Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

STUDIU făcut pe vaccinați: nivelul anticorpilor SCADE cu 41 % la șase luni de la vaccinare

smartradio.ro
vaccin femeie

Expunerea la virus poate stimula producerea de anticorpi în cazul pacienților vaccinați împotriva COVID-19, arată datele unui studiu. Creșterea accentuată a cazurilor de coronavirus în ultima perioadă, provocate de varianta Delta, ridică semne de întrebare legate de evoluția pandemică din această toamnă. Numărul de vaccinări a crescut, sunt peste 5.200.000 de persoane imunizate cu schemă completă în România, însă este nevoie de un efort constant și susținut pentru continuarea acestui proces.

În același timp, Agenția Europeană pentru Medicamente a început să analizeze datele clinice pentru doza „booster”, a treia doză de vaccin, la 6 luni de la imunizarea completă, care să asigure protecție suplimentară în fața noilor mutații ale coronavirusului .

Citește și: Pfizer anunță REZULTATELE STUDIILOR pe copii între 5 și 11 ani: Vaccinul anticovid generază un răspuns imun robust

În acest context, rețeaua de sănătate Regina Maria anunță rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal. Această etapă continuă cercetarea lansată în luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor pentru a estima răspunsul imun post-vaccinare.

După debutul primei etape de vaccinare, rețeaua a înrolat în acest studiu un eșantion de 395 de persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment în campania publică de vaccinare.

Faza a III-a a studiului a constat în măsurarea titrului de anticorpi la un interval de 6 luni de la administrarea primei doze de vaccin, în mod similar cu monitorizarea serologică aplicată în studiile clinice. În această fază, pentru a putea fi urmărită dinamica serologică post vaccinare, a fost măsurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologică marca Roche, care se bazează pe tehnica chemiluminiscenței.

„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea anti SARS-CoV-2 în serurile recoltate de la participanții în studiu. Datele noastre arată că, în acest moment, dinamica titrului de anticorpi urmează o traiectorie stabilă, fără scăderile pe care le-am întâlnit în faza a doua a studiului, la 3 luni de la începerea schemei de vaccinare. În continuare majoritatea participanților prezintă anticorpi anti SARS-CoV-2. Amintesc aici faptul că valoarea de referință analizată de noi în cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depășesc acest prag indică prezența anticorpilor specifici în eșantionul de produs biologic analizat”, a menționat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Datele din studiu arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eșantionul de pacienți analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Această valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat și poate indica protecția în fața virusului.

Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienților care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml.

O concluzie arată că, deși cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare față de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.

Datele științifice arată că, în orice proces de vaccinare, titrul de anticorpi scade în timp, fără a afecta eficiența generală în fața bolilor. Aceleași rezultate se înregistrează și în cazul actualelor vaccinuri împotriva SARS-CoV-2. În ciuda acestei scăderi a titrului de anticorpi, răspunsul imun în fața virusului rămâne puternic, protejându-i pe cei vaccinați de forme severe, potrivit unui studiu publicat în celebra revistă Lancet.

Aceste date sunt susținute și de concluziile studiului, care arată că răspunsul imun este puternic, iar anticorpii antispike sunt la un nivel stabil, care oferă protecție.

„Analizele pe care le-am derulat în aceste 6 luni demonstrează că, alături de vaccinare, menținerea măsurilor de protecție, deja știute (purtarea măștii medicale, spălarea mâinilor, evitarea aglomerației) ne ajută să ne protejăm chiar și în fața mutațiilor virusului SARS-CoV-2. Totodată, o a treia doză de vaccin poate crește cantitatea de anticorpi, mai ales la persoanele cu imunitate scăzută, care astfel sunt mai bine protejate în fața tuturor mutațiilor virusului”, a afirmat Gabriel Gurguță, medic specialist boli infecțioase.

Un rezultat îmbucurător desprins din studiu arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creșteri ale nivelului de anticorpi. Dintre acestea, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ele nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome ușoare de infecție respiratorie și nu au necesitat spitalizare.

6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creșteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menționat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.