Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA a reluat negocierile cu talibanii afgani în Qatar

talibani

Emisarul special american pentru Afganistan Zalmay Khalilzad a anunţat luni că s-a întâlnit, la Doha, cu un reprezentant taliban de rang înalt, în prima zi a unei reluări a negocierilor de pace între Statele Unite şi insurgenţi, în Qatar, potrivit news.ro.

Zalmay Khalilzad a anunţat pe Twitter că a participat ”la o masă de lucru cu mollahul (Abdul Ghani) Baradar” - cofondatorul mişcării talibane.

Aceasta pare să fie întâlnirea la cel mai înalt nivel între cele două părţi, de la începutul acestor eforturi de pace recente vizând Afganistanul.

”Este pentru prima oară când ne întâlnim. Negocierile pot începe”, a adăugat el.

Zalmay Khalilzad şi-a anunţat anterior sosirea ”la Doha în vederea întâlnirii unei delegaţii talibane cu autoritate”. ”Acesta ar putea fi un moment important. Acum munca începe serios”, adăuga el.

Prezenţa pentru prima oară la masa negocierilor a lui Abdul Ghani Baradar - un apropiat al liderului talibanilor, mollahul Haibatullah Akhundzada - alimentează aşteptări mari.

Considerat mult timp numărul doi al fostului lider taliban Mollah Omar, decedat în 2013, Abdul Ghani Baradar a fost arestat în Pakistan în 2010, dar a fost eliberat în octombrie.

Un lider influent, se consideră că se bucură de o mare susţinere internă din partea unei miriade de facţiuni talibane.

”Faptul că adjunctul şefului talibanilor asistă la negocieri arată că cele două părţi sunt serioase, de această dată”, a declarat pentru AFP analistul afgan Ahmad Sayeedi.

Guvernul de la Kabul continuă însă să-şi exprime nemulţumirea faţă de faptul că este ţinut în afara acestor negocieri, în pofida faptului că s-a declarat deschis în acest sens în mai multe rânduri.

”Talibanii nu sunt pregătiţi, în continuare, să stea de vorbă cu Guvernul afgan, însă noi, noi suntem pregătiţi”, a declarat şeful Executivului afgan Abdullah Abdullah într-un discurs televizat, luni, indicând drept ”singurul obstacol” ”lipsa de onestitate a talibanilor”.

KABULUL CONVOACĂ O ”LOYA JIRGA” ÎN MARTIE

Pe de altă parte, O "loya jirga" - o adunare a şefilor de triburi şi liderilor politici din Afganistan - urmează să aibă loc timp de patru zile, începând de la 17 martie, la Kabul, cu scopul de a examina mijloace de a pune capăt insurecţiei talibanilor, a anunţat luni Umer Daudzai, numit anul trecut de către preşedintele afgan Ashraf Ghani emisar pentru pace, relatează Reuters.

Peste 2.000 de delegaţi urmează să participe la această adunare.

Însă talibanii refuză să negocieze cu puterea de la Kabul, pe care o consideră o marionetă a americanilor.

”Principalul obiectiv al acestei loya jirga este să ajungă la un consens naţional cu privire la pace în ţară”, a declarat Umer Daudzai, un fost ministru de Interne.

El a subliniat că această adunare va afirma, de asemenea, drepturile femeilor şi apărarea libertăţii de exprimare în Afganistan - ”subiecte care nu mai pot, în prezent, să facă subiect de dezbatere”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.