediului și le implică mintea într-o activitate repetitivă care poate avea un efect calmant. De asemenea, este demonstrat că a face curat poate oferi un sentiment de realizare și satisfacție. Cu toate acestea, pentru mulți oameni, conceptul de curățenie poate părea o sarcină copleșitoare, în afara zonei lor de confort, în special dacă se confruntă cu depresie, dacă au copii mici sau pur și simplu o viață haotică.

Sunt persoane care nu fac o prioritate din curățenie și asta pentru că multe bacterii, acarieni și particule de praf nu pot fi văzute cu ochiul liber. Specialiștii Dyson au întâmpinat acest aspect și au dezvoltat o soluție inteligentă de aspirare care datorită tehnologiilor avansate de filtrare în 5 pași, este capabilă să capteze 99,97% din particulele de până la 0,1 microni. Aceasta înseamnă că poate prinde particule ultrafine, astfel că aspiratorul este perfect pentru cei care sunt foarte sensibili la iritanți.

Tehnologia simplifică procesul de curățenie

Un alt scenariu se referă la acei oameni care curăță doar la suprafață. Acest lucru nu face decât să atragă consecințe negative în timp. Tehnologia a evoluat atât de mult încât nici nu este nevoie ca mobila să fie mutată pentru a se face curățenie în spațiile greu accesibile. Dyson, prin tehnologia de iluminare a prafului, dezvăluie particulele invizibile cu ochiul liber printr-un senzor luminos, cu unghi precis integrat în capul de curățare. Capul de curățare este, de asemenea, rotativ și comod de manevrat, reducând astfel motivele pentru a nu curăța aceste zone.

Tot mai mulți dintre cei care consideră curățenia un efort desosebit, se tem ca în timpul procesului să nu facă mai multă dezordine decât este, în realitate. Acest lucru ar implica multe accesorii de curățenie, cabluri, cutii de depozitare care nu fac decât să încurce spațiul. Inginerii Dyson au avut în vedere și acest aspect și au creat ultima generație de aspiratoare fără fir care face mai ușoară curățarea locuinței. Aspiratorul are un capăt de curățare motorizat și o baghetă ergonomică de aluminiu pentru curățarea în profunzime a podelelor. Mai mult, acesta se transformă într-un dispozitiv de curățare portabil, iar instrumentul cu șurub pentru aspirarea părului permite aspirarea saltelelor, tapițeriei și a scărilor.

A face curățenie în locuințe înseamnă a face curățenie în minte. Este posibil ca nu toată lumea să fie motivată să curățe zilnic, însă fiecare efort în această direcție contează la îmbunătățirea stării psihice. Cu ajutorul tehnologiei inteligente de aspirare fără cablu, jumătate din treabă este terminată și sentimentul de satisfacție și calm se va instaura automat.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.