DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Studiu: Utilizarea țigărilor electronice are un rol cert în scăderea numărului de fumători

www.agerpres.ro
țigară electronică

O creștere a gradului de utilizare a țigărilor electronice în rândul americanilor adulți este legată de o creștere semnificativă a numărului de persoane care s-au lăsat de fumat, a anunțat miercuri o echipă de cercetători, relatează Reuters.

În studiul publicat în British Medical Journal (BMJ), oamenii de știință din California susțin că concluziile lor se bazează pe analizarea celui mai mare eșantion de utilizatori de țigări electronice folosit până acum și care a furnizat "dovezi puternice" că aceste dispozitive au contribuit la creșterea ratei de renunțare la fumat.

"Aceste concluzii trebuie analizate cu atenție în elaborarea de politici de reglementare și în planificarea măsurilor de control al fumatului", susțin cercetătorii, conduși de Shu-Hong Zhu, din cadrul universității din California, în studiu, conform Agerpres.

Citește și: Parlamentarii i-au pus gând RĂU unuia dintre 'inamicii' românilor: Ce lege incredibilă vor să dea aleșii

Comunitatea științifică globală are păreri împărțite în privința țigărilor electronice și a faptului că ele sunt un instrument de sănătate publică utilă ca terapie pentru înlocuirea nicotinei sau, dimpotrivă, o "cale de intrare" pentru tinerii care se vor apuca apoi de fumat tutun.

Mulți specialiști, inclusiv dintre cei de la Public Health England, cred că țigaretele electronice, care conțin nicotină dar nu și tutun, sunt o alternativă cu risc scăzut la fumat.

Însă chirurgul general al SUA le-a cerut anul trecut congresmenilor să impună prețuri și politici de taxare care ar descuraja utilizarea lor.

Studiul coordonat de Shu-Hong Zhu a utilizat cinci anchete în rândul populației americane datând dintre 2001 și 2015. Au fost identificați utilizatorii de țigarete electronice din cel mai recent studiu din 2014/2015 și s-a calculat rata de renunțare la fumat în rândul celor care au declarat că au fumat țigări normale cu 12 luni înainte de studiu. Aceasta a fost apoi comparată cu cea din cele patru studii anterioare.

Rezultatele au arătat că este mai probabil ca utilizatorii de țigarete electronice să aibă o tentativă de renunțare la fumat decât fumătorii de tutun (65% față de 40%) și chiar să reușească să se lase de fumat pentru cel puțin trei luni.

Rata generală a renunțării la fumat pentru 2014/15 a fost de 5,6%, în creștere față de 4,5% în 2010/11, și mai mare decât oricare dintre celelalte rate din studiile precedente.

Cercetătorii susțin că, deși creșterea cu 1,1 puncte procentuale în rândul celor care se lasă de fumat poate părea mică, ea înseamnă în realitate un număr de 350.000 de fumători americani care au renunțat la acest obicei nociv în 2014/15.

"Și alte intervenții care s-au desfășurat simultan, precum o campanie națională care a prezentat reclame foarte grăitoare privind consecințele grave asupra sănătății ale fumatului, au jucat cel mai probabil un rol în creșterea numărului celor care s-au lăsat de fumat", a spus Zhu.

"Dar această analiză reprezintă un argument puternic că utilizarea țigării electronice a jucat un rol important", a adăugat expertul citat.

Jamie Hartmann-Boyce, expertă din cadrul Universității Oxford și în rândul Cochrane Tobacco Addiction Group, care nu a fost implicată în cercetarea publicată în BMJ, susține că concluziile studiului sugerează că țigările electronice se pot dovedi un instrument util în reducerea numărului de fumători.

"Concluziile acestui studiu sunt promițătoare și în linie cu dovezile tot mai multe că țigările electronice cu nicotină i-ar putea ajuta pe oameni să se lase de fumat", a apreciat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.