Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Persoanele care înjură au un vocabular mai bogat

Persoanele care înjură au un vocabular mai bogat decât cele care nu folosesc cuvinte urâte. Cel puţin asta reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii americani şi apărut în revista Language Sciences, potrivit rfi.ro. Analiza tinde să contrazică ceea ce se credea până acum despre oamenii care vorbesc urât.

Percepţia generală este că persoanele care înjură încearcă să compenseze astfel un vocabular sărac. Cu alte cuvinte, când nu-ţi vine pe limbă ceva inteligent de zis într-o situaţie încordată, înjuratul pare cea mai la îndemână soluţie.

Nimic mai fals, spun doi psihologi americani, Kristin Jay şi Timothy Jay, care cred că situaţia stă taman invers. Mai exact, cu cât o persoană are un arsenal mai complex de înjurături, cu atât şi restul vocabularului este mai bogat.

Cercetătorii au făcut un experiment pe un grup de studenţi, rugaţi să spună în 60 de secunde cât mai multe înjurături care le vin în minte. Apoi, li s-a cerut să numească tot într-un minut cât mai multe animale şi alte lucruri din diverse categorii specifice, care nu implicau un limbaj licenţios.

În mod oarecum surprinzător, voluntarii capabili să producă numărul cel mai însemnat de înjurături au fost aceeaşi care au putut numi şi cele mai multe substantive din diferitele categorii solicitate.

Dacă teoria de la care am plecat ar fi adevărată, participanţii la experiment care au înjurat cel mai mult ar fi fost incapabili să aibă rezultate bune la celelalte categorii de întrebări, susţin cei doi psihologi americani.

Autorii studiului atrag atenţia că de multe ori, oamenii au tendinţa de a-i judeca pe alţii în funcţie de vocabularul lor. "Din păcate, când vine vorba de limbaj injurios, presupunerea generală e aceea că persoanele care înjură adesea sunt leneşe, au un vocabular sărac sau le lipseşte educaţia", spun cercetătorii.

În realitate, oamenii care înjură mult au "abilităţi verbale sănătoase" şi nu încearcă astfel să-şi acopere deficienţele, susţin cei doi psihologi americani.

Acesta nu este primul studiu asupra înjurăturilor. O analiză mai veche realizată de această dată de cercetătorii britanici arată că înjurăturile ne pot ajuta să facem faţă mai uşor durerii şi să ne controlăm emoţiile. Cu o condiţie: ca înjurăturile să fie folosite ocazional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.