Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu în privinţa roşiilor româneşti: Ce spun specialiştii

rosii

In perioada lor de glorie, rosiile romanesti erau o prezenta obisnuita pe mesele romanilor, iar strainii erau incantati de acest adevarat miracol culinar.

La acea vreme, am privit cu sceptimism cum se extaziau strainii in fata unor banale legume de pe la noi. Rosiile sunt rosii si sunt la fel peste tot,de ce sa fie mai buna rosia de la noi? Mai pe urma am inteles ca rosiile din Romania, din soiuri Romanesti , au altfel de gust, sunt savuroase si au acea suculenta aromata unica in lume.

Dar in ultimii ani a devenit din ce in ce mai greu de gasit rosii romanesti, iar rosiile si in general legumele fara gust au impanzit piata.

Anul acesta, in mai, a venit si confirmarea oficiala... Soiurile de tomate romanesti au disparut de pe piata, iar singurele care mai detin seminte de rosii romanesti sunt banci de gene din SUA si Germania. Aceasta afirmatie deosebit de severa a fost facuta de Directorul statiunii de cercetare pentru legumicultura, dr.ing. Costel Vanatoru in cadrul unui interviu in ziarul Libertatea.

Potrivit dl. Vanatoru, pe piata romaneasca, inclusiv in supermarketuri ,rosiile care se vand sub denumirea de rosii romanesti sunt de fapt rosii din import iar daca anumiti producatori straini ar fi putut primi teoretic dreptul de a produce rosii romanesti si aceasta posibilitate este exclusa intrucat singura institutie care poate acorda licenta este tocmai statiunea de cercetare pentru legumicultura al carei director este dr.ing. Costel Vanatoru.

Daca afirmatia cercetatorului roman este corecta inseamna ca mii si mii de tone de rosii care vin cu vapoarele din toate colturile lumii spre a indestula populatia din Romania sunt de provenienta necunoscuta, iar acest fapt este ascuns publicului consumator.

Conceptual, rosiile romanesti sunt fie rosii din samanta din soiuri brevetate in Romania, si in aceasta acceptiune nu are importanta locul de productie. Dar aici conditia esentiala este ca firma producatoare straina sa primeasca licenta de la detinatorul roman al brevetului. Ori, detinatorul brevetului, Statiunea de cercetari legumicole Buzau nu a transmis niciodata licenta catre un producator strain, asa cum ne spune dl. Vanatoru. Prin urmare, acestia produc orice numai rosii romanesti nu.

O a doua semnificatie a sintagmei rosii romanesti este aceea ca rosiile sunt cultivate in Romania si aici nu are importanta samanta din care provin. Problema rezida insa ca o mare parte din rosiile care se vand pe piata romaneasca sub denumirea de rosii romanesti provin din import, asa cum ne spune dl. Vanatoru in interviul amintit. Deci nici sub aspectul locului de productie respectivele tomate nu au vreo legatura cu Romania. Ele sunt cultivate, asa cum am aratat, in alte tari, chiar in afara continentului european.

De ce producatorii si comerciantii aleg sa vanda rosiile pe piata din Romania sub denumirea falsa de rosii romanesti?

Sunt doua motive si amandoua tind la inselarea cumparatorului din Romania.

Mai intai, cumparatorul din Romania are in minte semnificatia ca rosiile romanesti provin din samanta romaneasca si in mintea cumparatorului intervine automat asocierea intre denumirea sub care se vand rosiile- rosii romanesti- si aroma, savoarea si gustul inconfubdabil al adevaratelor rosii romanesti, in prezent disparute.

Este in mod evident o incercare grosolana de inducere in eroare a consumatorilor, de manipulare a lor in scopul de a determina decizia lor in directia dorita de comerciant.

Pe urma, comerciantul incearca sa ascunda anumite informatii din procesul tehnologic, care odata stiute ar putea sa il indeparteze pe cumparator. Ori denumirea de rosii romanesti este garantia suficienta ca de exemplu productia rosiilor este facuta in pamant in mod traditional si nu facuta pe suport artificial de vata minerala cu perfuzie chimica la radacina.

Oare cati dintre noi am mai cumpara rosii daca am sti ca ele au fost cultivate in vata minerala si nu in pamant?

In mod evident ceea ce se vinde sub denumirea falsa de rosii romanesti sunt produseinferioare sub aspect alimentar, fara gustul si aroma specifice rosiilor noastre.

Mai putin evidenta, intrucat este bine ascunsa de ochii consumatorului roman, este latura privind sanatatea populatiei, riscul la care aceasta este expusa prin consumul de legume necertficate si cu provenienta dubioasa.

Daca este falsa denumirea de rosii romanesti sub care se vand cantitati imense in piete si in supermarketuri se nasc mai multe intrebari legitime respectiv, unde sunt produse acestea? Care este suportul pe care cresc, pamant sau vata minerala? Cine le-a certificat? Exista drept de punere pe piata a respectivelor rosii?

Si in final intrebarea care ne priveste pe toti..cat de nociv este consumul acestora pentru sanatatea noastra?

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.