Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU făcut pe bolnavii din România: FUMATUL e vinovat de peste 85% din cazurile de cancer pulmonar

Monitorul de Cluj
muc tigara

Cancerul bronhopulmonar este campion absolut în clasamentele oncologice, iar specialiștii încearcă să afle cât de vinovat este tutunul și de ce este depistat târziu. Medicii folosesc tratamente revoluționare, iar la un spital din Brașov se desfășoară un studiu despre aceste terapii. Potrivit statisticilor Centrului de diagnostic și tratament oncologic, cancerul bronhopulmonar ucide an de an, la nivel mondial, cel mai mare număr de bolnavi dintre toate tipurile de cancer.

Citește și: Mihaela Bilic pune CRUCE testărilor pentru nivelul de anticorpi: SCĂDEREA lor NU afectează imunitatea contra COVID-19

Oncologul Bogdan Cârlan consideră că fumatul poartă cea mai mare vină și pledează pentru renunțarea la tutun.

„Fumatul este pe locul 1 ca și cauza a cancerului bronhopulmonar. Cel puțin 80-85% dintre cazurile de cancer bronhopulmonar sunt provocate de fumat. Se spune că o țigară scurtează viața unui om cu 11 minute. Înainte știam că este vorba despre 7 minute, recent cercetătorii au actualizat la 11, în urma studiilor. Există toate șansele de regenerare atunci când renunți la tutun. Un studiu publicat recent spune că un pacient nou care tocmai a fost diagnosticat cu cancer bronhopulmonar și renunță la fumat în ziua aceea, cu prima doză de tratament în 2-3 zile, răspunde mai bine la tratament și tolerează mai bine efectele secundare ale tratamentului decât în cazul în care nu s-ar fi lăsat de fumat. Există efecte benefice încă din primele 20 de minute de când nu mai fumezi, apoi la 24 ore, în prima lună, primele 6 luni. După 1 an, deja se reduce la jumătate riscul bolilor cardiovasculare. În 5 ani riscul de afecțiuni cardiovasculare este aproape 0, ca la un pacient care nu a fumat. Iar la 15 ani, riscul de cancer bronhopulmonar este ca la un nefumător. Deci avem nevoie de 15 ani ca să ne întoarcem la zero, să avem un țesut complet sănătos”, a declarat specialistul.

Cancerul de plâmâni este fruntaș și în ceea ce privește tratamentele moderne care cresc șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacienților. Doctorul Bogdan Cârlan vorbește chiar despre o revoluție în acest domeniu și spune că situații care erau de neînchipuit în urmă cu 20 de ani au acum rezolvare prin medicina modernă.

„Când depistam - acum 20-30 de ani - un pacient cu cancer bronhopulmonar metastatic nici nu credeam că vom putea ajunge să îi prelungim viața sau să îi îmbunătățim calitatea vieții. Acum, după o lună, două, trei de tratament țintit starea lor se îmbunătățește de parcă nici nu ar avea cancer. Este în prim plan imunoterapia, dacă inițial s-a folosit mai mult în stadiile metastatice, și era utilizată ca monoterapie, deci neasociată, acum se asociază cu chimioterapia, conform ghidurilor, ca și tratament de primă intenție în anumite cancere în care nu există mutație activatoare și nu numai. Nu toate cancerele pulmonare sunt tratate cu imunoterapie, tratamentul diferă în functie de amprenta moleculară a cancerului fiecărui individ. Studiile sunt în desfășurare pentru combinația imunoterapie cu tratament țintit, așteptăm date mature despre aceste asocieri, în diferite stadii ale bolii”, a afirmat oncologul.

Spitalul Onco Card Brașov va fi inclus într-un studiu internațional privind terapiile moderne în acest tip de cancer.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.