Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu efectuat în China: Bolile inflamatorii intestinale, asociate cu ingestia de microparticule de plastic

tacamuri de plastic

Un studiu efectuat în China a constatat o concentraţie de microparticule de plastic în fecalele umane semnificativ mai ridicată în rândul pacienţilor diagnosticaţi cu boli inflamatorii intestinale (BII), ceea ce oferă, potrivit cercetătorilor, noi dovezi conform cărora microplasticul poate afecta sănătatea intestinală, informează miercuri Xinhua.

Un număr de 102 voluntari din 11 oraşe şi provincii din China au fost înscrişi în studiu. Dintre aceştia, 52 au fost diagnosticaţi cu BII, în timp ce 50 erau sănătoşi. Vârsta medie a grupului sănătos a fost de 30,6 ani, în timp ce în grupul cu BII aceasta a fost de 35 de ani.

BII reprezintă un grup de tulburări intestinale ce provoacă inflamaţii la nivelul tractului digestiv, ducând, printre altele, la dureri abdominale, crampe şi scădere în greutate inexplicabilă. Pacienţii care suferă de BII pot recidiva cu uşurinţă, iar afecţiunea este dificil de vindecat, fiind asociată cu un risc ridicat de cancer.

Cercetătorii de la Universitatea Nanjing din provincia Jiangsu din estul Chinei au colectat probe de la participanţii la studiu şi au efectuat un chestionar cu privire la alimentaţia lor, lichidele consumate, condiţiile de muncă şi de trai, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit studiului, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul Environmental Science & Technology, concentraţia de microparticule de plastic în fecale la pacienţii cu BII a fost de 1,5 ori mai mare comparativ cu a voluntarilor sănătoşi.

Cercetătorii au descoperit 15 tipuri de microplastic în fecale în cazul pacienţilor cu BII, polietilena tereftalată (PET) şi poliamida fiind cele mai des întâlnite. PET este un material plastic utilizat de obicei pentru recipiente destinate băuturilor şi alimentelor, în timp ce poliamida este un material folosit în principal pentru ambalarea produselor alimentare şi la materialele textile.

Prin corelarea chestionarului privind stilul de viaţă cu tipurile de microplastic identificate în probele colectate s-a stabilit că persoanele care au consumat mai multă apă îmbuteliată şi alimente livrate în ambalaje de plastic şi care au fost mai expuse la praf au prezentat o concentraţie mai mare de astfel de microparticule în fecale.

Oamenii de ştiinţă au declarat că studiul lor aduce dovezi ale unei corelaţii pozitive între concentraţia de microplastic în fecale şi severitatea BII. Cercetarea indică faptul că pacienţii cu simptome mai severe BII tind să aibă concentraţii mai mari de microplastic în fecale, în timp ce BII poate exacerba retenţia acestor microparticule. Este nevoie de studii suplimentare pentru identificarea mecanismului dintre cele două, au notat cercetătorii.

Studiul a evidenţiat, de asemenea, că nivelul de microparticule de plastic din fecale este util pentru evaluarea expunerii umane la microplastic şi a riscurilor potenţiale pentru sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.