Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu din SUA: Vaccinurile continuă să aibă o eficienţă foarte ridicată la infectările cu Omicron

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccinare

Un nou studiu american arată că în timpul valului provocat de noua variantă a coronaviruslui, Omicron, formele severe ale virusului au fost contracarate într-un mod satisfăcător. Vaccinurile şi dozele de rapel împotriva Covid-19 au continuat să aibă o eficacitate foarte mare în cazurile severe de boală, anunță news.ro.

Studiul a fost efectuat în perioada 26 august 2021 - 5 ianuarie 2022, când Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a analizat datele a peste 300.000 de pacienţi care s-au prezentat la urgenţă sau au fost spitalizaţi în 10 state.

În perioada în care varianta Delta a fost dominantă, eficacitatea vaccinului în cazul spitalizărilor a fost de 90% între 14 şi 179 de zile după a doua doză de vaccin. Acesta a scăzut la 81% după mai mult de 180 de zile după a doua doză şi a crescut la 94% la 14 sau mai multe zile după a treia.

Odată ce Omicron a devenit dominantă, eficacitatea vaccinului împotriva spitalizărilor între 14 şi 179 de zile după a doua doză a fost estimată la 81%; a fost de 57% după mai mult de 180 de zile după a doua doză şi de 90% la 14 zile sau mai mult după a treia.

Un al doilea studiu, bazat pe date din 25 de state şi jurisdicţii locale din SUA, arată că eficacitatea vaccinului împotriva infecţiilor a crescut de la 93%, înainte de Delta, la aproximativ 80% odată ce Delta a devenit dominantă; dar protecţia în cazul deceselor a rămas stabilă - şi ridicată - la 94%.

Eficacitatea împotriva infecţiilor a scăzut la 68% cu Omicron. Autorii nu au putut determina o estimare a protecţiei vaccinului împotriva decesului în timpul Omicron din cauza întârzierii în înregistrarea informaţiilor, dar oamenii de ştiinţă se aşteaptă pe scară largă ca aceasta să rămână foarte ridicată.

Studiul arată, de asemenea, că, în timp ce decesele în rândul persoanelor complet vaccinate au crescut semnificativ în timpul valului Delta (mai mult de 20.000 de persoane între iulie şi noiembrie), probabilitatea ca persoanele nevaccinate să moară a fost de 16 ori mai mare.

Protecţia a fost şi mai mare pentru persoanele care au primit doza booster. Între octombrie şi noiembrie, riscul ca persoanele nevaccinate să moară a fost 50 de ori mai mare decât în cazul persoanelor vaccinate care au primit doza booster.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.