Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu la nivel global: oamenii s-au pus pe economisit și sunt mai atenți pe ce dau banii

Agerpres
economisire

Peste două treimi (69%) dintre consumatorii de la nivel global şi-au redus cheltuielile neesenţiale, iar majoritatea (96%) a adoptat comportamente de economisire, în contextul în care scumpirile au atins niveluri-record peste tot în lume, arată rezultatele sondajului PwC Global Consumer Insights Pulse Survey 2023, potrivit Agerpres.

Raportul de specialitate evidenţiază faptul că aproape jumătate (49%) dintre respondenţi au declarat că achiziţionează anumite produse atunci când sunt în ofertă/promoţie, 46% se orientează către comercianţii cu amănuntul care oferă un raport calitate-preţ mai bun, 40% utilizează site-uri de comparaţie pentru a găsi alternative mai ieftine, 34% cumpără în vrac pentru a economisi, iar 32% preferă "mărcile proprii" ale retailerilor pentru a face economii.

Din punct de vedere demografic, Generaţia X este "cea mai îngrijorată" (47%) şi a luat măsuri în ceea ce priveşte cheltuielile neesenţiale, în timp ce Generaţia "Baby Boomers" este îngrijorată "într-o oarecare măsură" (33%) şi ia măsuri, iar Generaţia "Millennials" se declară "îngrijorată", dar nu îşi schimbă comportamentul.

 

Potrivit cercetării, în următoarele şase luni, consumatorii intenţionează să-şi reducă valoarea cheltuielilor pentru toate categoriile analizate, cea mai mare scădere fiind prognozată pentru produsele de lux/premium sau produse de designer (53%), călătorii (43%) şi îmbrăcăminte şi încălţăminte (41%). În schimb, alimentele vor scădea cel mai puţin, cu 24%.

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (56%) au afirmat că majorarea preţurilor este cea mai frecventă problemă atunci când fac cumpărături în magazinul fizic, dar în aceeaşi măsură sunt îngrijoraţi de lipsa produselor din stoc (42%) şi de disconfortul de a sta la cozi mai lungi (39%).

În ceea ce priveşte cumpărăturile online, rezultatele studiului PwC relevă ca majorarea preţurilor (48%), disponibilitatea produselor (24%) şi termenele de livrare mai lungi decât cele preconizate (24%) reprezintă principalele motive de îngrijorare raportate.

Ca modalitate de achiziţionare a produselor, cumpărăturile în magazinele fizice rămân, în mare parte staţionare, de la an la an, drept cel mai frecvent mijloc de consum (43%), în timp ce utilizarea smartphone-urilor (34%), a PC-urilor (23%) şi a tabletelor (15%) au scăzut marginal.

Dondajul Global Consumer Insights Survey au fost realizat pe un eşantion de 9.180 de consumatori din 25 de state, la nivel mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.