Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: O zecime din cheltuielile unei gospodării se duc pe produse farmaceutice

realitatea.net
farmacie medicamente

Aproximativ 10% din cheltuielile lunare ale unei gospodării sunt destinați achiziționării de produsele farmaceutice, al căror preț relativ constant în ultimul an; însumat, aproximativ 70 de lei lunar au fost cheltuiți pe farmaceutice, depășite doar de două marfuri nealimentare, tutun și carburanți, scrie Mediafax.

Comparativ cu 2012, cheltuielile lunare pentru produsele farmaceutice în rândul consumatorilor au crescut cu peste 10 lei. „O explicație ar fi deschiderea de noi farmacii, puncte farmaceutice și depozite farmaceutice, care în 2017 au atins maximul ultimilor 6 ani - 9.947 de unități”, arată un studiu realizat de Coface România.

Companiile din sectorul comerțului cu ridicata al produselor farmaceutice au înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 27,5 miliarde de lei, în creștere cu 15% față de anul precedent, și o rată a profitului de 3,9%.

„Din perspectiva dinamicii veniturilor, sectorul a avut o evoluție de 15% în 2016, comparativ cu anul precedent, cu toate că peste o treime dintre companiile analizate s-au confruntat cu o scădere a cifrei de afaceri. Deși a crescut profitabilitatea, jumătate dintre companii au înregistrat o scădere a rezultatului net. Mai mult, 1 din 2 firme are un grad de îndatorare peste 80%, în condițiile în care 62% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente”, a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst în cadrul Coface România.

Rapoartele arată că principalii parteneri de export din afara Uniunii Europene ai României din acest sector au fost Rusia, Emiratele Arabe Unite și Statele Unite ale Americii, aceștia reprezentând o pondere de 55% din totalul exporturilor.

Valoarea totală a exporturilor de produse farmaceutice s-a ridicat în 2017 la 751 de milioane de euro, din care 512 de milioane de euro au fost exporturi către Uniunea Europeană, iar în schimb, totalul importurilor de anul trecut, s-a ridicat la 2,9 miliarde de euro, aproximativ 2,6 miliarde de euro, provenind din țările Uniunii Europene.

Din totalul de 1.634 de companii active în 2016, Coface a analizat 269 de companii, care reprezintă aproximativ 16%, dar cu o pondere de 79% în cifra de afaceri consolidată la nivel de sector. „În acest context, cele mai multe companii (48%) sunt încadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare. La polul opus se află, cu procentaje de 9%, companii cu un risc mare de insolvență, respectiv 39% cu risc scăzut.

Din perspectiva incidentelor bancare, a fost analizată evoluția companiilor din sector cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro, în luna iulie 2018. În ultimii trei ani, 2016 - 2018, numărul incidentelor a fost în creștere, la fel ca numărul companiilor cu incidente. „Dacă ne uităm din punct de vedere trimestrial la anii 2016-2018, se poate vedea că majoritatea incidentelor au fost înregistrate în trimestrul al II-lea din 2018”, reiese din raportul transmis.

Pentru analiza comerțului cu produse farmaceutice au fost reunite datele a 1.634 de companii care și-au depus datele financiare pentru 2016 și care au generat o cifră de afaceri consolidată de 27,5 miliarde de lei. Companiile din sectorul analizat (4646 Comerț cu ridicata al produselor farmaceutice) au înregistrat în 2016 o evoluție pozitivă a veniturilor, acestea crescând cu aproximativ 15% față de 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.