Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Persoanele vaccinate sunt mai susceptibile la infectarea cu noile variante ale SARS-Cov-2

smartradio.ro
vaccin doctor jenssen covid J&J

Niciun vaccin nu este 100% eficient, deși numărul persoanelor care contractează SARS-Cov-2 după vaccinare este mic. Însă, tot mai multe studii arată că persoanele vaccinate sunt mai susceptibile de a fi infectate cu variantele care au apărut în ultimele luni. Cercetătorii Universității Washington din Statele Unite au secvențiat probele prelevate de la 20 de lucrători din domeniul sănătății care au fost infectați cu SARS-Cov-2 după ce au primit ambele doze ale vaccinurilor Pfizer sau Moderna.

Rezultatele arată că toți cei 20 au fost infectați cu variante noi – opt aveau varianta britanică, unul varianta sud-africană, 10 aveau una dintre cele două variante californiene și unul avea varianta braziliană.

Cercetătorii au comparat apoi probele prelevate din acest grup cu cele colectate de la 5.174 de persoane nevaccinate care au avut Covid.

Toți cei din grupul vaccinat aveau o variantă nouă, în timp ce doar 67% dintre persoanele nevaccinate au contractat o variantă de risc. Studiul a arătat, de asemenea, că persoanele vaccinate infectate cu SARS-Cov-2 aveau încărcături virale mai mari.

Dr. Pavitra Roychoudhury, autorul principal al studiului, spune că există o concluzie general acceptată – cei vaccinați pot fi infectați, dar dezvoltă forme mai ușoare ale bolii”.

„Însă, ceea ce am observat în cazul celor 20 de eșantioane a fost că multe dintre ele aveau, de fapt, încărcături virale destul de robuste. Acest lucru e îngrijorător în sensul că există cu siguranță suficient virus pentru a-l putea secvenția și, probabil, ar putea exista suficient virus pentru a se produce transmitere”.

Niciunul dintre cei 20 de pacienți studiați nu a fost spitalizat și nu se știe dacă s-au produs episoade de contaminare, potrivit dr. Roychoudhury.

Un studiu realizat recent de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a arătat că persoanele vaccinate care au contractat boala sunt, de asemenea, susceptibile să fie infectate cu variante mai noi.

Datele publicate la începutul acestei săptămâni au arătat că, până pe 30 aprilie, au existat 10.262 de cazuri de infectare post-vaccinare în rândul celor 101 milioane de persoane care au fost complet vaccinate.

Aproximativ 555 dintre aceste 10.000 de probe au fost secvențiate și cercetătorii au descoperit că 356 au fost identificate ca variante de îngrijorare. Dintre acestea, mai mult de jumătate au fost cu varianta britanică, 33% au fost cu una dintre cele două variante din California, 8% au fost cu varianta braziliană și 4% au fost cu varianta sud-africană.

Monitorizarea este necesară

Dr. Roychoudhury crede că monitorizarea cazurilor de descoperire ar ajuta producătorii de vaccinuri să găsească soluții mai bune pentru dozele de rapel: „Ne poate ajuta să reproiectăm dozele de rapel și să le îmbunătățim”.

Ea declară că rezultatele studiului său nu au indicat faptul că vaccinurile actuale nu au fost eficiente.

„O mulțime de răspunsuri la anticorpi sunt destul de largi. Vaccinurile nu sunt concepute pentru a fi foarte specifice, așa că vor putea viza variantele”, spune ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.