Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Numărul de insolvenţe din România a scăzut în ultimii doi ani, dar tendinţa se va inversa

insolventa persoanelor fizice

Numărul de insolvenţe din România s-a aflat pe un trend descendent în ultimii doi ani, dar tendinţa se va inversa în perioada următoare, pe fondul încetinirii creşterii economice, accentuării dezechilibrelor macro şi creşterii incidentelor de neplată, arată un studiu Euler Hermes, citat de ZF.

În consecință, analiștii prognozează o creştere de 3% a insolvențelor în 2020, conform Mediafax.

”În România, ne aşteptăm ca panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani (-21.5% în 2019 /-8.8% în 2018) să-şi modifice sensul. Încetinirea creşterii economice în tandem cu cea manifestată la nivel global şi accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent şi al deficitului bugetar reprezintă motive de îngrijorare la nivel macroeconomic. De asemenea, în plan microeconomic constatăm o creştere a numărului de incidente de neplată la decontarea instrumentelor de plată. Aceasta trebuie coroborată cu o lărgire a termenelor de încasare raportată ori confirmată de companii din diverse sectoare mai ales în cel farmaceutic, distribuţie cu precădere non-alimentar, construcţii şi sectoarele aferente – metale, materiale de construcţii, agricultură”, declară Mihai Alexandru Chipirliu, Head of Risk Analysis, Euler Hermes România, companie specializată în asigurarea de credit comercial şi activă în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor.

În plus, în tot mai multe domenii se observă o subţiere generalizată a marjelor de profit, fie din cauza menţinerii ori creştere a volumelor, fie din creşterea costurilor fixe.

Potrivit Euler Hermes, nu trebuie neglijat nici impactul asupra performanţei companiilor a unor factori externi, precum măsuri administrative sau reglementari ale statului în domenii precum cel farmaceutic sau construcţii, dar şi perturbările induse de factori externi.

”Departe de a se fi încheiat, procesul de adaptare a afacerilor europene la realităţile Brexit-ului s-a atenuat ca şi percepţie la nivelul companiilor. Cu impact major rămâne războiul comercial între Statele Unite ţi China, care afectează întreg comerţul mondial. Nu în ultimul rând, recenta răspândire a coronavirusului şi măsurile extraordinare luate de combatere a expansiunii acestuia la scară largă deja tind să afecteze nu doar economia chineză, ci şi industriile conexe din alte ţări”.

În cazul României, impactul ar putea fi semnificativ în planul sectoarelor net importatoare de tehnologie şi produse folosite ca materie primă sau subansamble din China pentru produse finite sub marca proprie. ”Sistarea producţiei unor astfel de subansamble ar veni în principal din cauza restricţiilor de circulaţie a mărfurilor la extern”.

În acest context, Euler Hermes estimează o creştere de doar 3% a numărului de insolvente în 2020.

”Produsul intern brut, deşi într-un ritm mai lent s-ar înscrie pe o pantă ascendentă, iar rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătăţească în mod constant în anii post-criză. Nu neglijăm nici impactul pozitiv asupra veniturilor al unui an încărcat electoral, experienţele anterioare sugerând măsuri pro-ciclice de stimulare a economiei”, a mai spus Mihai Alexandru Chipirliu.

La nivel global, în cele 44 de ţări analizate de companie, insolvenţele comerciale au crescut cu 9% în 2019, în principal din cauza unei creşteri prelungite în China (+ 20%) şi, într-o măsură mai mică, a unei inversări a tendinţei în Europa de Vest (+ 2%) şi America de Nord (+ 3%).

Anul acesta, Euler Hermes este de părere că eşecurile în afaceri vor creşte din nou, pentru al patrulea an consecutiv. Cu 6% an/an Asia va fi contribuitorul principal la creşterea insolvenţelor, în timp ce Europa de Vest va înregistra o creştere în majoritatea ţărilor. SUA şi Canada au arătat creşteri pentru prima dată în mulţi ani în 2019 şi se aşteaptă la un plus de 4%, şi respectiv 5% în anul 2020.

În acelaşi timp, eşecurile companiilor mari - cele cu cifra de afaceri de peste 50 milioane euro - rămân la un nivel ridicat, persistent şi îngrijorător, în opinia analiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.