O echipă de oameni de ştiinţă din China a descoperit că o anumită bacterie poate produce cantităţi importante de alcool în intestine, suficient de mari pentru a provoca o afecţiune hepatică la persoane care nu consumă alcool, relatează miercuri Xinhua preluat de agerpres.
Boala ficatului gras non-alcoolic (BFGNA), care constă în acumularea grăsimii în ficat din cauza altor factori decât consumul de alcool, afectează circa un sfert din populaţia adultă la nivel mondial. Cauzele sale sunt necunoscute.
Specialişti din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan şi de la alte instituţii de cercetare din China au descoperit un anumit tip de bacterie în timp ce tratau un pacient cu BFGNA, al cărui ficat era grav afectat şi care prezenta sindrom de auto-fermentaţie - o problemă rară din cauza căreia unele persoane se îmbată după ce consumă alimente ce conţin zahăr sau amidon.
Studii anterioare au concluzionat că acest sindrom poate fi asociat cu o infecţie provocată de anumite ciuperci, numită candidoză. Drojdiile pot fermenta şi produce alcool în intestine, la fel ca în cazul berii produse într-un butoi.
În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au descoperit că acest caz al pacientului cu sindrom de auto-fermentaţie era provocat de o bacterie. În fecalele sale au fost descoperite mai multe tulpini de Klebsiella pneumonia (K. pneumonia) - un tip comun de bacterie comensală - care produceau cantităţi de alcool de patru până la şase ori mai mari decât tulpinile prezente la persoane sănătoase.
Cercetătorii au analizat ulterior mostre de bacterii intestinale de la 43 de pacienţi cu BFGNA şi de la 48 de persoane sănătoase. Rezultatele au relevat că circa 60% dintre pacienţii cu BFGNA prezentau niveluri medii sau mari de K. pneumonia în intestine.
Într-o etapă ulterioară a studiului, şoareci de laborator au fost hrăniţi cu K. pneumonia izolată de la pacientul cu sindrom de auto-fermentaţie timp de trei luni. După prima lună grăsimea a început să se acumuleze în ficat. După două luni, şoarecii au prezentat semne de fibroză, cicatrici care indică leziuni hepatice pe termen lung.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că progresia bolii ficatului gras la şoareci a fost comparabilă cu cea de la şoareci cărora li s-a administrat alcool.
După ce şoarecilor care au primit bacteria li s-au administrat antibiotice care distrug K. pneumonia starea de sănătate a ficatului lor s-a îmbunătăţit.
Descoperirea a fost publicată în jurnalul Cell Metabolism.
STUDIU - O bacterie ce produce alcool în intestine, răspunzătoare de boala ficatului gras la persoane care nu consumă alcool
Explorează subiectul
Articole Similare

28
FOTO Spitalul Municipal Turda a achiziţionat un sistem de imagistică cu rezonanţă magnetică. Consiliul Judeţean Cluj a acordat o finanţare de 3 milioane de lei
28

98
Premieră medicală: S-a realizat prima sarcină concepută cu ajutorul AI - cum a fost posibil
98

11.945
Vedetă Digi 24, diagnosticată cu cancer: „Îți taie respirația!”
11.945

34
Rujeola rămâne o amenințare: 64 de cazuri noi în luna octombrie
34

34
Investiție de 3,4 milioane de lei prin PNRR pentru laboratorul spitalului din Baia Mare
34

409
O româncă, medic cardiolog, a fost găsită carbonizată în locuința sa din Franța. Fiul ei este principalul suspect
409

60
Stai cu capul aplecat spre telefon? Probabil suferi de sindromul 'text neck' - Care sunt simptomele
60

178
Numărul de pași necesari pentru a ajuta creierul să lupte cu Alzheimerul
178

172
Inima se poate vindeca singură: O nouă terapie genetică, testată cu succes la oameni
172

88
Melatonina nu e întotdeauna inofensivă: ar putea crește riscul de insuficiență cardiacă
88

52
Nu subestima băuturile energizante: Efectul ascuns asupra ficatului
52

65
Scandal la un centru pentru persoane cu dizabilități din Bihor: Infirmieră prinsă lovind o tânără internată
65

46
Numărul cazurilor noi de COVID-19 a scăzut cu aproape 48% în ultima săptămână
46


















Comentează