Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu de piață ANCOM: La ce programe TV se uită românii și câți abonați sunt

facebook.com
ancom

În România la 30 decembrie 2022 existau 85 de furnizori de televiziune şi 7,9 milioane de abonaţi, din care 6,6 milioane urmăresc programele TV prin cablu, iar 1,2 milioane prin satelit, arată datele unui raport realizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Restul de 90.000 de utilizatori sunt abonați ai serviciilor de retransmisie prin tehnologie IP (IPTV), notează Economica.net.

Comparativ cu finele anul 2021, număr abonaților a crescut cu 0,5% sau 100.000 de utilizatori. Între 31 decembrie 2020 și 31 decembrie 2021, numărul românilor care dețineau un contract pentru servicii de retransmisie a programelor TV a fost relativ constant – în jurul valorii de 7,8 milioane. Creșterea de anul trecut s-a datorat abonaților la cablu, segmentul de transmisie prin satelit și IP înregistrând scăderi. De asemenea, din totalul abonaţilor, 55% locuiesc la oraş şi 45% în mediul rural. Aici se observă o creștere a utilizatorilor din mediul rural, ponderea lor fiind de 44% la finele lui 2021.

Digi este lider detaşat de mulți ani în ceea ce priveşte serviciile de retransmisie TV, în funcție de numărul de abonați. La sfârșitul lui 2022, deținea o cotă de 69%, cu 7 puncte procentuale mai mare față de decembrie 2021.

Urmează grupul Orange 16% care a preluat operațiunile de la Telekom, Vodafone 11%, în ușoară scădere.  Toţi ceilalţi 82 de operatori însumează restul de 4,2% – pe tendință descendentă de la an la an.
Pe segmentul abonaților la cablu, Digi deține o cotă și mai mare, de 77%. Urmează Vodafone cu 12,8%, urmat îndeaproape de grupul Orange. Piața de 6,6 milioane de consumatori, este împărțită între 3,9 milioane de abonați la orașe și 2,7 milioane la sat.

Din datele ANCOM, mai reiese că transmisia digitală crește în preferințele românilor care încep să renunțe la transmisia analogică. Cei mai mulţi abonaţi prin cablu au servicii digitale (53%), în timp ce doar 47% au optat pentru servicii analogice.

Retransmisia programelor TV a avut o pondere de 15% în totalul veniturilor sectorului telecom, care anul trecut s-au ridicat la 16,9 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că piața de TV a fost de 2,535 de miliarde de lei.

Ce programe urmăresc românii la TV

ANCOM a derulat și un studiu de piață despre obiceiurile de consum ale românilor legate de utilizarea televizorului. Față de finele lui 2020, numărul celor care deschid zilnic posturile de la TV este în scădere, de la 95%, la 93%. Persoanele care se uită la televizor de 3-4 ori pe săptămână au reprezentat 4% din total, în timp ce 3% se uită doar o dată pe săptămână.

Jumătate dintre cei care au răspuns sondajului au afirmat că preferă posturile de muzică, 38% pe cele de sport și 8% emisiuni de divertisment. Doar 1% dintre cei care urmăresc programe TV se uită la știri, la egalitate cu cei care urmăresc seriale, filme și telenovele.

Raportul de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România pentru semestrul II din 2022 este realizat de ANCOM pe baza datelor statistice raportate de către furnizorii care au obligaţia de a le transmite.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.