Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Studiu: Zonele marine protejate pot fi benefice şi pentru pescari

s.iw.ro
pescar pescuit

Zonele marine protejate (AMP), unde pescuitul este interzis, pot avea efecte benefice pentru peşti, dar şi pentru pescari ale căror capturi cresc în apele din jur, potrivit unui studiu publicat în revista Science, relatează AFP.

"Descoperirile noastre întăresc argumentele pentru extinderea zonelor marine protejate în alte părţi ale lumii", a declarat John Lynham, coautor al studiului şi profesor la Departamentul de economie al Universităţii din Hawaii (SUA).

Oamenii de ştiinţă au studiat evoluţia ratelor capturilor făcute de pescari înainte şi după extinderea celei mai mari zone marine protejate din lume, "Papahanaumokuakea Marine National Monument" din Hawaii. Suprafaţa ariei protejate (1,5 milioane km2) este de aproximativ trei ori mai mare decât teritoriul Franţei continentale, potrivit Agerpres.

Folosind datele strânse de observatorii ştiinţifici la bordul navelor de pescuit, studiul a constatat o creştere cu 54% a ratelor capturilor pentru tonul cu aripioare galbene în apele din jurul AMP, 12% pentru tonul obez şi o creştere cu 8% pentru toate speciile de peşti combinate.

Pentru prima dată un studiu arată că o zonă interzisă pescuitului poate avea efecte pozitive nu numai asupra speciilor acvatice sedentare, ci şi asupra speciilor migratoare, precum tonul obez, care parcurg distanţe mari în afara zonei protejate, potrivit unui comunicat al Universităţii din Hawaii.

"Noile AMP trebuie proiectate cu atenţie, ţinând cont de caracteristicile biologice şi migratorii ale speciilor care trebuie protejate, împreună cu interesele diferiţilor actori umani care ar putea fi afectaţi', a spus Lynham, care a realizat studiul împreună cu cercetătoarea Sarah Medoff de la Universitatea din Hawaii şi profesorul Jennifer Raynor de la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Numeroase ţări din întreaga lume, precum cele din Uniunea Europeană şi Statele Unite, şi-au fixat obiectivul de a-şi proteja 30% din oceane până în 2030.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.