Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu în 16 state europene: Inteligenţa artificială a creat, nu a distrus locuri de muncă

foreignpolicy.com
uniunea europeana ue

Adoptarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI) ar putea reduce salariile, dar până acum a creat, nu a distrus locuri de muncă, în special pentru tineri şi persoane cu înaltă calificare, potrivit unei cercetări a Băncii Centrale Europene publicate marţi, transmite Reuters, conform Agerpres.

Firmele au investit semnificativ în AI, astfel economiştii se străduie să înţeleagă impactul asupra pieţei muncii şi temerile opiniei publice privind viitorul locurilor de muncă.

În acelaşi timp, angajatorii nu reuşesc să găsească angajaţi calificaţi, în pofida recesiunii care în mod normal atenuează presiunile de pe piaţa muncii .

În studiul efectuat în 16 state europene, procentul din forţa de muncă în sectoarele expuse la AI a crescut, locurile de muncă pentru care sunt necesare calificări joase şi medii fiind în mare parte neafectate, în schimb au fost stimulate semnificativ slujbele pentru persoanele cu înaltă calificare, apreciază BCE.

Instituţia citează, de asemenea, "impactul negativ neutru sau slab" asupra câştigurilor şi avertizează că acesta ar putea creşte.

"Aceste rezultate nu echivalează cu o achitare. Tehnologiile AI continuă să fie dezvoltate şi implementate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra pieţei muncii şi a salariilor - şi prin urmare asupra creşterii şi egalităţii - încă nu a fost văzut", se arată în raport.

Concluziile diferă de precedentele "valuri tehnologice", când informatizarea a dus la scăderea "ponderii relative a angajaţilor cu calificări medii, având ca rezultat o polarizare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.