Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Gropile misterioase din Neolitic descoperite în jurul Stonehenge au fost făcute de om

stonehenge

Stonehenge, aparent unul dintre cele mai misterioase situri arheologice din lume, părea să conţină cel puţin încă un secret anul trecut când cercetătorii au descoperit o serie de gropi săpate în pământ în apropiere, care datează din Neolitic. Acestea sunt, de fapt, create de om, potrivit unui nou studiu, conform news.ro.

Contrar teoriilor propuse de unii experţi, gropile nu sunt naturale. Cel puţin, având în vedere dimensiunea lor uniformă (9 metri în diametru şi 4,8 metri adâncime), par să fi avut un scop distinct, arată The Guardian.

„Ne-am uitat la aproape jumătate dintre ele şi sunt toate la fel”, a declarat Vincent Gaffney, arheolog la Universitatea Bradford, care a condus noul studiu. Deci, acest lucru arată că este o structură enormă. Poate că a evoluat dintr-o caracteristică naturală, dar nu am localizat asta. Deci, este cea mai mare structură preistorică găsită în Marea Britanie”.

În 2020, echipa lui Gaffney a dezvăluit că a mai descoperit ceva nou în timpul cercetării lor: un inel lat de o milă sub pământ care înconjoară Stonehenge şi gropile. Folosind tehnologia care ar putea cerceta locul în care au fost făcute săpături de-a lungul secolelor, el şi cercetătorii săi au presupus că inelul ar fi putut de fapt să facă parte dintr-un sistem ingineresc. Folosind acest inel geologic, constructorii îşi puteau număra paşii pentru a determina forma uniformă a gropilor.

Ce ar fi putut reprezenta aceste gropi rămâne o întrebare deschisă. O teorie comună ar fi că Stonehenge se credea a fi pătruns de o semnificaţie cosmologică pentru oamenii care l-au construit, deşi nu este clar dacă gropile au ajutat în vreun fel la acest lucru. Deocamdată, gropile rămân o altă descoperire ciudată pe un loc ciudat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.