Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Transplantul de uter permite femeilor sarcini reușite

sarcina

Mai mult de jumătate dintre femeile americane cărora li s-a transplantat un uter au avut sarcini reușite, arată un nou studiu. Toți copiii au fost aduși pe lume prin cezariană, la o medie de 14 luni de la transplant.

Între anii 2016 și 2021, 33 de femei au primit transplanturi de uter în Statele Unite și până acum 19 dintre ele, adică 58%, au adus pe lume un total de 21 de copii, au raportat miercuri cercetătorii în JAMA Surgery, scrie Reuters.

"Transplantul de uter ar trebui să fie considerat o realitate clinică în SUA", au scris cercetătorii.

Toate femeile au avut așa-numita infertilitate absolută cu factor uterin, ceea ce înseamnă că fie s-au născut fără uter, fie a trebuit să li se îndepărteze uterul, potrivit Mediafax.ro.

Mai mult de un milion de femei din SUA ar putea beneficia de transplant de uter, a declarat șeful studiului, Dr. Liza Johannesson de la Baylor University Medical Center din Dallas.

La 74% dintre primitoare, uterul funcționa încă un an după transplant. În acest grup, 83% au avut copii născuți vii, au raportat cercetătorii.

Toți copiii au fost aduși pe lume prin cezariană, la o medie de 14 luni de la transplant. Mai mult de jumătate s-au născut după 36 de săptămâni de gestație.

După ce primitoarea naște, uterul transplantat este îndepărtat pentru a se evita necesitatea utilizării pe viață a medicamentelor imunosupresoare.

Operațiile din SUA, efectuate la Centrul Medical al Universității Baylor, la Clinica Cleveland și la Spitalul Universității din Pennsylvania, se numără printre cele peste 100 de transplanturi de uter efectuate până în prezent în întreaga lume.

Costul însă poate fi o barieră pentru unele femei.

În două treimi dintre transplanturile din SUA, uterul a provenit de la o donatoare în viață, aproximativ una din patru dintre acestea a suferit o complicație în urma operației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.