Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA a blocat contractul dintre Israel și Croația, pentru vânzarea a 12 avioane F16

Inquam Photos / Octav Ganea
F16 avion Inquam Photos

Israelul nu va putea finaliza acordul semnat cu Croaţia privind furnizarea a 12 aparate F16, ca urmare a restricţiilor impuse de Washington tranzacţiei, informează luni agenţia de presă croată Hina, citând media israeliană, conform Agerpres.

Udi Adam, director general în cadrul Ministerului israelian al Apărării, şi Michel Ben Baruch, şeful SIBAT (Direcţia pentru cooperare internaţională în materie de apărare din acelaşi minister), se vor deplasa miercuri în Croaţia şi vor anunţa Ministerul croat al Apărării că acordul este anulat, a relatat duminică Yedioth Aharonoth.

Udi Adam intenţionează să ceară scuze autorităţilor croate pentru faptul că Israelul nu poate duce acordul la bun sfârşit, menţionează Hina.

Israelul şi Croaţia au semnat în martie anul trecut un acord în valoare de 500 milioane de dolari privind 12 aeronave F16 Barak, o versiune modificată a avioanelor de luptă produse în SUA. Washingtonul a indicat însă că nu poate aproba vânzarea către o terţă parte a avioanelor sale cu modificările făcute de Israel, iar Croaţia a afirmat că nu este de acord cu tranzacţia în aceste condiţii, dând termen Israelului până la 11 ianuarie pentru a decide dacă totuşi acordul se menţine.

Israelul a modernizat avioanele F16 instalând sisteme electronice şi de radar sofisticate, ceea ce a reprezentat un factor crucial în decizia Croaţiei de a cumpăra aeronavele din Israel şi nu din SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.