Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu îngrijorător: Cum au invadat românii Occidentul

romania-dreamstime.com

Ziarul Financiar:

Unu din nouă români, adică 11% din populaţia de 19,9 milioane de locuitori, în total 2,2 milioane, este plecat la lucru în vestul Europei, potrivit calculelor ZF pe baza unui studiu al Eurostat despre cetăţenii străini care trăiesc în Uniunea Europeană, publicat la sfârşitul săptămânii trecute. Pe locurile următoare vin marocanii (1,9 milioane în UE), turcii (1,8 milioane în UE) şi polonezii, cu 1,7 milioane de cetăţeni în Occident. Cei mai mulţi români sunt în Italia (1,1 milioane de persoane), Spania (730.000) şi Germania (240.000). Restul românilor sunt plecaţi la muncă în Grecia (40.000), Portugalia (34.000), Ungaria (31.000) sau Cipru (20.000). Studiul, care grupează primele cinci ţări sursă de imigranţi pentru toate ţările din UE, nu prezintă şi datele despre numărul românilor din Marea Britanie, care ar putea să fie de câteva zeci de mii.  Cea mai mare proporţie de oameni plecaţi de acasă o înregistrează Albania, unde 36% din cetăţeni, adică un milion din populaţia de 2,8 milioane lucrează în Grecia (500.000 albanezi) şi Italia (500.000). În rest, nicio ţară nu are o atât de mare proporţie a cetăţenilor plecaţi în străinătate ca România. Din Portugalia este plecată 6% din populaţie, din Polonia 4%, din Grecia 3%, din Italia 2%, iar din Bulgaria doar 1%. „România se află în top cinci ţări care au dat cel mai mare număr de emigranţi în opt dintre statele UE“, arată studiul Eurostat. O altă ţară din regiune, Polonia, se află în pri­mele cinci poziţii în zece ţări de la nivelul uniu­nii. Polonia este cea mai puternică economie din regiune, iar salariul mediu este de circa două ori mai mare decât cel din România. Şi populaţia Poloniei este de aproape două ori mai mare decât cea locală, iar din total doar 4% au decis să emigreze, respectiv 1,5 milioane de oameni.Polonezii sunt pe primul loc la imigranţi în Danemarca, Irlanda, Olanda şi Marea Britanie, pe când românii sunt pe primul loc în Spania, Italia şi Ungaria.Pe piaţa locală salariul mediu lunar este de aproape 400 de euro net, cu disparităţi majore între regiuni. În Bucureşti spre exemplu, salariul mediu net este cu 40% mai mare ca media pe ţară. La polul opus, regiuni precum Moldova sau sud-estul ţării sunt „codaşe“ la capitolul investiţii, fapt ce se reflectă şi în salariul mediu net. În acest context, 2,2 milioane de români au ales să lucreze în ţări precum Italia sau Spania, pe joburi necalificate, precum cel de îngri­jitoare. Pentru astfel de poziţii, românii primesc salarii de până la de trei ori mai mari decât media naţională de 400 de euro net lunar din România.

România Liberă:

Premierul Dacian Cioloş a schimbat, recent, regulile de organizare a Guvernului, sporind atribuţiile Cancelariei, condusă de Ioan Dragoş Tudorache. Astfel, pe baza memorandumului adoptat de Executiv, Cancelaria premierului devine o unitate care va superviza activitatea ministerelor. Aceasta „stabileşte, în baza programului de guvernare, proiectele prioritare şi conformitatea acestora cu strategiile europene şi naţionale“. Împreună cu consilierii prim-ministrului, structura va monitoriza „tendinţe şi evoluţii din diverse domenii de activitate guvernamentală“, identificând măsuri şi proiecte. Mai departe, Cancelaria se va asigura că aceste proiecte vor fi îndeplinite. Structura va solicita şi verifica planurile de acţiune ale ministerelor şi resursele alocate pentru realizarea priorităţilor. De asemenea, monitorizează performanţa ministerelor în conformitate cu obiectivele şi indicatorii stabiliţi. Pasul următor este informarea prim-mi­nistrului privind stadiul implementării priorităţilor şi raportează „întârzierile majore“. În acest context, Cancelaria organizează întâlniri periodice ale prim-ministrului cu miniştrii responsabili de implementarea priorităţilor și, în plus, coordonează echipe tehnice de lucru din experţi identificaţi la nivelul ministerelor „în vederea implementării priorităţilor“. La începutul fiecărei săptămâni, şeful Cancelariei va avea o reuniune de lucru, la care participă directorii de cabinet ai miniştrilor, însoţiţi de o echipă tehnică. În aceste condiţii, se poate spune că atribuţiile concrete ale şefului Cancelariei, Ioan Dragoş Tudorache, sunt chiar mai importante comparativ cu cele ale vicepremierilor Vasile Dîncu şi Costin Borc, considerați secunzii lui Cioloş la momentul formării Executivului. Dar acum cei doi au atribuţii similare cu ale Cancelariei, însă numai pe zona lor de activitate. Vasile Dîncu este ministrul Dezvoltării Regionale şi al Administraţiei, iar Costin Borc este şi ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri.

RFI:

Anunțul premierului David Cameron cu privire la perspectiva obținerii unui acord în privința relației Marii Britanii cu Uniunea Europeană a fost primit cu scepticism, mai ales în Partidul Conservator de guvernământ, al cărui lider este. În Marea Britanie trebuie să aibă loc un referendum privind rămânerea sau părăsirea UE până la sfârșitul lui 2017. Premierul Cameron a anunțat la Bruxelles că Regatul Unit își va schimba în mod fundamental relația cu UE în 2016, încurajând speculații că referendumul va fi convocat chiar anul viitor.  Dar la numai două zile după anunțul premierului titlurile din presa britanică degajă mai degrabă scepticism. Într-un articol de opinie publicat în Sunday Times, influentul deputat Liam Fox, fost ministru al apărării între 2010 și 2011, își anunță intenția de a face campanie pentru ieșirea Marii Britanii din UE. Făcându-se ecoul a numeroși deputați Conservatori, Fox consideră că negocierile duse de premierul Cameron cu liderii europeni nu au nicio șansă de reușită, căci istoria ultimilor 40 de ani, de la precedentul referendum similar arată că UE merge în mod ireversibil către o integrare tot mai profundă. "Un prim ministru britanic este practic silit să umble cu mâna intinsă la cerșit politic prin capitalele europene ca să poată adopta legile pe care le consideră necesare pentru Marea Britanie" scrie deputatul Fox, în termeni neobișnuit de duri la adresa liderului să de partid. "Cei care doresc rămânerea Marii Britanii în UE nu sunt nepatrioți, după cum cei care doresc ieșirea nu sunt idioți", a mai spus Fox, făcând apel la o campanie civilizată. Alte figuri de frunte din Partidul Conservator, chiar miniștri în cabinet, chiar dacă nu și-au declarat public scepticismul cu privire la poziția premierului, dau semne că se impacientează.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.