Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Oamenii de ştiinţă au descoperit prima dovadă a unei infecţii respiratorii la un dinozaur

bbc.com
dinozauri

Tuse, febră, durere de cap...Dinozaurii au suferit şi ei de infecţii respiratorii asemănătoare cu cele care afectează păsările în prezent, potrivit unui studiu realizat pe fosile de dinozaur vechi de 150 de milioane de ani, relatează AFP.

Aceasta este prima dovadă solidă a unei patologii infecţioase la dinozaurii non-aviari, dispăruţi în urmă cu 65 de milioane de ani şi al căror trecut este foarte greu de reconstruit, potrivit studiului publicat în revista Scientific Reports.

Animalul, care a trăit în perioada Jurasicului târziu ("epoca de aur" a dinozaurilor), cu peste 145 de milioane de ani în urmă, a fost un sauropod erbivor cu gât lung, numit ştiinţific "MOR 7029", şi poreclit "Dolly". Rămăşiţele sale fosilizate au fost descoperite în 1990 în Montana, Statele Unite.

Câţiva ani mai târziu, examinând oasele gâtului lui Dolly, paleontologul Cary Woodruff a identificat proeminenţe osoase de formă şi textură neobişnuite. "A fost cu adevărat ciudat, nu mai văzusem niciodată asta la vreun dinozaur", a declarat pentru AFP specialistul în sauropode, autorul principal al studiului.

"Am împărtăşit informaţiile cu colegii mei, oameni de ştiinţă, medici veterinari, medici... care mi-au spus 'este incredibil, pare o infecţie respiratorie' ", a declarat cercetătorul de la Muzeul Regal Ontario al Universităţii din Toronto.

Proeminenţele anormale erau localizate la baza gâtului animalului, unde se intersectează sacii aerieni, saci plini de aer conectaţi la plămâni - o caracteristică proprie sistemelor respiratorii ale dinozaurilor şi păsărilor.

Cu ajutorul imagisticii CT a fost analizat apoi interiorul oaselor, confirmând o anomalie care cel mai probabil s-a format secundar, ca răspuns la o infecţie a sacilor aerieni.

Cu toate acestea este dificil de pus un diagnostic, deoarece nu există nicio urmă biologică a acestor ţesuturi. Aşa că oamenii de ştiinţă au mers să investigheze cei mai apropiaţi descendenţi în viaţă ai lui Dolly: păsările. "Deoarece păsările sunt descendenţi ai dinozaurilor, a fost o abordare care a avut sens dintr-o perspectivă evolutivă", a explicat Cary Woodruff, potrivit Agerpres.ro.

Echipa sa, formată şi din medici veterinari, a observat la păsări patologii care produc aceleaşi simptome osoase, în special o boală cu caracteristici "foarte, foarte asemănătoare": aspergiloza, o infecţie fungică a căilor respiratorii.

"La păsări este în prezent cea mai răspândită infecţie respiratorie care, din punct de vedere al evoluţiei, trebuie să provină de undeva", a subliniat paleontologul.

Dolly a trăit într-un climat cald şi umed, un mediu propice infecţiilor fungice, adaugă cercetătorul care exclude o boală virală precum gripa aviară, pentru că "nu atacă oasele în acelaşi mod".

Aspergiloza provoacă simptome asemănătoare gripei, precum febra, dureri de cap, strănut şi tuse. Poate fi mortală dacă este netratată.

"Dolly trebuie să se fi simţit groaznic. Poate că asta l-a ucis sau l-a slăbit, făcându-l o pradă uşoară pentru prădătorii săi", precum temutul T-rex, şi-a imaginat Cary Woodruff.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.